Meddig tart a hőszigetelő szezon? Téli hőszigetelés előnyei és veszélyei!

2020.10.08
Közeledik a tél, felgyorsulnak a kinti munkák és ezzel megnövekednek a záros határidőn belül elvégzendő homlokzati hőszigetelés árajánlatkérések száma is. Sok tulajdonos első kérdése, hogy meddig lehet végezni a hőszigetelést? Cikkünkben a gyakorlatot és a valóságot fogjuk részletezni.

Alapvetően a homlokzati hőszigetelés kivitelezését +5 celsius fokig ajánlatos csinálni, amely alapvetően a változó éghajlatunknak ”köszönhetően” akár januárig is kitolódhat. Az elmúlt pár évre, ha visszaemlékszünk, nem mondhatjuk, hogy komoly teleket éltünk volna meg, Egyre inkább eltolódnak az évszakok, amely azt jelenti, hogy később kezdődik, bár tovább is tart a tél. Ezért is fontos, hogy időben, jelentkezzünk, ha hőszigetelő munkát szeretnénk bízni egy-egy hőszigetelő csapatra.

Sokszor teszik fel a kérdést, hogy tudunk-e még vállalni ebben az évben szigetelést?

Nagy biztonsággal mondhatom, ha mi nem is, de egy megbízható partnerünk normális piaci áron elfogja tudni vállalni a kivitelezést.

Télen meddig dolgozhat egy kivitelező?

Ha már a kinti hőmérséklet +5 celsius alatt van, akkor nem szoktuk ajánlani a színezést, mivel az a tavasz beköszöntével kirepedhet és foltokban leeshet. Én személy szerint a saját ingatlanomon ősz végén felraktam és lehálóztam a szigetelő lapokat, majd amikor beköszöntött a tavasz, gletteltem és leszíneztem. Miért volt ez így jó? Már a télen attól függetlenül, hogy nem volt színező anyag a falon, védve voltunk a hidegtől, spóroltunk a fűtéssel és egy eddig nem említett, de fontos tényező is szerepet játszott.

Sok tulajdonos szokta említeni, hogy pihentetett polisztirol lapot szeretne vásárolni. A gyakorlatban, főleg főszezonban ilyen nem létezik. Nincs akkora gyár és raktár Magyarországon, amely ennyi polisztirolt tudna eltárolni. Ne dőljön be, sokszor ”melegen” érkezik a gyártótól a vásárlóhoz a szigetelő lap.

Miért jó, ha még most gyorsan leszigetelem, de nem színezem télre a homlokzatot?

Amellett, hogy már a fűtésen is takarékoskodunk, sokkal szebb lesz a falfelületünk, ha két lépésben csináljuk meg. Tegyük fel, december első felében felrakjuk és legletteljük a homlokzatot. A téli időszakban ez a felület pihen, zsugorodik egy minimálisat, majdhogynem felveszi a végleges formáját. Elérkezik a tavasz és ezt a felületet másodoljuk, amellyel a pihentetés során keletkezett plusz egyenetlenségeket is kiegyenlítjük. Ezt követően alapozzuk és színezzük.

Jelenleg ezt a blokkot a saját tapasztalataim és meglátásom alapján írtam, lehet, hogy tőlem sokkal komolyabb és tapasztaltabb szakemberek fognak megcáfolni, viszont ebben az esetben várom a személyes üzeneteket.

Miért érdemes még most 2020-ban elvégeztetnem a hőszigetelés kivitelezését?

Valljuk be, nem túl sikeres ez az év! Ahogy más szakmákra, úgy az építőiparra is hatással volt a koronavírus. Egy picit kitolódott a szezon, sok tulaj a jövőévre időzítette a nagyobb kiadásokat. Ezt követően körbe kérdeztük a kivitelezőket és megkérdeztük, hogy állnak a munkákkal. Megnéztük a facebook szakmai oldalakat is és arra lettünk figyelmesek, hogy ez az év már nem olyan, mint az előző évek. Az árakban is jobb alkupozícióban vannak a tulajdonosok. A pandémiás időszaknak köszönhetően a vásárlók fogokozott óvatosságával több hely van a hőszigetelő kivitelezők naptárában is.

Ez a helyzet mire enged következtetni?

Könnyebben, nem mellesleg kedvezőbb áron kaphatunk hőszigetelő szakembert.

Mi várható 2021-re? Ha lemegy ez a rémálom és nem fognak minket 3-4.-ik hullámmal riogatni, akkor óriási túlpörgés várható a piacon. Emelkedni fognak a építőanyagárak, ettől pedig nagyobb mértékben a kivitelezési költségek is. Nem mellesleg újra bejelentették az 5%-os áfakulcsot is, ezáltal felpörgés várható az újépítésekben is.

Szóval hajrá, próbáljunk még helyet keríteni ebben az évben a hőszigetelő szakembereknél és vásároljanak szigetelőanyagot nálunk!