Lépésálló polisztirol szigetelés? Itt a megoldás

2022.06.28
A hőszigetelés iránti igény gyakran társul a komfortos ingatlanhasználattal. Ennek szerve részét képezi az, hogy a többszintes épületek esetében a hangelnyelés maximálisan megvalósuljon. Az EPS-100 polisztirol lépésálló szigetelés lehetővé teszi az energia megtakarítást, ár-érték arányban kiválóan teljesít. Terhelhető szigetelőanyag lévén remek választásnak bizonyul a mechanikai igénybevételnek kitett területeken, így főként beltérben javasolt használata.

Érdemes tudni, hogy az EPS, XPS, PUR szigetelőanyagok alapvetően nem alkalmasak hangszigetelésre. De akkor hogyan küszöbölhető ki az épületen belül az un. testhangok terjedése? A lágy PE habok, valamint az anyagösszetételénél fogva rugalmassá tett EPS habok a lakóterek közötti födém szigetelésekor kiválóan megállják a helyüket.

Hova javasolják a szakemberek a lépésálló polisztirol szigetelést?

Lapos tetőknél, padlóknál, különféle födémeknél, áthidalók szigetelésekor, sőt, padlófűtésnél is remek választásnak bizonyul a lépésálló polisztirol szigetelés. A 100 kPa nyomószilárdsággal rendelkező alapanyagok aljzatoknál, így a már említett padlófűtés kapcsán szintén garantált befutónak számít. A nagy testsűrűséggel bíró, szálas szigetelő anyagok méltán nyerik el a vásárlók tetszését a beltéri szigetelés és a lépésálló megoldások kapcsán.

Beépítés: mire érdemes odafigyelni?

Alapvetően elmondható, hogy a hőszigetelő anyagokkal összefüggésben a beépítés szakszerűségén akár a későbbi teljesítmény is múlhat. A lépésálló megoldások esetében ez különösen igaz. Mivel az EPS szigetelő lapok képesek a vízfelvételre, ezért azokat fokozottan védeni kell a nedvességtől. A beépítésnél alkalmazott alapanyagok minősége sem elhanyagolható, hiszen ha például híg a cementlé, akkor hőhidak alakulhatnak ki, azok minden hátulütőjével együtt. Mind az alapanyag szárazságára, mind a felület minőségére ügyelni kell, ellenkező esetben a hőszigetelő képesség jelentősen romolhat, és a sokak által ismert penészesedés is felütheti fejét az ingatlanban.

Pince nélküli épületek: kiemelt jelentőséggel bír a padló szigetelése!

A lépésálló polisztirol hőszigetelés a pince nélküli ingatlanok esetében kiemelt szereppel bír. Nem véletlen, hiszen a tapasztalatok azt mutatják, hogy az ilyen ingatlanoknál a lábazaton keresztül történik a legnagyobb hőveszteség. A padló egyszerűen felhasználható alapanyagokkal történő szigetelése megelőzheti ezt a problémát. Persze nem mehetünk el a homlokzati hőszigetelés kérdése mellett sem, melynek kapcsán a lábazat a külső oldalról is fokozott odafigyelést igényel.

Optimális védelem egészségkárosító hatás nélkül

Építkezés, alapanyag választás alkalmával egyre gyakrabban szóba kerül a felhasznált anyagok egészségre gyakorolt hatása. A veszélyes kipárolgások helyett sokan részesítik előnyben azokat az összetevőket, melyeket e téren is gond nélkül lehet használni. Az EPS100 lapokat ugyan a szerves oldószerek roncsolják, de azok nem károsítják sem az egészséget, sem a környezetet. A baktérium és gombák ellen is maximális védelemben tudhatjuk az érintett területet, hiszen ezek nem támadják. A rovarok és rágcsálók elleni védelem kapcsán a megfelelő beépítés nyújt ideális védelmet. Ugyan a tartós UV-sugárzás nincs jó hatással az alapanyagra, de még így is hosszú időn keresztül kifogástalan állapotban marad. Az éghetőség tekintetében az MSZ EN 13501 szerint kerül osztályba sorolásra. Összetevői gátolják a tűz gyors terjedését.

A lépésálló polisztirol szigetelés lehetővé teszi, hogy a szintek komfortosan használhatóak legyenek, és ugyanakkor a hőszigetelés is megvalósuljon. Mindennek köszönhetően kevesebb energia felhasználása válik szükségessé, ami a környezetvédelem és persze a családi kassza kapcsán sem elhanyagolható szempont.