Légáteresztő hőszigetelés-kerüld el a penészfoltokat!

2021.05.24
Amikor homlokzati hőszigetelés megvalósítása a cél, akkor a „lélegző fal” kifejezéssel gyakran lehet találkozni. Ez tulajdonképpen nem mást jelent, mint a fal páraáteresztő képességét. A téma jelentősége akkor mutatkozik meg, amikor hőszigetelő anyagot választunk. Milyen megoldást érdemes tehát előnyben részesíteni homlokzati felújítás kapcsán? A polisztirol vagy a kőzetgyapot a jobb választás? Van-e jelentősége annak, hogy melyik mellett tesszük le a voksot, vagy sokkal inkább lényeges a kivitelezés minősége? Cikkünkben ilyen és ezekhez hasonló kérdéseknek járunk utána.

Pára a lakásban: hogyan keletkezik?

A hőszigetelés páraáteresztő képességének már csak azért is kiemelt jelentősége van, mert minden ingatlanban számolni kell a levegő páratartalmának emelkedésével. Ebben a mosás, a főzés, a tusolás, vagy egyszerűen a helyiségben tartózkodás és a kilélegzés is szerepet játszhat. A rendszeres szellőztetés vagy például a páramentesítő készülékek alkalmasak ennek a páratartalomnak a csökkentésére. Ha azonban hőszigetelési hiányosságok jellemzik az ingatlant, akkor szinte biztosan nem mehetünk el a hideg falfelületek, a hőhidak kialakulása mellett, melyek a penész melegágyának számítanak. A lélegző falak tehát nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy a nedvesség egyfajta természetes úton tudjon távozni, ezzel az egészséges belső mikroklíma érdekében téve.

Sok múlik az optimális kivitelezésen

Legyen szó akár építkezésről, vagy utólagos homlokzati hőszigetelésről, nagyon fontos a szakszerű kivitelezés. Vannak olyan munkafolyamatok, amelyekkel nem érdemes sietni, hiszen ennek a falazat állapota és nedvességtartalma láthatja kárát. A választott és felhasznált hőszigetelő alapanyagok, ragasztók esetében a szükséges száradási idő kivárása elmaradhatatlan. Ha túl gyors a tempó, azzal akár épp az ellenkező hatást is elérhetjük, hiszen a falak nedvesedni kezdenek. Szinte minden építkezési munkálat nedves technológiával zajlik, melynek során a száradási idő után folytathatóak a teendők. Nincs ez másként akkor sem, ha egyszerűen csak korszerűsíteni szeretnénk a homlokzatot, és a megfelelő hőszigetelő rendszer mellett tennénk le a voksot.

Szóval mit használjunk, ha légáteresztő hőszigetelést szeretnénk?

Cégünk többféle méretben kínál kőzetgyapot hőszigetelő rendszereket. Ezen rendszerek összeállításakor ügyeltünk arra, hogy minden összetevőjével ne zárjuk el a pára útját. Ragasztáshoz légáteresztő, vagy kőzetgyapot ragasztót használunk, de a vakolataink között is légáteresztő vakolatok közül válaszhatunk. Szilikonos vagy zsákos nemesvakolat.

Ragasztótól a rugalmas bevonatig

A hőszigetelés során alkalmazott ragasztó használata, annak mennyisége alapvetően határozza meg a végeredményt. A polisztirol lapok esetében nem csak azok közepére érdemes ragasztót tenni, hanem a peremekre is. Ennek köszönhetően a nedvesség nem megy a szigetelés alá. Vannak azonban olyan területek, ahol óvatosan érdemes bánni a ragasztóval, hiszen ha például a lapok közé kerül belőle, akkor az a falazat szerkezetére, nedvességére is hatással lesz. Világosan látható tehát, hogy a szakszerű kivitelezésen legalább annyi múlik, mint a megfelelő minőségű szigetelő anyagok és lapok használatán.