Lábazati sík helyes megválasztása - lábazati hőszigetelés

2024.03.03
Az informatív cikkünk az xps lapok síkbeli elhelyezkedésének fontosságát hangsúlyozza, kiemelve a lábazati sík kiemelt szerepét. A bejegyzés célja, hogy segítsen a laikus olvasóknak megérteni a szigetelés előtti és utáni síkok helyes beállítását és elkerüljék a hibákat.

"Nem mindegy, hogy egy beton lábazathoz milyen vastag hőszigetelést választunk!"

A homlokzati hőszigetelés esetén általában homlokzati és lábazati szakaszról külön-külön beszélünk, miközben a két szigetelés egymás nélkül hibásan fogja ellátni a szerepét.

Egy hőszigetelés nélküli lábazat esetén megnöveljük a két falazóanyag hőátbocsátásbeli különbségét, nem pedig kiegyenlítjük.

Szeretne egy profi hőszigetelő kivitelezőt?

Űrlap kitöltése!

Szigetelés előtti síkok:

  • Homlokzat kintebb: A homlokzati falsík kintebb helyezkedik el a lábazati falsíkhoz képest. Ez a leggyakoribb elrendezés.
  • Lábazat és homlokzat egy síkon: A homlokzati és lábazati falsík ugyanazon síkban helyezkedik el. Ritkábban alkalmazott megoldás. (Új építkezések esetén ez a gyakorlat)
  • Homlokzat beljebb: A homlokzati falsík beljebb helyezkedik el a lábazati falsíkhoz képest. Kevésbé esztétikus és kevésbé hatékony szigetelést eredményez. Az ilyen épületek általában régi építésmódot képviselnek, gyakori a lábazat leázása és ennek az ezáltal történő állagromlása.

Szigetelés utáni síkok:

  • Hibás: Lábazati szigetelés kintebb: A szigetelt lábazati sík kintebb helyezkedik el a szigetelt homlokzati síkhoz képest. Leázhat, tönkremegy.
  • Helyes: Homlokzat és lábazat egy síkon: A szigetelt homlokzati és lábazati sík ugyanazon síkban helyezkedik el. Ez a legoptimálisabb megoldás hőtechnikai és esztétikai szempontból is.
  • Helyes: Lábazat beljebb: A szigetelt lábazati sík beljebb helyezkedik el a szigetelt homlokzati síkhoz képest. Megengedett megoldás, de nem optimális hőtechnikailag.

Szigetelés utáni helyes és helytelen lábazati síkok illusztrálása:

Elnézést a képek minőségéért, de egy tableten szabadkézzel rajzoltam, mivel a fellelhető anyagok között sajnos nem mutatják be a rossz példákat.

szinlista_banner_m.png

Szigetelés nélküli lábazat: 

25770fe1e9580db91a2cbd722f1c1aaf.png

Helytelen! - hiányzó xps szigetelés

A homlokzati hőszigetelés alá indítósín, vagy balkonprofil elhelyezése szükséges. Alulról a lábazati síkunk nincs hősziegtelve, ezért hőhíd alakul ki amely a későbbiekben a hideg padló mellett penészt is eredményezhet.

A betonlábazat hőátbocsátása sokkal nagyobb, mint a hőszigetelt tégla falazaté, ezért tovább növeli ezen a síkon a hőhíd nagyságát.

Kintebb lévő lábazati hőszigetelés, mint homlokzat szigetelés:

9c2504a92e00961e5953173de161cc78.png

Helytelen! - leázás veszély!

Sokan a kintebb lévő alaptestet annyival növelik, mint a homlokzati szakaszt, ezáltal hiába adunk a lábazati síknak egy hőszigetelést, leázást fog eredményezni, amely növeli a hőhidat, csökkenti a hőérzetet. Az ilyen lábazatok tetejét, ha csak ezzel a megoldással tudjuk a hőszigetelését megoldani, bádogozzuk, vagy vízszigeteljük.

szinlista_banner_m.png

Kis méretű lábazati hőszigetelés a homlokzati hőszigetelés vastagságához képest:

a98e7e8fa834bfa506ed08a51160f25a.png

Helytelen! - hőhidas szerkezet

Sokan a bentebb lévő lábazatuk vastagságát úgy választják ki, hogy a jelenlegi homlokzati falsíkon legyen, vagy csak minimálisan ülljön kintebb. Ez a megoldás azért rossz, mert amellett, hogy az alumínium indítóprofilon keletkezik egy vonalbeli apró hőhíd, alúl nem lesz azonos a két felület hőátbocsátása, sőt a két felület között a beton nagyobb hővezetése miatt nagy lesz a különbség. A fent említett megoldásoktól egy fokkal jobb megoldás, de a gyakorlatban azt fogjuk észrevenni, hogy télen a hó nem marad meg a fal mentén. Fűtjük feleslegesen az udvart, mellesleg fázik a lábunk. Cégünk a 2 felület között maximum 2-3 cm eltérést javasol!

Kintebb lévő lábazati sík, módosítása minuszos lábazattá:

4ff9aa0e41faf25b85427a81238e981f.png

Helyes - de lehetne nagyobb a lábazati szigetelés

Az érdeklődőink döntő többsége módosítani szokta a leázás megelőzése érdekében a lábazati síkot, magyarul a plusszos lábazatból minuszosat készít, viszont a képen lévő lábazati szigetelés mértékét érdemes növelni a beton magas hővezetése miatt. Ha mindenképpen esztétikusabb a számunka a minuszos lábazat, akkor 1-2 cm-rel legyünk beljebb a homlokzati síktól, ne pedig féltávon álljunk meg a vastagságával. A megoldás leázás és a későbbi esztétikai problémát megelőzése érdekében rendben van.

szinlista_banner_m.png

Kintebb lévő lábazati sík hőszigetelése

852ae407c12104ac97fb29bfddbcc31f.png

Helyes!

Ha a lábazati síkunk alapvetően kintebb van, mint a homlokzati sík, akkor azt javasoljuk, hogy alapvetően próbáljuk meg belőni a hőszigetelő anyagok vastagságát, hogy mekkorára van szükségünk. Pl.: b30-as falazathoz cégünk 15 cm-es eps szigetelést javasol. Ha a lábazati sík 2-3 cm-rel áll kijjebb, mint a homlokzat, akkor a lábazati xps-nek 12 cm-t érdemes választani. Ebben az esetben már megfelelő hőszigetelést fog kapni a lábazatunk és a homlokzatunk is, illetve felázásmentes lesz ez a terület. Ebben az esetben nem szükséges indítóprofil.

Kérjen árajánlatot kivitelezésre:

Űrlap kitöltése!

Egysíkú homlokzati és lábazati sík, egysíkú szigetelés:

0623738ca29b5e51242b299a440c8bfd.png

Helyes!

Újabb ingatlanok esetén a falsík és a lábazati zsalutégla egy síkon helyezkedik el. Ahhoz, hogy a két felület közel azonos hőátbocsátást érjen el, egy síkra érdemes hozni, mivel az eps szigeteléssel szemben az xps lapok hőszigetelő képessége jobb, viszont a betonlábazat hőátbocsátása rosszabb. Ezáltal kiegyenlítjük a két felület hőátbocsátását. Az indítóprofilt kihagyhatjuk, mivel a lábazati kezdősort létrehozzuk és erre építve folytatjuk tovább a sík rakását.

Minuszos lábazat egy síkúvá történő szigetelése

ed5e34855cc133b6a07bb25f6a6a58dc.png

Helyes!

Ha a zsalutégla bentebb helyezkedik el, mint a homlokzati falazóanyag, akkor a két felület egy síkra történő hozása előnyös lehet. Ebben az esetben nem kell indítóprofilt vásárolni a két felület közé, miközben közel annyiba kerül, mint a profilos kétsíkú kisebb szigetelés. Ebben az esetben sokkal nagyobb védelmet kap a lábazatunk, leázás és repedésmentes.

szinlista_banner_m.png