Kőzetgyapot hőszigetelés - félre a penésszel!

2020.12.06
A kőzetgyapot szigetelés ugyan nem a legolcsóbb megoldás akkor, ha hőszigetelésről van szó, mégis egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Minek köszönhető ez? Bár a beruházási költségek magasabbak, mint egyéb szigetelőanyagok esetében, ám ár-érték arányban kifejezetten jó választásnak bizonyul.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a hőszigetelési anyagok megválasztásakor azok tartósságát is célszerű szem előtt tartani. A kőzetgyapot hőszigetelés élettartama tulajdonképpen az ingatlan élettartamával egyezik meg. Így hiába kell a szigetelési munkálatokkor többet fizetni, hosszú távon garantáltan jobban megéri a kőzetgyapot hőszigetelés, mintha más megoldás mellett tennénk le a voksot.

Mit tud a kőzetgyapot?

Felmerül a kérdés, hogy mégis miben más a kőzetgyapot, mint az olcsóbb szigetelőanyagok. Miért éri meg a kőzetgyapot hőszigetelés előnyeit választani, az alapanyag magasabb árának ellenére is? A kőzetgyapotból készült ásványgyapot tulajdonképpen hasonló szerkezettel bír, mint a ruha. Réteges öltözködés esetén a ruhadarabok között levegő van, ami a meleget biztosítja. A kőzetgyapot hőszigetelés sem működik másként. Az ásványi szálak között levő levegő gondoskodik az optimális hő-és hangszigetelésről az ingatlanok esetében.

Sokak számára nem elhanyagolható szempont az sem, hogy mennyire természetes anyagok kerülnek beépítésre az ingatlanba. A kőzetgyapot e téren is bizonyított, hiszen bazaltkő anyaga egyszerre természetes és tartós. Akár több évtizeden keresztül is megőrzi az anyag méretét és szilárdságát, ami az időtálló minőség kapcsán korántsem elhanyagolható. A kőzetgyapot hőszigetelés tehát szerves anyagot nem tartalmaz, mégis mindazokat a pozitív jellemzőket biztosítja, amelyek a bazalt természetességéből adódik.

Vulkáni kőzetből hőszigetelés? Hogyan lehetséges ez?

Ha nagyon egyszerű hasonlattal szeretnénk élni, akkor azt mondhatnánk, hogy a kőzetgyapot előállítása a vattacukor készítéséhez hasonlít. Persze ennél bonyolultabb folyamatról van szó, de a lényeg megértése így laikusoknak is könnyű.

A kőzetgyapot előállításához tehát bazaltkőre van szükség. Ezt méretre őrlik, és igen magas hőfokon, 1300-1400 Celsius-fokon megolvasztják. A bazaltkőből így egy folyékony anyag születik, amit nagyon vékony, 10-100 mikron vastagságú szálakra bontanak. Ebben egy speciális centrifuga van a szakemberek segítségére. Ahhoz, hogy a szálakat sikerüljön összekötni, műgyantát használnak fel. Majd impregnáló olaj kerül a szálak közé, hogy az elkészült kőzetgyapot hőszigetelés víztaszító tulajdonsággal is rendelkezzen.

A szálakból egyfajta paplanszerű anyagot gyártanak, majd ezt tömörítik a könnyű felhasználhatóság érdekében. Szintén hő hatására „sütik” az egészet egybe, és végül a méretre vágás történik meg. Ezt követően nincs más hátra, mint a csomagolás és a terjesztés. Mivel a kőzetgyapot anyag a bazaltkő minden előnyös jellemzőjét magáénak tudhatja, így a kőzetgyapot hőszigetelés akár egy életen át gondoskodik arról, hogy az otthon kellemes belső mikroklímája télen és nyáron egyaránt elérhető legyen.

Takarékoskodj a fűtési költségeken kőzetgyapot hőszigeteléssel!

Az ingatlan fenntartásának költségeit részben a fűtésre szánt kiadások teszik ki. Napjainkban aligha képzelhető el, hogy az energiaárak csökkennének, így valamilyen módon muszáj az energiát megfogni. A nem megfelelő szigetelés hátulütőit télen-nyáron egyaránt érezni, ezért nagyon fontos, hogy az optimális hőszigetelő rendszerre essen a választás.

A kőzetgyapot anyag felhasználásával akár 70 százalékos energia-megtakarítás is elérhető, ami a hosszú távú költségek szempontjából nem elhanyagolható. A kőzetgyapot ásványi szálai között levegő van, ami gondoskodik arról, hogy a meleg télen az ingatlanban maradjon, nyáron pedig azon kívül. Ezzel a klímahasználat költségei is jelentősen csökkenthetőek.

Kevesen tudják, hogy a háztartások rezsi költségeinek nagy részét a fűtésre és a hűtésre fordított energia teszi ki. Az elérhető 70%-os költségcsökkentés hosszú távon már igencsak megmutatkozik a háztartás kasszáján.

Kőzetgyapot hőszigetelés, ami a hangszigetelésben is kiválóan teljesít

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a mai kor embere egy kiválóan működő hőszigeteléstől nem csak az energia-megtakarítást várja el. Hasonlóan fontos a külső zajok kívül rekesztése, a hangszigetelés is. A kőzetgyapot hőszigetelés speciális anyagában a szálak közötti levegő nem csak a szigetelést biztosítja, hanem a külső és a belső zajokat is elnyeli az. Nem pusztán lakóingatlanokba javasolt a kőzetgyapot hőszigetelés, hanem kereskedelmi egységekbe, irodákba, ipari létesítményekbe is.

Kiváló tűzvédelmi jellemzők

Az ingatlanok kialakítása során az esztétikum, a kényelmes használhatóság, a belső enteriőr színvonala legalább olyan lényeges, mint az, mennyire biztonságosak a felhasznált alapanyagok. Ez a hőszigetelés esetében kiemelt jelentőséggel bír. Érdemes tudni, hogy a kőzetgyapot hőszigetelés kiváló tűzvédelmi tulajdonságokkal bír, mivel a bazaltkő éghetetlen. A gyakorlatban kiderült, hogy ha magas hőfoknak van kitéve, akkor sem keletkezik füst, hiszen szerves anyagok alig találhatóak meg benne. Akár 1000 Celsius-fokig hőállónak bizonyul a kőzetgyapot hőszigetelés, ez pedig a biztonság érdekében rendkívül fontos.

Félre a penészesedéssel!

Legyen szó bármilyen, az építkezéshez felhasznált alapanyagról, rendkívül fontos, hogy a nedvesség távozni tudjon abból, így megelőzve a penészesedés kialakulását. Nincs ez másként akkor sem, ha a hőszigetelés a cél. A kőzetgyapot alacsony páradiffúziós ellenállással bír. Mit jelent ez a gyakorlatban? Arról van szó, hogy páradiffúziós ellenállása a levegőével egyezik meg, vagyis az ingatlanban keletkezett pára egyszerűen kijut a hőszigetelő anyagon keresztül. Ez azért rendkívül fontos, mert így nem keletkeznek átnedvesedett, hideg falfelületek, hőhidak, melyek táptalajt biztosítanának az akár pár nap alatt kialakuló penészgomba-telepeknek.

Környezettudatos hőszigetelés kőzetgyapottal

A kőzetgyapot hőszigetelés hozzájárul az energia-megtakarításhoz, s ezzel együtt az ökológiai lábnyom csökkentéséhez is. Az energiával történő takarékoskodás előnyeit nem csupán pénztárcánkon láthatjuk, hanem a bolygó állapotán is. A napjainkban egyre nagyobb figyelmet kapó fenntartható fejlődés egyik alappillére az, hogy minél kevésbé aknázzuk ki a bolygó nem megújuló energiaforrásait. Fontos cél az is, hogy az energia előállítása környezetkímélő módon történjen, s lehetőség szerint minél kevesebbet igényeljünk a kényelmes, komfortos élethez.

Milyen előnyei vannak a kőzetgyapot hőszigetelés használatának?

  • A bazaltkőből készült kőzetgyapot hőszigetelés generációkon keresztül biztosítja az ingatlan számára az optimális hőszigetelést.
  • Télen-nyáron egyaránt garantálja az optimális belső mikroklímát, így a fűtés és a hűtés költségein is jelentős összegeket tudunk megspórolni.
  • A kőzetgyapot speciális szálszerkezettel rendelkezik, amelynek köszönhetően a hangszigetelést is biztosítja. Ezzel a mindennapi zajterhelés minimalizálható, ami a mentális egészség szempontjából nem elhanyagolható tényező.
  • Kitűnő tűzvédelmi tulajdonságainak hála a kőzetgyapot hőszigetelés gondoskodik arról, hogy tűz esetében a lakók, a bent tartózkodók biztonságban legyenek, és ne terjedjen a füst, valamint a tűz a hőszigetelésen keresztül.
  • A kőzetgyapot alacsony páradiffúziós ellenállásának hála a falakból könnyedén távozik a nedvesség, így a penészesedés is jó eséllyel elkerüli majd az ingatlant.
  • A kőzetgyapot hőszigetelő rendszer használata praktikus kialakításának köszönhetően egyszerűen megoldható.