Klíma és hőszigetelés- mi a kapcsolat?

2021.07.25
A klímahasználat mindennapjaink szerves részévé vált. Bár idén a tavasz meglepően hűvös volt, de általában már a májusi hónapban bekapcsoljuk az eszközt, és gyakran egészen októberig alkalmazzuk is azt. A korszerű berendezések nem csupán a nyári hónapok elmaradhatatlan elemei, hanem télen is gyakran esik rájuk a választás. Vannak, akik az átmeneti hónapokban alkalmazzák, mások kiegészítő fűtésként, vagy akár a teljes helyiségek felfűtésére is a klímás megoldás mellett teszik le a voksot. Mindez együtt jár az energiafelhasználással, ami igencsak kritikus terület manapság.

A rezsiköltségek igenis csökkenthetőek!

Az energiaárak folyamatosan emelkednek, és csökkenés nem is várható a jövőben. Mindezzel szoros kapcsolatban áll a fenntartható fejlődés kérdése. A megújuló energiaforrások alkalmazására a jelenleginél sokkal nagyobb hangsúlyt lenne érdemes helyezni. Ezeknek használatához azonban költséges beruházások szükségesek, melyeket nem mindenki engedhet meg magának. Ekkor kerül képbe az ingatlan hőszigetelése, melynek köszönhetően a havi rezsiköltség csökkenthető. Hogyan függ mindez össze a klímahasználattal?

Az ingatlan hőszigetelése komplex folyamat

Mint korábban már említettük, a klíma nem csak a nyári hónapokban kerül elő, hanem télen is gyakran esik rá a választás. Az ingatlan hőszigetelésének minősége nagymértékben befolyásolja azt, hogy milyen a hőérzet a lakásban, mennyire kellemesen érezhetjük ott magunkat. Az ingatlan belső mikroklímája- beleértve a hőérzetet és a páratartalmat is- egyaránt befolyással vannak az otthon kényelmére. A magas páratartalom éppen úgy kellemetlen, mint az, ha a fűtés vagy az intenzív klímázás ellenére sem sikerül elérni a kívánt hőfokot. Ilyenkor a bűnös egyértelműen a hőszigetelés hiánya, vagy annak nem megfelelő jellege.

Természetesen nem mehetünk el a nyílászárók kérdése mellett sem. Az optimálisan beépített nyílászárók aktívan hozzájárulnak a hőszigeteléshez, de a homlokzati szigetelő rendszer kiépítésével együtt váltják csak be a hozzájuk fűzött reményeket.

Klímahasználati szokások napjainkban

A mai kor embere a klímára nem pusztán a hőség elleni fegyverként tekint, hanem gyakran esik rá a választás az átmeneti vagy éppen a hideg téli hónapokban is. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a korszerű berendezések egyre több otthonban jelennek meg, és sokszor a hagyományos fűtési megoldások alternatívájaként is tekintenek rá. Ugyan egész másfajta meleg az, amit a klímától kaphatunk, de vannak olyan helyszínek, ingatlanok, ahol ez bizonyul a leginkább optimális választásnak.

Polisztirol hőszigetelési rendszer: fontos a profi kivitelezés!

Klímavásárlás alkalmával gyakran szembesül az ember azzal, hogy nehezen találni szakembert a beszereléshez, vagy sokáig kell várni az időpontra. Ez manapság a hőszigeteléssel, a nyílászárók cseréjével összefüggésben sincsen másként. Az aktuális lakásfelújítási támogatásnak köszönhetően a szakemberek akár hosszú hónapokra előre le vannak kötve. Ez azonban nem kell, hogy azt jelentse, kompromisszumot kell kötni. A szakma igencsak felhígult, így nem egyszerű olyan csapatot találni, akik valóban értik is a dolgukat, viszont nem is lehetetlen a küldetés. A hőszigetelési rendszer megfelelő kivitelezése hozzájárul ahhoz, hogy az valóban be is töltse a rá szabott feladatot.

A nyílászárók megfelelő állapota, a homlokzati hőszigetelés és az ésszerű ingatlanhasználati szokások, a pára elvezetése aktívan előmozdítják azt, hogy a belső mikroklíma optimálisan alakuljon. Érdemes mindegyik területre figyelmet helyezni, ugyanis együttesen járulnak hozzá az energiahatékonysághoz és így a rezsi összegének csökkentéséhez. A megfelelő hőszigetelési rendszerrel társítva a klímahasználat is ritkábban válik szükségessé, amivel energiát takaríthatunk meg, csökkentve ezzel ökológiai lábnyomunkat.