Kamerás csővizsgálat használata a duguláselhárításban

2022.02.03
Dugulás esetén nem minden esetben elég egy hagyományos csőgörényes tisztítás a probléma hosszú távú megoldására. Sőt, van, hogy nem is lehetséges gépi módszerrel elhárítani a dugulást. Ez például akkor fordulhat elő, ha el van törve a szennyvízcső.

A csőkamerát ilyen, és hasonló esetekre találták ki, segítségével megvizsgálható a lefolyócsövek belseje. Egyéb feladatú, kisebb átmérőjű csöveknél (például vízcsöveknél) nem igazán használható a műszer, mert a kameratest egyszerűen nem férne el bennük fizikailag. Viszont a lefolyócsövek általában nagyobbak, ott nincs ilyen probléma, és már a családi házaknál előforduló csőméretek is alkalmasak lehetnek arra, hogy a műszer elférjen bennük.

Az eszközzel továbbá egyszerűen leellenőrizhető a duguláselhárítás során elvégzett csőtisztítás mértéke is.

A kamera felépítése, működése

A kamera egy hosszú száron helyezkedik el, melynek képét a csőbe helyezést követően egy külön kijelzőn láthatjuk.

A kamera legfontosabb tulajdonsága nem a képminőség, hanem a berudalószár vastagsága és a beépített világítás fényereje. Általában ezek határozzák meg, hogy a kamera milyen messzire képes elhatolni, és ellátni a csőben.
A vizsgálni kívánt cső méretéhez tehát minden esetben javasolt hozzá illő méretű kamerát használni, mert a nem megfelelő méretű eszköz használata a vizsgálat sikertelenségét, vagy alacsony minőségű felvételt eredményez, amiből nem, vagy csak nehezen állapítható meg a hiba forrása, így a vizsgálat minősége is alacsony lehet.

A kamera további kiegészítőkkel is felszerelhető, valamint rendelkezhet extra funkciókkal is. Egy jó minőségű kamera a felvétel készítése mellett képes még a távolságot is mérni, vagy beépített jeladóval is rendelkezhet, aminek a segítségével a hiba pontos helyzete is meghatározható.

A kamerás csővizsgálat ára

A kamerás vizsgálat alap esetben nem egy olcsó mulatság. Ez első sorban azért van így, mert maga a műszer is nagyon drága, és ezért nem is rendelkezik minden szerelő ilyennel.

Egy vizsgálatért általában olyan húsz és hetvenezer forintért szoktak elkérni a szerelők, ez nagyban függ attól, hogy kit hívunk.

Persze az is számít, hogy milyen távolságot kell megvizsgálni, és hogy a vizsgálat során szükséges-e a beépített jeladó segítségével a hiba helyét meghatározni. Emellett szükség lehet a művelet előtt egy csőtisztításra (hogy jobban lássunk a kamerával), vagy ritkán akár a cső megbontására is, hogy a csőhöz hozzáférjen a szerelő.

Ezek mind-mind plusz költségként jelenhetnek meg, amik hozzáadódhatnak egy kamerás vizsgálat árához.

Nem csak az ár, de a minőség is számít

Sok szerelőnek csak egyféle kamerája van, ami ráadásul nem feltétlenül képes még felvétel készítésére sem. Emellett mint fentebb is írtuk, a kamerázás eredménye lehet akár sikertelen is, és ez nagyban múlik a megfelelő típusú kamera alkalmazásán.
Ezért, ha egy ilyen műszeres ellenőrzést kérnénk egy cégtől, előtte mindenképpen érdeklődjünk ne csak az árak felől, hanem afelől is, hogy pontosan mit is nyújtanak a szolgáltatás keretében.

Forrás: https://adamszkidugulas.hu/kameras-csovizsgalat/