Hőszigetelés kisokos

A Hőszigetelés kisokos tartalma

Hőszigetelés

A megfelelő komfortérzet lehetővé tétele érdekében fontos szempont a hőszigetelés. Évszaktól, időjárástól függetlenül a belső terek ideális hőmérsékletet nyújtsanak. Amennyiben a hőszigetelés nem ideális, úgy télen a nagy hideg, illetve a fagy, nyáron pedig a heves napsütés, forróság jelent problémát.
Egy megfelelő hőszigetelő rendszer segítségével nem csak a belső klímát tarthatjuk ideális szinten, hanem energiát is megspórolhatunk, így kiadásaink is csökkenek.

01_homlokzati_szigeteles_retegrend.png


Homlokzati hőszigetelés


A falazat biztosítja a stabilitást, valamint további feladat, hogy védelmet nyújtson az időjárás viszontagságaitól, és hogy megtartsa a belső klímát. A legfontosabb meggátolni a belső hő eltávozását, mely csak kifogástalan homlokzattal érhető el, mely a hőszigetelés alapvető feltétele. Csak a sérülésmentes homlokzat képes a hőt az épületen belül, míg a napsugarakat kívül tartani. A bejutott nedvesség a homlokzatba nagyon káros hatást gyakorol a hővédelemmel szemben.


A homlokzat károsodhat természetes öregedés által, építési hibáktól, a szélsőséges időjárás hatásaitól, illetve az összeférhetetlen építőanyagoktól is. A legnagyobb kárt mégis a nedvesség okozza, mivel a beszivárgó nedvesség roncsolja a szerkezetet, akár csekély nedvesség is jelentősen rontja a hőtároló képességet.


Fontos, hogy mielőtt hőszigetelés történik, az épület homlokzata átvizsgáláson essen át, és amennyiben hibákra derül fény mindenképpen javítani kell a szigetelés megkezdése előtt.


Tetőtér szigetelés

A tetőtér szigetelése alatt a gerendák és szarufák közötti és alatti terek hőszigetelését értjük. A szigetelés vastagsága amennyiben vastagabb, annál jobb szigetelési képességet érünk el. A tetőtér esetében egy jól kivitelezett hőszigeteléssel sokkal több energiát spórolhatunk, és persze így a pénztárcánkat is kíméli.


Itt is nagyon fontos a szakszerű munka, a kisebb hibák is nagy károkat okozhatnak.


Hőszigetelő anyagok


A tetőtér szigetelése során a leggyakrabban az ásványgyapotot alkalmazzák. A pontos méretre szabás nagyon fontos, hiszen ez a szigetelőanyag tekercsben áll rendelkezésünkre, és csak a tekercs kicsomagolása után nyeri el valódi formáját. A szigetelőanyagot mindig ráhagyással szabják méretre, hogy a szarufák és gerendák távolságánál nagyobb legyen, így hatásosabb a szigetelés. A kivitelezés közben gondosan figyelnek arra, hogy szorosan illeszkedjenek a lemezek, ezután kis távolságban kapcsokkal rögzítik a gőzzáró fóliát.
Ha a páraelzáró réteg nem megfelelően kerül elhelyezésre, a pára lefog csapódni, amely a szigetelés hatását rontja és károsítja az épületelemeket.


Külső szigetelésA külső szigetelés tulajdonképpen egy burkolat az épület körül, mely hézagmentesen zárt. Az utólagos hőszigetelés nagyon praktikus megoldás. A legjobb megoldás a szellőztetett homlokzat, illetve a hővédelmi rendszer.


A külső szigetelés előnyeiről:

Hatalmas előnye ennek a megoldásnak, hogy a falazat teljes mértékben megtartja hőtároló képességét, így megfelelő klímát biztosít, illetve nem utolsó sorban a falban elhelyezet csöveket is jobban védi a hőhatásoktól.


Utólagos hőszigetelés

Általánosságban elmondható, hogy minél öregebb egy épület, annál jobban lehet az energia veszteséget utólagos hőszigeteléssel csökkenteni. Egy átlagos házat figyelembe véve akár 100 m2-t is meghaladhatja azon felületek száma, ahol a fűtési hő elillan. Ezért átlagosan elmondható, hogy az utólagos hőszigetelés 35-50%-os megtakarítást is jelenthet.


Abból a szempontból, hogy az utólagos szigetelést kívül, vagy belül kivitelezik, ez mindig a körülményektől és lehetőségektől függ.


Egy átlagos épület hő-veszteségét a következő módon követhetjük nyomon:A homlokzaton keresztül 40%,A tetőtéren át 20-30%,A nyílászárókon át 15-25%,A födémen, illetve a padlózaton keresztül további 10-15%.

Lábazati szigetelés

A megfelelő alap a ház szempontjából ugyanolyan fontos, mint egy jól szigetelt tető. A talajvíz és az esővíz nyomóereje ellen fontos a szigetelés megléte, attól függetlenül, milyen talaj van otthonunk alatt. Ha az épület kimondottan nedves talaj környezetében épült, úgy a vízszigetelés mellett megfelelő hőszigetelő rendszerről is gondoskodni kell. Ha a lábazat vízszigeteléssel nem biztosított, csak zártcellás, fagyvédelemmel ellátott anyagokat szabad felhasználni.

Fontos a precíz kivitelezés, hiszen egy utólagos javítási munka azon felül, hogy kellemetlen, hatalmas munka is, éppen ezért költséges egyaránt.


Lapos tető szigetelése

A lapos tetők tulajdonképpen egyhéjú tetőszerkezetek, ahol a szigeteléstől azt is elvárjuk a hőszigetelési képességen kívül, hogy a terhelést (lépések) elviseljék.


Milyen anyagokat alkalmaznak?

Az üveg és kőzetgyapot, illetve a keményhabból álló hőszigetelő anyagok jó képességük miatt népszerűek, mind emellett minden méretben kaphatóak.


Ha a lapos tető fordított rétegrendű, abban az esetben csak extrudált polisztirolhab használható fel, és csak egy rétegben. A kéthéjú szerkezeteknél az üveggyapot hőszigetelő anyagot ajánlatos alkalmazni.
A falazat hőátadásának javulása szigetelés mértékétől függően! Ez a szám minél kisebb, annál jobb.