Hőszigetelés? Gondolkodj rendszerben!

2022.07.04
Az építkezés során számos olyan elem van, melyhez kizárólag a hozzá passzoló alapanyagot érdemes felhasználni. Nincs ez másként a homlokzati hőszigetelési rendszer kapcsán sem. Nem véletlen a rendszerszintű gondolkodás, ha ugyanis a költségcsökkentés apropóján eltérő minőségű anyagokat használunk a beépítésre, akkor az a végeredményre is rányomja majd bélyegét. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a komplex hőszigetelő rendszer mindig a gyártó által javasolt alapanyagokkal hozza a várt minőséget és biztonságot.

Hőszigetelő rendszer- fókuszban a minőségbiztosítás

A hőszigetelés során alkalmazott rendszer magában foglalja a ragasztót, a hőszigetelő lapokat, az alapozót, vagy például a fedővakolatot is. A minőségbiztosítással összefüggésben ezeket egyszerre, rendszerként lehet csak vizsgálni. Az előírásoknak megfelelően beépített anyagok hozzák a gyártó által ígérteket. Ez igaz a hőtechnikai-, tűzvédelmi-, páratechnikai és mechanikai vizsgálatokra, vegyészeti jellegű minősítésre. Ha az aktuális árak alapján válogatod össze a felhasznált anyagokat, akkor az így kiépített „rendszer” tulajdonképpen nem is minőségül rendszernek, hiszen nincsenek mérések, vizsgálatok az együtt funkcionálásra.

Az építési termékek forgalmazásának feltételeiről szól 305/2011. sz. EU rendelet készletként minősíti a homlokzati hőszigetelő rendszereket, melynek elemeit a helyszínen kell tulajdonképpen összeszerelni. Vagyis nem tetszőlegesen összeválogathatóak a hozzá alkalmazott részegységek. Rendkívül fontos, hogy a rendszerbe tartozó elemek, alapanyagok szakszerűen, a kivitelezési előírásoknak megfelelően kerüljenek beépítésre. Érdemes tudni, hogy a kivitelezési hiba legalább annyi veszéllyel járhat, mint a nem megfelelő anyagtársítás.

Mit jelent a rendszergarancia?

Ahogyan nevéből is adódik, a rendszerben történő leszállítás és a szakszerű beépítés egyaránt szükségesek ahhoz, hogy a rendszer elemei egymással összeférhetően funkcionáljanak, és rendeltetésüknek megfelelően működjenek együtt. Tényleges jogszabály nem írja elő, hogy a hőszigetelő rendszerekre rendszergarancia kerüljön megállapításra, ez a gyártó által mindig önkéntesen vállalt. Amennyiben rendszergaranciát vállal a gyártó, az csak az alapanyagok megfelelőségére vonatkozik, és semmiképpen sem a kivitelezés minőségére. A Baumit Kft. a vonatkozó jogi szabályozásban meghatározott szavatosság mellett 25 év rendszergaranciát is vállal homlokzati szigetelő rendszereire.