Hőszigetelés és energia megtakarítás

2021.05.30
Az energiahatékonyság kérdése minden korábbinál nagyobb szerepet kap napjainkban. Nem csak az ökológiai lábnyom csökkentéséért érdemel azonban figyelmet a téma, hanem természetesen a mindennapi költséghatékony ingatlanhasználattal összefüggésben is. A megfelelő hőszigetelő rendszer használatával jelentős energia megtakarítás érhető el, ami kézzel fogható anyagi eredményt hoz maga után.

Egyre dráguló energiaárak

Ahhoz sajnos kétség sem férhet, hogy az energiaárak nem lesznek olcsóbbak. Sőt! Az egyre csökkenő mértékben jelen levő energiahordozók ára mind emelkedni látszik. Az irány egyértelműen a megújuló energiaforrások hasznosítása, ám az ilyen rendszerek kialakítását gyakran nem engedhetik meg maguknak az ingatlantulajdonosok. A homlokzati hőszigetelés kérdése mellett tehát biztosan nem mehetünk el, hiszen ennek köszönhetően kevesebbet kell télen fűtésre, nyáron pedig hűtésre költeni.

Ez utóbbi mindenképpen figyelmet érdemel, hiszen az elmúlt nyarak is tanúbizonyságát tették annak, hogy a klímaváltozással összefüggésben egyre forróbb nyarak várhatóak. A kellemes belső mikroklíma megteremtése nem csak a jó közérzet és a kényelmes otthoni tartózkodás miatt lényeges, hanem ma már az egyre gyakoribbá váló home office kapcsán is. A produktivitás és a megfelelő szellemi teljesítmény is múlhat azon, hogy milyen környezet áll rendelkezésre a mindennapokban.

Homlokzati hőszigetelés megbízható kivitelezéssel

A homlokzati rendszerek között előkelő helyet foglalnak el a polisztirol lapok, vagy azok vékonyabb változata, a grafitos típusok. Nem elég azonban csak beszerezni a szükséges mennyiséget, a szakszerű felhelyezés és kivitelezés is rendkívül fontos. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a megbízható szakember ismeri az alapanyagok használhatóságának szabályait, otthonosan mozog a homlokzati hőszigetelés területén, és megbízhatóan fel is használja a beszerzett alapanyagokat. Ez utóbbi sajnos nem mindig magától értetődő, ezért a szakemberválasztásra célszerű kiemelt hangsúlyt helyezni.

Penészmentes otthon kellemes mikroklímával

Hasonló a helyzet akkor is, ha nyílászárók cseréjére kerül sor, mely gyakran a hőszigetelési munkálatokkal összekötött feladat. A megfelelő beépítésnek köszönhetően elkerülhetőek a hőhidak, melyek egyébként penészesedést is magukkal hozhatnak. A nedves falak a megfelelő alapanyagokkal és szakértelemmel elkerülhetőek. Persze a mindennapos ingatlanhasználaton is sok múlik.

A napjainkban alkalmazott, tökéletes zárást biztosító műanyag nyílászárók egyik hátulütője, hogy nem engedik a páratartalmat távozni, így az a hideg falfelületen azonnal lecsapódik. Ez utóbbi elkerülhető a homlokzati hőszigetelés segítségével, de a szellőztetésre, vagy a páratartalom egyéb módon történő elvezetésére is érdemes figyelmet fordítani. A korszerű páramentesítő készülékek szintén jó választásnak bizonyulnak, de csak akkor váltják be a hozzájuk fűzött reményeket, ha a hőszigetelés rendben van.

Értéknövekedés az ingatlanpiacon

Az optimálisan hőszigetelt ingatlan piaci értéke is növekvő tendenciát mutat. Nem véletlen, hiszen olyan alapvető követelmény ez ma már, amely mellett sokan használt ingatlan vásárlásakor sem mennek el. A megfelelő hőszigetelő rendszer alkalmazása már egy jó irány az értéknövekedés irányába.