Hőszigetelés és a fűtés korszerűsítése - mi a sorrend?

2021.09.12
Az ingatlanok felújítása során rendszerint a hőszigetelés és a fűtés korszerűsítése kerülnek fókuszba. Nem véletlen, hiszen a mai energiaárak mellett korántsem mindegy, mennyit költ az ember a fűtésre és a hűtésre. Ez utóbbi kiemelt jelentőséggel bír, az elmúlt nyár is bebizonyította ugyanis, hogy a klímaválság egyre magasabb hőmérsékleteket indukál, így az ingatlanok hűtése nélkül aligha elképzelhetőek a mindennapok. De vajon melyik korszerűsítési munkálat legyen az elsődleges? Hogyan haladjunk sorban a tökéletes végeredmény érdekében?

Kezdjük a tetőtéri és a homlokzati hőszigeteléssel!

A szakemberek azt javasolják, hogy a homlokzati hőszigetelést célszerű előrevenni, s csak utána elvégeztetni a fűtés korszerűsítését. A hőszigetelésnek azonban ki kell terjedni a padlás, a tető szigetelésére is. Ennek nem más az oka, mint az, hogy a meleg levegő felfelé áramlik, így ha szeretnénk elkerülni, hogy a fűtéssel keletkezett hő egyszerűen csak távozzon az ingatlanból, akkor e területek hőszigetelése mellett sem érdemes elmenni. Kevesen tudják, hogy a legtöbb hő a padlástér és a tető irányában távozik a lakásból. Ha egyszintes ingatlanról van szó, akkor a lakótérben történő szigetelés helyett inkább a padlástér felőli megoldást javasolt választani.

Kiemelten fontos, ha véletlenül megcserélnénk a sorrendet, akkor ügyeljenek a gázcsövek kiemelésére. Ezen munka nem gázterves, de mindenképpen bejelentés köteles tevékenység.

Ha előregondolkodik, akkor komoly pénzeket spórolhat meg!

Nem mindegy, hogy milyen hőszigetelést vagy éppen milyen fűtésrendszert választ. Jelenleg egyre gyakoribbak a légtechnikai vagy éppen a felületfűtési rendszerek. Ebben az esetben ajánljuk, hogy a szigetelés vastagságát hőtechnikai szakember segítségével határozzák meg.

Nem mindegy a hőszigetelés minősége!

Mielőtt belevágnánk a homlokzati hőszigetelésbe, rendkívül fontos a megfelelő szakemberek kiválasztása. Az alapanyagok felhasználása szakértelmet követel meg, hiszen csak így lehetséges az egymással optimálisan funkcionálókat társítani. Ugyan a takarékosság hőszigeteléskor sokak számára lényeges szempont, de hosszú távon a minőség fókuszba helyezése sokkal inkább megéri. Megrendelőként tehát a munkafolyamat minden részlete figyelmet érdemel, így nem fordulhat elő, hogy esetleg olyan alapanyagokat spórolnak ki a szigetelésből, melyeket egyébként kifizettettek. A megbízhatóság a szakmai oldalról éppen úgy lényeges, mint a határidőre végzett tevékenység.

Melyek a leggyakoribb kivitelezési bakik?

Vegyük most sorra azokat a hibákat, melyeket a homlokzati hőszigetelés során el lehet követni!

Ha például vastag rétegben szeretnénk hőszigetelést, akkor a nem megfelelő dübelezés meghiúsíthatja a kívánt végeredményt. Megfelelő hosszúságú és számú dübelre van szükség az időtálló minőséghez. Célszerű arra is figyelni, hogy az xps lap és a fal közötti területre egyenletesen kerüljön a ragasztó. Amennyiben ez nem így történik, és a dübel ragasztó nélküli helyet ér, akkor a felület hullámossá válhat, ami egyértelműen rányomja a bélyegét az esztétikumra.

Az xps lapok rögzítése a jól ismert pont-perem módszerrel történik. Nem éri meg a ragasztóval spórolni, így ugyanis levegő kerülhet a hőszigetelő táblák és a fal közé, amely nem baj, de hiányos ragasztás esetén könnyen huzatos lehet a szigetelés mögötti felület. Sok pontozott háznál előforduló jelenség. Ez szintén a stabil rögzítést kockáztatja, csakúgy, mint a dübelek kispórolása.

Fűtéskorszerűsítés akár banki hitellel

A fűtési rendszer korszerűsítése rendszerint magasabb befektetést igényel, mint a hőszigetelés. Miután biztosítva lett, hogy a meleg nem távozik majd a falakon, vagy például a padlástéren keresztül, érdemes a fűtéskorszerűsítés anyagi fedezetén gondolkodni. Sokan nincsenek abban a szerencsés helyzetben, hogy ezt készpénzzel, azonnal finanszírozni tudják. A hitelfelvétel éppen úgy egyfajta lehetőséget kínál, mint a napjainkban nagy népszerűségnek örvendő állami lakásfelújítási támogatás. Bár ez utóbbi önerőt feltételez, de jelentős összeget igényelhetünk vissza számla ellenében mind a munkadíj, mind az alapanyagok árából.

A hőszigetelés és a fűtés korszerűsítése nem csak az energiafelhasználást csökkentik, hanem az ingatlan értékét is növelik.