Homlokzati szigeteléssel az energiafüggőség ellen

2022.04.26
Az energiafüggőség és ennek ára minden korábbinál többet szerepel a mai híradásokban. Nem csak a közlekedéssel kapcsolatban igaz ez, hanem az ingatlanok igényeit illetően is. Tudtad, hogy a világ energiafogyasztásának harmada megy el az épületek fűtésére és hűtésére? Pedig így van! A fenntartható fejlődés kérdésköre évtizedek óta foglalkoztatja az emberiséget, de úgy tűnik, egészen mostanáig nem született tartható és mindenki által elfogadható megoldás. A klímavédelmi szervezetek és kormányok is biztosan tudják ugyanakkor, hogy változtatni szükséges, ellenkező esetben komoly kockázatoknak teszi ki magát az emberiség. Az energiafelhasználás csökkentésével már sokat tehetünk az ökológiai lábnyom minimalizálásáért, s ezzel együtt a bolygó jövőjének védelméért.

Csökkenthetőek a rezsiköltségek?

Az ingatlanok napi szintű használata nem csak télen jár magas költségekkel, hanem a nyári hónapokban is. Legyen szó a fűtésre vagy éppen a hűtésre fordított kiadásokról, az épület megfelelő hőszigetelése nélkülözhetetlen a tényleges hatékonysághoz. A tapasztalatok azt mutatják, hogy hazánkban az energiafelhasználás mértéke nem csökkent az elmúlt években, pedig az európai átlag legalább 20 százalékos csökkenést mutat. Vajon min múlik, hogy elérhetővé válik-e ez a standard a hazai háztartások számára is?

Energiafüggőség és szigetelés

A világpolitikai helyzet kapcsán minden korábbinál többet hallani Magyarország energiafüggőségéről. Az ásványi energiaforrásoktól való függőség hazánkat is kiszolgáltatott helyzetbe állítja, hiszen a külső beszerzéstől függ a belső gazdasági működés. A földgáz körülbelül 85%-a, az olajnak pedig 60-70%-a a Barátság kőolajvezetéken keresztül érkezik külföldről. A magyarországi háztartásokban valamilyen módon a legtöbben földgázzal fűtenek és állítják elő a szükséges mennyiségű meleg vizet. További probléma, hogy az áramtermelés negyedét olyan erőművekből nyerjük, melyek szintén földgázt használnak fel. Felmerülhet tehát a kérdés, hogy lehetséges-e egyáltalán a behozott mennyiséget valamilyen módon csökkenteni, és ezzel az energiafüggőség témájában előrelépést érni el.

A tavaszi hónapokban már sok családban felmerül a homlokzati hőszigetelés kérdése. Az okok nyilvánvalóak, hiszen a megfelelően szigetelt ingatlanban kevesebb energia felhasználása válik szükségessé, így télen-nyáron csökkenthetőek a rezsiköltségek. A napjainkban észlelhető infláció és az elszállt élelmiszer árak mellett ez korántsem elhanyagolható tényező. A hőszigeteléssel egyébként a már említett földgáz fogyasztásának mennyisége csökkenthető, ami globális méretekben az energiafüggőség alakulására is hatással lehet.

Energiahatékonyság és fenntarthatóság

A Párizsi Klímaegyezmény előírásai szerint az iparosodás előtti időkhöz képest a hőmérséklet emelkedését 1,5-2 Celsius-fokon belül kellene tartani. A klímaváltozás és az általa generált folyamatok ma már egyértelműek a mindennapokban. A tikkasztó nyarak, a világszerte tapasztalt természeti katasztrófák, vagy akár az állatok élőhelyének átalakulása mind arra hívják fel a figyelmet, hogy változtatás nélkül egy visszafordíthatatlan irányba mozdulunk.

A szakemberek azon az állásponton vannak, hogy a globális megállapodások és a tényleges cselekvés mellett az átlagemberen is sok múlik. Az ingatlanok megfelelő szigetelése alapvető jelentőséggel bír annak érdekében, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátása nagymértékben csökkenthető legyen.

Nem csak a takarékoskodáson múlik!

Az Európai Unió épületeinek körülbelül 75%-a nem megfelelően szigetelt. Az energiával való takarékoskodás ugyan egyfajta megoldást kínál az energiafüggőség csökkentésére, de a titok egészen másban rejlik. A kérdés, hogy szükséges-e fagyoskodni, a meleg vízzel spórolni, nyáron a tikkasztó melegtől szenvedni, vagy létezik más, élhetőbb megoldás a takarékoskodásra. Az ingatlanok hőszigetelésének korszerűsítése nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az energia felhasználása ésszerűbb mederbe terelhető legyen. Ugyanakkor az sem mindegy, milyen hőfokra állítjuk a vízmelegítők, a kazánok szabályozóját. Azoknak a berendezéseknek az esetében, melyeknél megtehetjük, érdemes akár csak néhány fokos csökkentést alkalmazni. Ha mindenki így tenne, azzal jelentős mennyiségben takarékoskodhatnánk a felhasznált energiával.

Kép: Yuri Kadobnov / AFP