Hogyan válasszuk meg a hőszigetelés vastagságát?

2021.10.01
A homlokzati hőszigetelés az egyik leggyakrabban választott korszerűsítési munkálat. Az energiatakarékosság az elsődleges cél, melyet az ingatlan tulajdonosok szeretnének elérni rajta keresztül. Az energiaárak egyre magasabbak, és várhatóan nem is fognak csökkenni a jövőben. Jogos lehet azonban a kérdés, hogy milyen vastagságú hőszigetelést válasszunk. Mennyire befolyásolja a tényleges energia megtakarítást a hőszigetelő lapok vastagsága?

Nem mindegy, mit szeretnénk elérni!

A hőszigetelés vastagsága mindig attól függ, hogy milyen célokat kívánunk megvalósítani, mekkora megtakarítást kívánunk hosszú távon elérni. Nem csupán a téli fűtési időszakra érdemes gondolni, hanem a nyári szezonra is, amikor a klímahasználaton lehet rendkívül sokat takarékoskodni egy jó szigetelő rendszerrel.

Laikusként sokan azt gondolják, hogy a vastagabb megoldások nagyobb takarékosságot vonnak maga után. Célszerű viszont tisztában lenni azzal, hogy egy bizonyos vastagságon túl már nem érdemes növelni azt. Egyéb tényezők is befolyásolják a hőszigetelés hatékonyságát, így például a szerkezeti kialakítás, a nyílászárók állapota, vagy a kivitelezés szakszerűsége.

Miként éri meg tehát szigetelni? A vastag xps lapok mellett tegyük le a voksot, vagy törekedjünk inkább a minőségi, korszerű megoldásokra? A tapasztalatok azt mutatják, hogy nem célszerű csak a vastagsággal játszani, hiszen ma már rendelkezésre állnak olyan hőszigetelő anyagok, melyek vékonyabb rétegben is hozzák a kívánt jellemzőket. Ugyanakkor azzal is érdemes tisztában lenni, hogy minél vastagabb a hőszigetelő rendszer, annál nehezebb azt biztonságosan, minőségben rögzíteni.

Passzívházak vs. átlagos otthonok

A homlokzati hőszigetelés típusának megválasztása minden esetben attól függ, hogy mit szeretnénk elérni azzal. A passzívházak esetében az energiafelhasználás gyakorlatilag 0, s ilyenkor a hőszigetelés kapcsán is a legjobb színvonalat ajánlott előnyben részesíteni.

Más a helyzet akkor, ha egy hazánkban gyakran alkalmazott B30-as téglafalat szeretnénk szigetelni. Ilyenkor a polisztirol szigetelés 40 cm-es vastagságban hozza meg a várt hatást. Abban az esetben, ha nem szeretnénk ennyire vastag szigetelést felhelyezni a falra, akkor a szigetelőanyag fajtáját célszerű megváltoztatni. A fekete színű, grafitos hőszigetelő lapok 25%-kal jobb hőszigetelő képességgel rendelkeznek, mint a hagyományos típusok, de vékonyabb kivitelben kaphatjuk ezt meg. Ahhoz pedig kétség sem férhet, hogy egy vékonyabb szigetelést könnyebb biztonságosan, időtálló minőségben rögzíteni, mint vastag társát.

A hőátbocsátási érték a passzív házak 0,10-es mértékével szemben a hagyományos ingatlanok esetében 0,24-es érték elérése a cél. Ilyenkor a 15 cm-es szigetelés is elegendő lehet a 38-as téglafalra, grafitos hőszigetelésből pedig a 12 cm-es szigetelőanyag a megfelelő lehet.

Gondolkodj hosszú távon!

A hőszigetelő lapok beszerzésekor sokan az árat tartják elsődlegesnek. Fontos lenne pedig, hogy az ingatlan falazatát, az esetlegesen már azon levő hőszigetelő rendszert éppen úgy figyelembe vegyük, mint azt, hogy milyen alapanyagokkal társul a hőszigetelés, valamint mekkora szakértelemmel rendelkeznek a választott szakemberek. Mindezek ugyanis együttesen határozzák meg az időtálló minőséget és a kívánt energia megtakarítás megvalósítását.

A személyes véleményem a cikkírónk írásán felül:

Eladásaink során 2 vásárlócsoportra bonthatjuk az érdeklődőinket. Van egy szegmens, aki gyorsan és olcsón szeretne új homlokzatot, ezen vevőinket a 8-10 cm-es polisztirol rendszereket javasolnánk zsákos nemesvakolattal, vagy belépő szintű Terra vakolattal.

Van egy erősebb szegmens, amelynek a száma mára jobban előtérbe került, akik a minőségi hőszigetelést keresik. Ezen rétegnek javaslom, hogy 10-15 évre gondolkodjon, mivel ennyi idő elteltével úgyis elavult lesz már addigra a hőszigetelése, illetve akarva-akaratlanul megunjuk a homlokzatunkat. Véleményem szerint egy ingatlan külső felületeinek 10-15 évente kell a megújulás, amely során érdemes átgondolni a hőszigetelés bővítését. Ezért javaslom, hogy gondolkodjanak a fémszeges dűbeleken, mivel egy későbbi bővítés során is erős, stabil alapfelületet biztosítunk a jövő hőszigetelésének!

A jelenlegi ingatlanom 2016-ban épült, amelyre az akkori szabályok minimális 5 cm-es szigetelése került. A kulcsokat átvéve természetesen újragondoltam, több mint valószínű, hogy 12-es polisztirol szigeteléssel fogom bővíteni. Miért? Mert a 10-12-es között minimális az árkülömbség, viszont mivel nem vagyunk megkötve a vastagsággal, ezért felesleges a grafitos hőszigetelés felárát kifizetni.  Így összesen 17 cm-es szigetelésünk lesz 2 rétegrendben!

Ha a családi házak homlokzatának felújításáról van szó, akkor az ember legalább 10-20 évben gondolkodik. Senki nem szeretne néhány évente az ismételt hőszigeteléssel bajlódni, és annak minden hátulütőjét a nyakába venni. Megéri a minőségi, szükség esetén akár a vastagabb polisztirol hőszigetelés mellett dönteni, melynek alkalmazásával- a megfelelő rögzítéssel- hosszú évekre letudhatjuk a feladatot. A végeredmény pedig a nyári melegben kevesebb klímahasználattal jár, télen pedig jelentős energia megtakarítás érhető el a fűtési költségeket illetően.