Hogyan tudjuk a hulladék mennyiségét csökkenteni az építési területen?

2022.03.10
Egy építési, vagy bontási munka során kisebb-nagyobb mennyiségű hulladék, építési törmelék keletkezik, így teljesen jogos a kérdés, hogy ennek a mennyiségét milyen módon tudjuk csökkenteni? Bejegyzésünkben összegyűjtöttük, hogy miként lehet csökkenteni a hulladék mennyiségét az építkezésen, vagy épp a lakásfelújítási projekt alatt.

Ha a hulladék csökkentéssel végeztünk, akkor fontos az is, hogy tisztában legyünk a lehetőségeinkkel a konténer rendelés esetén. Szinte minden konténer szállítással foglalkozó cég esetén különböző méretű konténerek állnak az ügyfelek rendelkezésére (4m3, 5m3, 6m3 és 8m3), illetve rendelkezésre állnak a hagyományos és lenyitható oldalfalú konténerek is. A konténer árak között nagy különbségek lehetnek, így mindenképpen érdemes utánajárni alaposan a választás előtt.

Pontos tervezés

A projekt felelőseként az egyik legfontosabb feladatunk, hogy megfelelően tervezzük meg az teljes munkát, a lehető legpontosabb számításokkal, legkevesebb hibával, melynek az egyik eredménye ennek megfelelően a lehető legkisebb mennyiségű hulladék is (végső soron pedig a minimális sittszállítás). Bizonyosodjunk meg, hogy a felhasználni kívánt anyagok mennyisége megfelelően került megtervezésre, ne vásároljunk felesleges mennyiséget semmiből sem. Kísérjük figyelemmel folyamatosan a már megvásárolt anyagok fogyását, és csak szükség esetén vásároljunk újra. A munkaterületen mindig legyenek kihelyezve üres zsákok is, aminek a segítségével lehetőség van a hulladékok szelektív gyűjtésére. Ilyenek lehetnek például a csomagolóanyagok, melyek tipikusan műanyagból és papírból vannak. Ha pedig tetemes mennyiség keletkezik, akkor érdemes utána járni a multiliftes konténer bérlésnek is, hiszen ez a legjobb megoldás a könnyű hulladékok számára.

Bontás helyett a felújítással is spórolhatunk

A teljes épületbontás helyett rendkívül jó megoldás lehet a részleges bontás, persze ez csak abban az esetben működhet, ha megfelelő az alaprajz és a meglévő épület egyébként jó állapotban van. Ha megfelelő technikával folyik a bontás, akkor rendkívül sok értékes anyag, mint a tégla, faanyag, ablakok vagy ajtók kiszedhetők, melyek újra felhasználhatóak, vagy értékesíthetőek. Az biztos, hogy a részleges bontás és felújítás olcsóbb, mint a teljes bontás, tereprendezés és a nulláról történő építkezés.

A jó állapotban lévő anyagok elajándékozása, eladása

Mielőtt egyszerűen csak mindent bedobnánk a konténerbe, előtte gondoljuk át, hogy az anyagok újra felhasználása, elajándékozása, vagy eladása szóba kerülhet-e. Gyűjtsük külön azokat az anyagokat, melyek jó állapotban vannak, például faanyagokat, ajtókat, és ablakokat. Keressünk meg nonprofit szervezeteket, hogy esetleg szükségük van-e ezekre, illetve járjuk körbe az értékesítési lehetőségeket is. Így kevesebb hulladékot kell elszállíttatni, kisebb vagy kevesebb konténerre lesz szükségünk, amivel már azonnal pénzt is spóroltunk.

A sittes konténer

Ha már mindent újrahasznosítottunk, eladtunk, elajándékoztunk, akkor is egészen biztosan marad annyi hulladék, amihez a konténer szállítás megfelelő megoldás lehet. Becsüljük meg a projekt során keletkező hulladékot, döntsük el, hogy hagyományos vagy lenyitható oldalfalú konténert szeretnénk, vegyük fel a kapcsolatot egy megbízható konténer szállító céggel és már indulhat is a munka!

PR cikk!