Hogyan történik a hőszigetelő rendszer indítása?

2023.01.20
A hőszigetelő rendszer esetében nem csupán a rendszerben történő gondolkodásra, és az alapanyagok ennek megfelelő összeválogatásáról célszerű gondoskodni, hanem a szakszerű felépítésről, elindításról is.

A lábazati és a homlokzati hőszigetelés vastagsága sem elhanyagolható. E tekintetben akkor vagyunk szerencsés helyzetben, ha ezek megegyező vastagságúak. Ilyenkor ugyanis szabályos felragasztással folytatható a hőszigetelés, majd együtt történik a felületkiegyenlítés. Más a helyzet akkor, ha eltérő vastagsággal találkozunk.

Amennyiben vékonyabb a lábazati szigetelés, akkor az ún. vízorr-profilos kialakítás javasolt. Vastagabb lábazatnál a kiálló rész felső zárásáról mindenképpen gondoskodni kell. Nem szabad megfeledkezni a teljes homlokzati szigetelő rendszerek egyik alapszabályáról, ami arról szól, hogy a rendszernek minden oldalról zártnak kell lennie.

Hőszigetelő rendszer indítása meghatározott vonalról

Az alap síkjának mérése és a hordozó alap tisztítása egyetlen esetben sem maradhat el. Ezen akár a hőszigetelő rendszer optimális rögzíthetősége és funkcionálása is múlhat. Miután az indulási vonalat kitűztük, rögzítsük az induló deszkát. Az üvegháló sáv felragasztása és a hőszigetelő lapok rögzítése után eltávolítjuk az indító deszkát. Erre a ragasztás szilárdulását követően, minimum 24 órával később kerülhet sor.

Mi a helyzet a normál indítóprofilról történő indítással?

Itt is lényeges a hordozó alap ellenőrzése és a tisztítás, majd következik az indulási vonal kitűzése. A normál dűbelek esetében egyszerű a helyzet, ugyanis az indítóprofil beállítását követően csak ki kell jelölni a fúrási helyeket, elkészíteni a furatokat, a dűbeleket beilleszteni, majd a profilt felhelyezni és rögzíteni kell. A hőszigetelő lapok felragasztásához választhatjuk az ún. pont-perem módszert, de akár a teljes felületen is történhet a ragasztás. A hőszigetelő lap felhelyezését megelőzően üvegháló sáv is beágyazásra kerülhet.

Mi az a start-profil?

Az L-alakú fém-, vagy műanyag idomról van szó ilyenkor. A munkafolyamat a már jól ismert hordozó alap ellenőrzésével és tisztításával indul, majd kitűzzük az indulási vonalat. A start-profil beállítása után fúrási helyeket jelölünk ki és a furatokba rögzítjük a dűbeleket, majd erre jön a profil rögzítése. Az üvegháló sáv felragasztása minimum 10 cm túllógatással javasolt, amit a hőszigetelés alsó-, és homlokzati síkján kell majd beágyazni, a hőszigetelő lapok felragasztását követően.

Hogyan történik a homlokzati hőszigetelő rendszer indítása flexibilis indító-profilról?

Elsőként érdemes tisztában lenni azzal, hogy mi az a flexibilis indító-profil. 2 elemből áll, 1 falhoz rögzíthető L-alakú fém-, vagy műanyag start-idomból, és egy vízorros fekvő L-idomból.

A hordozó alap ellenőrzése és tisztása a már előzőekben megismertekhez hasonlóan itt is kiemelt jelentőséggel bír. Az indító vonal kitűzését követően jöhet a furatkészítés, a dűbelek beillesztése, a profil rögzítése, a hőszigetelő lap felragasztása. Az L-idom becsúsztatásával a start-profil és a hőszigetelő lap közé azt érhetjük el, hogy az alsó sík védetten zárt lesz.

Mire érdemes odafigyelni a hőszigetelő rendszerek indításakor?

Az előzőkből már világosan látható, hogy vannak bizonyos területek, amelyek fokozott figyelmet érdemelnek a hőszigetelő rendszer elindításakor. Kizárólag átvizsgált, megfelelő jellemzőkkel bíró, tiszta felülettel érdemes elkezdeni dolgozni.

Az alsó indítást illetően az előzetes tervezés rendkívül fontos. Az adottságok és az elvárások egyaránt meghatározzák, hogy milyen műszaki megoldás lesz a leginkább megfelelő. Alkalmazható az ún. kalapos/galléros dűbel, de a legtöbbször a normál dűbelek is ideálisnak bizonyulnak.

Legyen szó bármilyen kialakításról is, a rendszernek feltétlenül zártnak kell lennie, méghozzá minden oldalról, hiszen csak így képesek az alapanyagok eleget tenni a feléjük támasztott követelménynek. Nemcsak a rendszerben történő alkalmazás lényeges, hanem az egyéni adottságokhoz passzoló műszaki elemek szakszerű rögzítése is.