Hogyan növeli az ingatlan értékét a homlokzati hőszigetelés?

2021.05.09
Az ingatlanok felújítás során a nyílászárók cseréje éppen olyan gyakran szóba kerül, mint a homlokzati hőszigetelés. Mindkettő a kellemes belső mikroklíma megteremtését szolgálja, mely mellett természetesen az energiatakarékosság lehetősége sem elhanyagolható. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a szakszerűen kivitelezett, minőségi alapanyagokkal elvégzett homlokzati hőszigetelés nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy nyáron a meleg kint, télen pedig bent maradjon.

Kedvező támogatással is lehetséges!

A cél egyértelműen az, hogy kevesebb fűtéssel is biztosítható legyen az otthon melege, és a klímát is ritkábban kelljen bekapcsolni a tikkasztóan meleg nyári napokon. A hőszigetelés aktuálisan is nagy népszerűségnek örvend, hiszen a jelenlegi lakásfelújítási program keretein belül igen kedvező feltételekkel oldható meg ez a feladat.

Értéknövelő tényező!

Bár a legtöbben hosszú távra terveznek akkor, ha a hőszigetelés és a vele járó korszerűsítési munkálatok mellett döntenek, ám az élet hozhat olyan helyzeteket, amikor a költözés a jó választás. Egy esetleges értékesítés során az ingatlan ára jelentősen növekedhet azzal, ha a homlokzati hőszigetelés kiváló minőségben került kivitelezésre.

A tapasztalatok szerint a hazai ingatlanok jelentős részének esetében a hőszigetelés komoly hiányosságokat mutat. Használt ingatlan vásárlásakor éppen úgy fontos odafigyelni a hőszigetelés feladataira, mint akkor, ha egyszerűen korszerűbb otthonban szeretnénk mindennapjainkat tölteni.

A mai ingatlanárak mellett bizonyított, hogy nem csak gyorsabban, de a befektett összegtől jóval drágábban adhatjuk el a hőszigetelt otthonunkat.

Ráadás az ingatlanunk nem mindegy, hogy milyen besorolással rendelkezik. Jelenleg még nem, de ha visszatekintünk bármilyen energetikai törvénymódosításra, vagy éppen az autópiac besorolásaira tekintünk, akkor láthatjuk, hogy adózás szempontjából többet kell fizetnie a nem környezetbarát autóknak, mint a zöld társainak. Véleményem szerint minden egy folyamat része, nem véletlenül került előtérbe az ingatlanpiacon az új házak átadásánál is a környezetünk védelme. Nem csodálkoznék, ha a későbbiekben büntetőadóval sújtanák az energiazabáló ingatlanokat.

Homlokzati hőszigetelés: búcsú a penészesedéstől

A hiányos hőszigetelés, a falak átnedvesedése és a hideg falfelületek létrejötte szinte egyenes út a penészesedés irányába. Ez ellen gyakran még a rendszeres, kereszthuzattal történő szellőztetéssel sem sokat tehetünk. Vannak, akik a páramentesítő készülékek mellett döntenek, melyek segítségével akár napi több liternyi nedvesség eltávolítható az ingatlan levegőjéből. Ez mindenképpen hasznos, de az ingatlan állapotát hosszú távon nem befolyásolja. Nem véletlen, hogy a homlokzati hőszigetelés mellett inkább teszik le a voksot az emberek.

Harc a penészes falakkal


A homlokzati hőszigetelés hiányosságai szinte biztosan penészesedést hoznak maguk után. Az ingatlan levegőjében folyamatosan jelen van páratartalom, ennek mértéke pedig a mosogatással, főzéssel, mosással vagy tusolással csak tovább növekszik. A nedvesség ilyenkor a hideg falfelületeken lecsapódik, és akár napok alatt megjelenhetnek a feketés foltok. Igen, nem más ez, mint a penész, ami akár egészségügyi problémákat is okozhat az ingatlanban rendszeresen tartózkodók számára

A penész megszüntetése sem egyszerű feladat. Bár kaphatóak speciálisan erre a célra alkalmas készítmények, falfestékek, de abban szinte mindenki egyetért, hogy egyszerűbb a prevencióra fordítani a figyelmet, mint az utólagos „tűzoltásra”. A hőszigetelés nagy lépés lehet annak érdekében, hogy a penész elkerülje otthonod, ezzel az esztétikus belső falfelületek érdekében is téve.

Fontos tisztában lenni azzal, hogy ha a homlokzati falfelületek átnedvesednek, az már első ránézésre is sokat elárul az ingatlan állapotáról. Egy esetleges értékesítés esetében ez jelentősen csökkentheti az értékét. Esztétikai és ingatlanhasználati okok miatt is kiemelt jelentőséggel bír az, hogy mekkora figyelmet fordítunk a homlokzati hőszigetelés kivitelezésére, az ahhoz használatos alapanyagok helyes megválasztására.