Grafitos hőszigetelés Nyíregyházán

2019.05.05
A házat egy nyugdíjas házaspárnak újítottuk fel még 2017-ben, ahol elsősorban a hőszigetelés mellett a göröngyös falak javítása volt a cél.

A megkeresés valamikor májusban volt elsőnek, amelyet 3 nap múlva meg is néztünk. A személyes találkozókor már láttam, hogy egy régi rásült kőporos vakolat volt látható az épületen, amelyen ráadásul vízmértékkel megnézve a tűzval jó 5 centit ment a tetőtér irányába.

Grafitos hőszigetelés előtt

A személyes felmérés alkalmával felmértük a tulaj igényeit és nekik igazából nem is hőszigetelés, hanem az esztétika volt fontos. Természetesen én, mint hőszigetelő szakember, nem célom, hogy egy bepucolás után ugyanolyan energetikai számokkal adjam át az épületet, ezért a hely szűke miatt 5 cm-es grafitos homlokzati hőszigetelő rendszerben állapodtunk meg.

A szerződés megírását követően kiszállítottuk az anyagot és körülbelül 3-4 hét múlva kezdtük a munkát. Az összes munkafolyamat egy ilyen állványozott 200-250 nm-es épület esetén 2-3 hét 3-4 embernek. (természetesen az időt befolyásolhatják időjárás és egyéb külső tényezők)

Beszéljünk egy kicsit a grafitos hőszigetelő technológiáról:

A grafitos hőszigetelő lapokat a 2010-es évek elején kezdtük el még az elsők között forgalmazni. A nagy marketing reklámok szerint akár 20-30 %-os hőszigetelési érték különbséget is el lehet vele érni a hagyományos polisztirolos (fehér) technológiával szemben. A valóság véleményem szerint inkább 15%, de olyan helyeken, mint ez a nyíregyházi ház, felettébb előnyös, mivel hely szűkében voltunk.

Óvatosan és csak szakértő kezekkel bánjunk az anyaggal!

A grafitos hőszigetelő lap hő hatására jobban zsugorodik, ezáltal könnyebben hullámos lehet a fal. Ezt úgy tudjuk kivédeni, hogy árnyékoló hálóval védjük a falat a kivitelezés ideje alatt, vagy borúsabb időben 1-2 napon belül lehálózzuk. NE TEGYÜK KI TŰZŐ NAPNAK!!!

Többet a grafitos hőszigetelésről egy későbbi blogposztunkban, vagy telefonos elérhetőségünkön tudhat meg.

A kivitelezésre visszatérve az eredeti falazatban 5-7 cm-es differenciál volt. Leszedtük a laza részeket, mélyalapoztuk a felületet.

A ragasztási technológia grafitos hőszigetelő lapoknál is pont-peremmel történik, azonban itt a függőlegessel felfelé haladva lapváltásra és lapvágásra is szükségünk volt. Alul 5 cm-rel indultunk el és fent 8-9 centis lapokat tettünk fel. A falazatot még másnap bedűbeleztük, lejavítottuk.

A hálózás, glettelést követően felújítottuk az ereszdeszkázatot és leszíneztük 2 színűre az épületet.

Köszönjük a lehetőséget és nézzék meg az összefoglaló videónkat!

Előtte utána