Fókuszban a hőhidak megelőzése

2023.04.15
Ahol hőszigetelés van, vagy éppen az hiányzik, ott biztosan szóba kerül a hőhíd-jelenség. Az egyre inkább kedvelt passzív házak esetében egy technikai megoldás létezik ennek elkerülésére, mégpedig a falak és a padló találkozási pontjainál egy pórusbeton blokk alkalmazása. De mi a helyzet a felújítások, utólagos szigetelések esetében?

Ilyenkor sajnos gyakran előfordul, hogy a különféle szigetelő rétegek optimális illeszkedése nehezen oldható meg, vagyis hőhíd biztosan keletkezni fog. Ami nem mindegy, az annak mértéke.

Miért probléma a hőhíd megjelenése?

Nos, nem másért, mint a falak átnedvesedésének apropóján, mellyel automatikusan együtt jár a penészesedés is. Ez utóbbi nem csak esztétikailag csúfítja el az otthont, hanem a levegőminőségre is komoly hatással van. A pince födém szigetelésekor nem csak a mennyezet érdemel figyelmet. Az eps hőszigetelés felhelyezésekor javasolt azt a falra is rávezetni. A padló hőszigetelése néha nehezen megoldható feladat, mivel legalább 5-6 cm-es plusz vastagság keletkezne, ami nem praktikus sok helyen.

Mit tehetünk ekkor?

A szakemberek a lábazati hőszigetelés javítását ajánlják. A mennyezet peremei mentén gyakran keletkezik penészesedés. Ez a magastető hőszigetelési hiányosságaira vezethető vissza. Itt ugyanis a szarufák közötti hőszigetelés nem éri el a szükséges mértéket, ráadásul a koszorú betonja eltérő hőszigetelő jellemzőkkel bír, mint a kerámia falazóanyag. Amennyiben új építésű ingatlanról van szó, akkor a talpszelemen megkettőzése oldhatja meg helyzetet. Utólagos hőszigeteléskor célszerű méretre szabni a hőszigetelő elemeket, hogy azok teljesen zárják az ingatlant, és ne legyenek hiányosságok. A homlokzati szigetelés során is ajánlott arra figyelni, hogy a széldeszkákat megbontva, a legtovább vezessük fel a szigetelőanyagot. Ha a tetőtér nincsen beépítve, akkor a falvastagság kétszeresének megfelelő vastagságban vezessük a padló szintje fölé a szigetelést. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az erkélyek, teraszok hőhídmentes kialakításáról sokan elfeledkeznek. Pedig ez is kiemelt jelentőséggel bír abban, hogy a milyen hőhatások érvényesülnek az ingatlanban.

A hőhíd-megszakító beépítését rendszerint új ingatlanoknál alkalmazzák. A felújítás mellett döntők erkélyeinél az erkélylemezt ajánlott körbeszigetelni. Ha ez a járószinten történne, akkor legalább 15-18 centiméter pluszra kell számítani, ami akár a nyílászáró küszöbénél is gondot okozhat. Fontos tehát a körültekintés és a megfelelő módszer választása.