Felülerősítés – Hálózás

2023.04.03
A homlokzati szigetelés folyamatában a hőszigetelésre felülerősítő üvegháló kerül. Ez a hőszigetelő rendszer sajátosságaihoz illeszkedő ragasztókeverékkel kerül rögzítésre. Fontos, hogy a hőszigetelő anyag szilárd, átcsiszolt és portalanított legyen a tökéletes végeredmény érdekében.

Milyen üvegszövethálót érdemes választani?

A tartós igénybevételnek kitett üvegszövetháló esetében mindenképpen lúgálló, üvegszálból font és hurkolt, megfelelő rácsmérettel rendelkező, speciális bevonattal bíró anyagot célszerű választani. A lúgállóság már csak azért is kiemelt jelentőséggel bír, mert ha nem ilyen lenne, akkor a cement lúgos kémhatása gyorsan tönkre tenné.
Minimum 145-160 g-os hálót kell választani kültéri homlokzatok esetén!

A szakemberek azt javasolják, hogy kizárólag olyan hálót ajánlott letenni a voksot, amely a teljes homlokzati rendszerbe passzol a gyártó ajánlásai szerint. A minőséget folyamatosan vizsgálják, méghozzá olyan szempontok alapján, mint a szakítószilárdság, a hajlíthatóság, a lúgállóság, vagy például az alak- és mérettartósság.

Hogyan helyezzük fel az üvegszövet hálót?

A hőszigetelő lapokra erősítő alapréteget kell helyezni. Ehhez van szükség a ragasztóba beágyazott üvegszövetre. Elsőként a hőszigetelő lapokra visszük fel a ragasztót egy 5-ös fogas glettvassal, majd abba helyezük bele az üvegszövetet. Fontos hangsúlyozni, hogy elsőként mindig a ragasztót hordjuk fel, majd körülbelül 10 cm-es átfedésekkel ágyazzuk bele az üvegszövet hálót. A hálóbeágyazási vastagság minimum 5 mm a vékonyvakolattal együtt. Ebből a ragasztóágy másodolással kb 3-4 mm szokott lenni.