Fal típusok és homlokzati szigetelés: ezekre a dolgokra érdemes odafigyelni

2023.02.10
A homlokzati hőszigetelő rendszer megtervezéséhez és kialakításához nélkülözhetetlen információ a falazat alapanyaga, annak sajátosságai. Alapvetően elmondható, hogy a megfelelő vízszigetelés hiányában a THR építése nem lehetséges, de faltípusonként egyéb tényezők is kiemelt figyelmet érdemelnek. Lássuk, melyek ezek!

A vályogfalaknál kérdéses a kivitelezhetőség!

Javasolt szigetelés: kőzetgyapot szigetelés vagy baumit open

A vályogból készült falazatnál rendszerint nem tapad semmilyen ragasztó vagy habarcs. Ha a megfelelő vízszigetelés hiányos, akkor a THR építése nem javasolt. Ragasztási felületként a mészvakolat réteg, vagy az ún. rabicolt cementes gúz réteg kezelhető. Célszerű önsüllyesztő dübelek alkalmazása, ezzel a stabilitást biztosítva.

Mi a helyzet a kőfalakkal?

Javasolt szigetelés: kőzetgyapot szigetelés

A tapasztalatok azt mutatják, hogy ritkán találkozni olyan minőségű kő szerkezettel, ami ne igényelne kiegyenlítő vakolatot. Mind az anyag, mind a falazási mód ingatlanonként igen eltérő lehet. A felületsíktól való eltérése és az alkalmazott kövek minősége is igen különböző lehet. Ilyenkor nagyon fontos, hogy a min. 25 mm rögzítési mélységgel rendelkező dübelek alkalmazása, de az önsüllyesztő típusok is hasznosak lehetnek.

Tömör téglafalak: gyakran régi falakkal van dolgunk

Javasolt szigetelés: kőzetgyapot vagy Baumit Open szigetelés

A tömör téglafalak esetében a homlokzatvakolat sokszor nem megfelelő minőségű, így azt célszerű leverni, majd a téglafelületet előkészíteni a szigetelő rendszer felvitelére, rögzítésére. A mechanikai rögzítés szintén nélkülözhetetlen lehet a biztonság és a strapabíró végeredmény érdekében.

Vegyes falaknál a vakolatminőség kerül fókuszba

Javasolt szigetelés: kőzetgyapot vagy Baumit Open szigetelés

A vályog és/vagy kő, a kő és/vagy tömör tégla sajátos követelményeket támaszt a homlokzati hőszigetelés irányába. A vakolat minősége kiemelt jelentőséggel bír, főleg akkor, ha eltérő jellemzőkkel lehet találkozni a különféle alapanyagok kapcsán. A szakemberek is úgy vélik, hogy bizonytalan esetekben a teljes leverés és az újravakolás bizonyul a leginkbb megbízható módszernek. A falszerkezet alapján érdemes a vakolatot, a dübeleket és a horgonyzási mélységet megválasztani.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a vízszigetelés fontosságát. A száraz falazat nélkülözhetetlen, s mivel az előzőekben felsorolt fal típusok rendszerint több évtizedesek, ezért kicsi az esélye a korszerű vízszigetelésnek esetükben. Ha vizesedéssel van dolgunk, akkor annak okát kell elsőként feltárni, majd megszüntetni a problémát. Csak így lehetséges a hőszigetelés elvégzése.

A betonfalak kiváló fogadófelületnek számítanak

Javasolt szigetelés: eps, grafitos, kőzetgyapot szigetelés

A beton és a vasbeton szerkezet tekintetében tulajdonképpen ugyanannak tekinthető. A nyers beton felületű falak kifejezetten jó fogadófelületnek számítanak. Persze itt sem mehetünk el az előkészítés és az építési nedvesség mértékének megvizsgálása mellett.

Salakbeton falak: egyáltalán melyek ezek?

Ha ismeretlen lenne a kifejezés, akkor érdemes tudni, mit takar a salakbeton fal. A salakbeton szerkezet duzzasztott kavics-beton alapú, de lehet szó polisztirolgyöngy-beton falakról is esetében. A zsaluzatba történő betonozással és könnyűadalékos betonból készült falazóelemekkel egyaránt készíthető. Az önsüllyesztő rögzítőelemek alkalmazása garantáltan jó választásnak bizonyul, a homlokzati rendszer hordozó alapja pedig a vakolat. Amennyiben vakolatlan falazatról van szó, akkor az előkészítést követően próbaragasztással lehet megbizonyosodni a ragasztó optimális funkcionálásáról.

Az ún. NO-FINES betonfalak mindig vakolt homlokzati felülettel készülnek

A mindig vakolattal készült homlokzati felület típusnál maga a vakolat a ragasztás hordozó alapja. A megfelelő tisztításra és előkészítésre természetesen itt is szükség van. A dübelek alkalmazása kapcsán elmondható, hogy legalább 65 mm-es horgonyzási mélységre érdemes törekedni. A megfelelő fúró használata mellett az állványozás stabilitására is törekedni kell, hiszen csak így alkalmazható biztonsággal az ütve-fúrási üzemmód.

Mi a teendő üreges téglafalak esetében?

Javasolt szigetelés: eps, grafitos, akár kőzetgyapot is megfelelő

A különféle lyukmérettel készült téglák tartoznak ebbe a kategóriába, sőt, a pincefalazatra alkalmas üreges beton falazóelemeket is ilyen módon kezelhetjük. Bár a köznyelvben sokszor csak téglaként emlegetik az üreges téglákat, de azok anyagát illetően nagy különbség adódik a dübelezést illetően. A klasszikus téglák könnyen fúrhatóak, ám az ún. habkerámiák és vékony köpenyű vázkerámiák esetében már tilos az ütve-fúrás. Ez utóbbiaknál korlátozott a dübelek horgonyzási mélysége is, legfeljebb 12-25 mm-es lehet, míg a hagyományos tégláknál a minimális értéknek számít a 25 mm.

Fagyapot- és polisztirol blokk falak- miről is van szó?

A cementkötésű fagyapot alapú elemeknél vakolat kerül a felületre, de ha mégis vakolatlan résszel találkozunk, akkor kiváló ragaszthatóság társul a dologhoz. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy vakolt alapként kell ezt is kezelni, méghozzá légzárási okoknál fogva. A polisztirol blokk falak esetében is lehetséges a teljes homlokzati hőszigetelő rendszer kialakítása.

Pórusbeton fal: nem mindegy, hogy vakolt vagy vakolatlan

Ha új pórusbeton fal szerkezetről van szó, akkor vakolatlan felülettel találkozni szakemberként. Ilyenkor az alapos tisztítás és a mélyalapozás mellett nem érdemes elmenni. A vakolt pórusbeton fal jó ragasztási felületnek számít. Ami a dübeleket illeti, a vakolaton túl min. 65 mm horgonyzási mélységgel célszerű számolni.

Panelek és dübelválasztás

A panelek vasalt beton alappal rendelkeznek, így a mechanikai rögzítés viszonylag egyértelmű. Érdemes viszont tudni, hogy a felület előkészítése itt is kiemelt jelentőséggel bír. A teljes homlokzati hőszigetelő rendszer kialakítása előtt a megtervezésre, valamint a helyszíni vizsgálatokra is kiemelt figyelmet érdemes helyezni. A síktól való eltérés éppen úgy korrekcióra szorul, mint például a panelkéreg megerősítése.

Könnyű-szerkezetű falak

Javasolt szigetelés: eps, grafitos, akár kőzetgyapot szigetelés

Az ún. szerelt technológiás falaknál alapvető jelentőséggel bír az, hogy az épület minősített építési rendszerből kialakított szerkezet legyen. Fontos, hogy a homlokzati burkolat mozgásmentes legyen, vagyis ne csavarodjon, hajoljon el. Az épület burkolat lehet cement kötésű farostlemez, OSB lemez, faburkolat, furnél lemez, de a gipszrost lemez és a cement kötésű fagyapot lemez is szóba kerülhetnek. Az anyagok átvizsgálása nélkülözhetetlen, és ha a helyzet úgy kívánja, akkor a teljes homlokzati hőszigetelő rendszer építéséhez új burkolat készítése válhat aktuálissá.

A nedvszívó felületeken a ragasztók jól alkalmazhatóak. A mechanikai rögzítés megvalósítása csavarral, vagy az előírásoknak megfelelő dübelek telepítésével lehetséges.

Mi a helyzet a divatos rönkházakkal?

A természetes anyagokhoz való visszatérés jegyében a rönkházak nagy népszerűségnek örvendenek. A hengeres, ívelt faanyagok felületén a homlokzati szigetelés nem valósítható meg a hagyományos módon. Az építőlemezek rögzítésével lehetséges a megfelelő ragasztási felület létrehozása. Egyébként a rönkök faanyaga a mechanikai rögzítéshez ideális, természetesen a szükséges hosszúságú csavarokkal.

Hogyan alakítható ki homlokzati hőszigetelő rendszer már meglévő szigetelésen?

Gyakran előfordul, hogy egy ingatlan már hőszigeteléssel ellátott. Ha ez nem felel meg a felé támasztott követelményeknek, akkor kerül sor a korszerűsítésre. Mivel a meglévő rendszer sokszor nem kerül lebontásra, ezért a ráépítés előtt többféle vizsgálatot is javasolt elvégezni a későbbi megbízható végeredmény érdekében. Melyek ezek a vizsgálatok?

Szemrevételezéssel már lehet egyfajta képet kapni a felület épségéről. Az olyan kritikus részek, mint az alsó indítás, az eresz alatti kialakítás, vagy például a nyílászárók környéke fokozott figyelmet érdemelnek. Kopogtatással, kézi nyomással megnézhető, hogy mennyire stabil a már a homlokzaton levő rendszer. Mintavétellel a nedvesség mértéke vizsgálható. A mintavétel egyébként sokat elárul arról is, hogy milyen tapadószilárdságú a ragasztó, hogyan működnek együtt a felületi rétegek, valamint tűzvédelmi kérdések is előkerülnek a megtartott hőszigeteléssel kapcsolatban. Szükség lehet a nem megfelelő részeknél visszabontásra, hiszen csak így biztosítható, hogy a ráépített homlokzati hőszigetelő rendszer a maga teljességében szolgálja az energetikai hatékonyságot.