Energetikai felújítás: saját pénztárcádon tapasztalhatod előnyeit!

2022.08.18
Az ingatlanok korszerűsítésének egyik központi szereplője az energetikai felújítás. Sokan attól tartanak, hogy vagyonokba kerül a mindenre kiterjedő munkálat, és ezért inkább csak halogatják azt. Fontos azonban a dolog másik oldalát is górcső alá venni, hiszen az elvégzett munkálatoknak köszönhetően az ingatlan értéke akár 15%-kal növekedhet. Nem ez az egyetlen előnye a korszerűsítésnek, hiszen a mindennapi ingatlanhasználat során akár 40-50 százalékos megtakarítás is elérhető a fűtési-hűtési költségeken.

Jelentősen csökkenthető az energiafogyasztás!

Az épületenergetika az elmúlt években minden korábbinál gyakrabban került szóba. A vonatkozó szabályozás szerint 2021. január 1-től már csak a közel nulla energiafogyasztás az elvárás. Az említett terület nemcsak a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés érdekében fontos, hanem a mindennapi kiadásokkal összefüggésben is.

Az épületenergetika komplex terület, ugyanis többek között a homlokzati hőszigetelést, a nyílászárók állapotát, a hőhidak kiküszöbölését egyaránt magában foglalja. A tájolás, a hőszigetelés vastagsága, valamint a fűtési és hűtési rendszerek szintén szerepet játszanak abban, hogy milyen energiafogyasztás jellemző. Jó hír, hogy az energetikai felújításnak köszönhetően csökkenthetőek a kiadások és az ingatlan értéke növelhető.

Komplex tényezők együttese

Az építkezés, a korszerűsítés, a hőszigetelés során egyaránt figyelembe kell venni az energiahatékonyságot. A megfelelő alapanyagok, azoknak egymáshoz való társíthatósága, a hőhid-mentes szigetelés, a tetőfedés, valamint a hőszigetelő rendszerek alkalmazása egyaránt befolyásolják az elért eredményt. A cél egyértelműen az, hogy nyáron a meleg kint, télen pedig bent maradjon, s közben a penészesedés, a falak átnedvesedése is kiküszöbölhetővé váljon.

A hazai tapasztalatok azt mutatják, hogy az uniós átlagnál 10 %-kal több energiát fogyasztunk négyzetméterenként. A falakon keresztül 25-35% hő távozik, a tetőn 25%, a nyílászárókon át 20-25%, a padlón pedig 15%. Nyilvánvaló tehát, hogy az energetikai felújítás komplex feladatokat követel meg, ám annak eredményeit hosszútávon észlelhetjük a jövőben. A beruházáshoz még nincs késő, ha pedig sikerül megfelelő szakembert találni, akkor hatékonyan, gyorsan elvégezhetőek a szükséges korszerűsítési feladatok.