Elkezdődött a fűtésszezon

2018.11.27
A családi költségvetés legsúlyosabb tétele ezekben a hónapokban a fűtésszámla. Az alábbiakban olyan jó tanácsokkal szolgálunk, melyek segítségével kis odafigyeléssel könnyen csökkenthetők a fűtési költségek.

Ha fűtési rendszerünk szabályozható (pl. termosztáttal, radiátor szeleppel), akkor azok megfelelő használatával energiát takaríthatunk meg. Amikor napközben a család nem tartózkodik a lakásban, akkor elegendő az alacsonyabb hőmérséklet is.

Arra azért mindenképpen érdemes figyelni, hogy csökkentett hőmérséklet ne legyen 5-8 foknál nagyobb, mint az átlag hőfok. Mert ebben az esetben már előfordulhat az, hogy a helyiség újbóli felfűtése többe kerül, mint a folyamatos szinten tartása. Ha csak pár órára hagyjuk üresen a lakást, nem érdemes nagy mértékben visszavenni a fűtést, mert a hőingadozás miatt az energia megtakarításból nem lesz semmi.


Sokan nem tudják, hogy létezik olyan technológia, amivel a gázkészülékek fogyasztása 5-15%-kal is csökkenthető. A készülék felszerelését követően tökéletesebb égés jön létre, és ebből adódik az energiamegtakarítás.


A fűtésszezon elején ezeken kívül ajánlott átvizsgálni a nyílászárók állapotát is, mert a nem megfelelő szigetelés esetén az utcát is fűteni fogjuk. A nyílászárókon mellett a gázkészülékek szakemberekkel történő átvizsgálásáról sem feledkezzünk meg, ami ugyan egyszeri kiadást jelent, de hosszú távon fűtési költségmegtakarítást eredményezhet, és hamar megtérül az ára.


A téli hónapokban fontos még a szellőztetésre is odafigyelni! Nem minden ugyanis, hogy milyen gyakran szellőztetünk a lakásban. Sokan azt teszik, hogy résnyire hagyják nyitva az ablakokat, pedig ilyenkor a falak úgy lehűlhetnek, hogy a megfelelő hőmérséklet eléréséhez azután megint csak többletenergia szükséges. Javasolt inkább naponta többször rövid ideig, de intenzíven szellőztetni, hogy gyorsan felfrissítsük a szoba levegőjét.