Elérkezett a tatarozás, felújítás ideje? Adunk 4 klassz tippet! - partner cikk

2020.10.30
A felújítás mindig hatalmas, nagy körültekintést igénylő feladat, nem beszélve a jellemzően szintén jelentős anyagi vonzatáról. Néhány hasznos tippel a tarsolyodban azonban megelőzheted, hogy a tatarozás költségei az egekbe szálljanak.

Hasznos tippek a tatarozáshoz:

1.)   Tervezz előre és készíts költségvetési tervet


A tatarozás előtt tételesen írd össze, hogy milyen feladatokat szeretnél a munka keretében elvégezni, vagy elvégeztetni és hogy ezek a feladatok milyen munkadíjakkal és anyagköltségekkel járnak majd.
Ehhez bátran kérj árajánlatot a szakemberektől, illetve szakmai fórumokon is sok hasznos infót találhatsz. 
Nagyon fontos, hogy mielőtt bármihez is hozzálátnál tudd, hogy meddig nyújtózkodhatsz, mi az, ami ezúttal majd belefér a felújításba és mi az, amire alternatív megoldást kell találnod, vagy esetleg egy későbbi felújításra kell halasztanod.

2.)   Készülj fel rá időben

A felújítás során megannyi eszközre lesz majd szükséged, melyek többsége egy átlagos háztartásban azért jellemzően nem találhatók meg. Érdemes ezeknek az eszközöknek a beszerzéséről még a munka megkezdése előtt gondoskodni. Ennek két oka is van: egyrészt a felújítás kapkodó zűrzavarában rendkívül kellemetlen lesz majd felszerelést hajkurászni, másrészt az eszközök sürgető szükséglete miatt nem lesz majd időd, hogy jó ajánlatokra vadássz. Ha a felújítás közepette állsz neki beszerezni a munkához nélkülözhetetlen eszközöket, a munka csúszhat, miközben te máris elkezded felfelé tornászni a felújítás összköltségét. 

Javasoljuk tehát, hogy még a munka megkezdése előtt szerezd be a tatarozáshoz majd nélkülözhetetlen eszközöket. Tipikusan ilyen eszköz például az állványzat, melyet nem feltétlen kell megvásárolnod, az állvány bérlés olcsóbb alternatívát kínál.

3.) Ne a szigetelésen spórolj

A hőszigetelés a felújítás azon pontja, amin ha most sokat akarsz spórolni, hosszútávon határozottan rosszabbul jársz majd. Ügyelj rá, hogy a homlokzati hőszigetelés vastagsága mindenképp érje el a 10 centimétert. A szigetelés munkadíja jó eséllyel akkor sem lesz kevesebb, ha vékonyabb szigetelőanyag kerül fel a házra, már csak emiatt is határozottan jobban jársz, ha nem az anyagköltségen szeretnél spórolni.

4.) Ügyelj a nyílászárókra is

A megfelelő szigetelés lényeges pontja a nyílászárók felújítása, vagy szükség esetén cseréje. Sok esetben elég lehet, ha az ablakok és ajtók hézagjait precízen szigeteled, de ha cserére van szükség, ma már remek költséghatékony megoldások érhetőek el. Itt is sokat spórolhatsz, ha időben beszerzed, de legalább kiszemeled a csere ajtókat és ablakokat. ha megfelelően körüljárod a témát, sokat spórolhatsz a felújítás ezen pontján is.

+1 jó tanács
Ha végeztél a felújítással gondolkodj előre! Egy házon mindig akad tennivaló, korszerűsítési lehetőségek, vagy épp elöregedő elemek cseréje… A felújítás végeztével éppen ezért kezdj el takarékoskodni a következő nagyobb projektre, hogy mikor majd néhány év múlva festésre, burkolatcserére vagy egyéb felújításra lesz majd szükség, az ne okozzon semmilyen anyagi gondot.