Az EPS energiatakarékosan előállítható szigetelőanyag

2022.11.08
Az energiatakarékosság egészen új értelmezést tudhat magáénak. Nem véletlen, hogy akkor is szóba kerül, ha a hőszigeteléshez használatos alapanyagokról van szó. A polisztirol tulajdonképpen egy kőolaj-bázisú termék, amelyhez csak kevés kőolajra van szükség. Az értékes ásványkincsből legalább 200 liternyi megtakarítható az expandált polisztirol előállításával. Hogyan lehetséges ez?

Az EPS 2%-nyi polisztirolt tartalmaz, ez képezi a cellák falát az anyagban. A többi 98% természetes anyag, ez tölti ki a falak közötti tereket. Minden felhasznált liternyi kőolajjal, amit EPS előállításához használunk, további 200 litert takaríthatunk meg a fűtési költségekkel összefüggésben. A hőszigetelés tehát e tekintetben is maximálisan megéri.

Cél a fosszilis nyersanyagokkal való takarékoskodás!

A szakemberek is azon az állásponton vannak, hogy az EPS előállítása sokkal kevesebb fosszilis nyersanyagot igényel, mint azt a legtöbben gondolják. Az ISO 14025 szerinti környezeti termékdeklaráció részletesen tájékoztat arról, hogy a szürke és a fehér EPS lapok mennyivel kevesebb kőolajat igényelnek az előállításhoz, mint az ásványi habok, vagy például a fagyapot. A különbség szemmel látható, számokban mérhető. Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy a teljes kőolaj fogyasztásának csupán 0,1%-át teszi ki az EPS gyártás során felhasznált mennyiség.

Nem lehet tehát elégszer hangsúlyozni, hogy a lényeg a hatékonyságban és a fenntarthatóságban rejlik. Nincs ez másként akkor sem, ha a hőszigeteléshez használt alapanyagok előállításáról, és a szigeteléssel elérhető energia-megtakarításról van szó.