Az energiafelhasználás csökkentése- ez az új irány!

2022.06.14
Az energiaválság egyre inkább valós jelenséggé válik. Az autóforgalom csökkentése iránti igény már hazánkban is megmutatkozik, és nem csak a környezetszennyezés megelőzésével összefüggésben. Ugyanakkor tény, hogy világszinten az energiafelhasználás harmadát teszi ki az a mennyiség, amit az épületek hűtésére és fűtésére fordítunk. Országtól és a rendelkezésre álló anyagi forrásoktól függ, hogy ez az energia ténylegesen a felsoroltakra fordítódik-e, vagy nagy része a nem megfelelő hőszigetelés miatt nem hasznosul. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a hazai szigetelési jellemzők kifejezetten nagy hiányosságokat mutatnak, ezért a felhasznált energia jelentős része az utcán végzi.

Célkeresztben az energiahatékonyság

Az energiaválsággal összefüggésben, valamint a jelenlegi infláció mellett korántsem mindegy, hogy mennyi energiát használunk otthonunkban, és mekkora összeget kell ezért kifizetni. A havi rezsiköltség múlhat azon, hogy megfelelően szigetelt-e a lakás, és elegendő-e az alacsonyabb fokozaton üzemeltetett fűtés. Hasonló a helyzet a nyári meleggel is, amikor a klíma gyakran nélkülözhetetlen. A homlokzati hőszigetelés és a nyílászárók cseréje együttesen járulnak hozzá ahhoz, hogy akár a klíma időnként elhagyható is legyen.

Az energiahatékonyság szoros kapcsolatban áll a környezetvédelemmel. A fenntartható fejlődés jegyében a megújuló energiaforrások alkalmazása legalább annyira fontos, mint az épületek hőszigetelése. Ökológiai lábnyomunk csökkentésével a jövő nemzedékei számára egy élhetőbb bolygót hagyhatunk magunk után.

Hatékonyan a pazarló energiafelhasználás ellen

A mai kor embere nem szívesen mond le a kényelemről. A komfortos otthon nemcsak a megfelelő lakberendezésen, a jól megválasztott szanitereken és berendezési tárgyakon múlik, hanem bizony azon is, hogy milyen hőmérséklet uralkodik a lakásban. A pazarló energiafelhasználás magas költségekkel jár, ezért jogos igény mutatkozik a megfelelő anyagokkal, szakértelemmel végzett hőszigetelés iránt.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az elavult fűtési rendszer cseréjével, a homlokzati hőszigeteléssel, a pincefödém és a padlás felőli rész szigetelésével nagymértékben csökkenthető az ingatlan által igényelt energia. Ez a háztartások kasszájára egyértelműen jótékony hatással van, de nagyobb léptékben is gondolkodhatunk akkor, ha az előnyökről van szó. A pazarló hűtés és fűtés olyan mértékű széndioxidot bocsát ki, mely károsítja az ózont és így a klímaváltozás negatívumait hozza maga után. Az egyre tikkasztóbb nyarak, a komoly anyagi károkkal járó szélviharok, jégesők mind azt mutatják, hogy egyre szélsőségesebb időjárásra számíthatunk akkor, ha nem változtatunk semmin.

Az utólagos hőszigetelés jelenti a megoldást!

Hazánkban a lakosság kétharmada családi házban él, melyek negyede szigetelt. A társasházak esetében a szigetelt épületek 20%-ot tesznek ki. Ha összességében vizsgáljuk a témát, akkor elmondható, hogy a lakóingatlanok körülbelül negyede szigetelt megfelelően. Sajnos ezzel igencsak elmaradunk a környező országokban mért értékektől. A szigetelt ingatlanok Lengyelországban 60%-ot tesznek ki, Ausztriában pedig már elérte mértékük a 80%-ot. Fejlődni tehát egyértelműen van hova, ennek pedig módja nem más, mint az ingatlanok utólagos szigetelése.

Persze nem mindegy, honnan indulunk ki, és mi a cél. A hőszigetelés vastagsága lényeges szempont, viszont nem az egyedüli mérvadó. Lényegesebb ennél az, hogy a választott szigetelőanyag milyen tulajdonságokkal rendelkezik, mennyire hatékonyan látja el feladatát.

Kőzetgyapot és polisztirol

A homlokzati hőszigetelés kapcsán alapvetően a kőzetgyapot és a hungarocell mellett tehetjük le a voksot. A kőzetgyapot esetében a kétrétegű alkalmazás 10%-os plusz védelmet biztosít. A hagyományos, fehér hungarocell lapoknál is létezik hatékonyabb megoldás, itt a grafitos hungarocell 20-25%-os pluszt jelent, ráadásul vékonyabb rétegben. Ne feledjünk meg a megfelelő lábazati szigetelésről sem, amelyet xps lábazati lapokkal javasolunk elkészíteni.

A nyílászárók mellett sem érdemes elmenni!

A költséghatékonyabb fűtés és hűtés megvalósításához nem elegendő a homlokzati hőszigetelésre odafigyelni, hiszen – mint már említettük -, az ablakokra és az ajtókra is kiemelt figyelmet érdemes fordítani. A régi rendszer cseréjével és a hőszigeteléssel már sokat lehet tenni a takarékosság és a környezetvédelem érdekében. Ne feledkezzünk meg a padlóról, valamint a padlás felőli szigetelésről sem. A kőzetgyapot pozitív hatásait tapasztalhatjuk meg e területeken. Célszerű szakemberre bízni a hőszigetelés e formáit is, aki tapasztalatánál és hozzáértésénél fogva kifogástalan szigetelést valósít meg, s ennek a hőhidak biztosan nem képezik részét.

Kevesebb energia, alacsonyabb kiadások

Sokan ismerjük azt a helyzetet, amikor úgy érezzük, az ablakon megy ki a meleg, és hiába a klíma, a nyári hőmérséklet sem ideális az ingatlanban. A kívánt végeredmény elérése természetesen több tényező függvénye, és nemcsak a homlokzati hőszigetelésen múlik a takarékosság. A komplex odafigyelés nélkülözhetetlen a felújítási munkák és az alapanyagok körültekintő megválasztásakor.

Ugyanakkor észre kell venni, ha a régi építésű házak tulajdonképpen már nem alkalmasak a szigetelésre sem. A jó hír az, hogy ilyen ingatlanok viszonylag kis számban vannak jelen a piacon. Elsősorban olyan épületekkel találkozni, melyek már szigeteltek egyszer, és egy vastagabb, hatékonyabban működő rendszer kialakítása a cél. Akkor sem kell azonban elkeseredni, ha még nem történt meg a hőszigetelés, ez elsősorban a régi építésű házaknál lehetséges. A korszerűsítési munkálatok során, komplex gondolkodással és a megfelelő szakemberekkel elérhető a komfortos belső mikroklíma és az alacsonyabb havi rezsiköltség.