Az állvány, mint a munkabiztonság alapja

2023.02.11
Biztonságos kockázat

A munkabiztonságról sokszor esik szó, ami nem is véletlen, hiszen egy nélkülözhetetlen kritérium. Ehhez pedig egyaránt szükség van a dolgozók odafigyelésére, a megfelelő munkakörülményekre és a megbízható eszközökre.

Legyen szó akár nagyobb kivitelezési projektekről, akár kisebb ház körüli munkákról, a munkabiztonság sosem nélkülözhető szempont. Míg utóbbi esetben abszolút saját felelősséggel viseltetünk, előbbi esetben különféle külső szabályozásoknak is meg kell felelni. A biztonságos munkavégzés körülményeit ugyanis számos előírás és jogszabály rögzíti, melyeknek mindig, minden körülmények között teljesülniük kell. Ezek betartását külön erre kiképzett szakember felügyeli.

Természetesen fontos a munkások körültekintő munkavégzése és az egymásra, illetve körülményekre való odafigyelés, de más faktorok is szerepet játszanak a biztonságban. Ilyenek például a megfelelő eszközök, amelyekkel vagy amelyeken a munkavégzés zajlik. Alapvető eszközként ide sorolható például egy állvány, mely a magaslati munkavégzés során nyújt biztos alapot. A legtöbb eszköz egyszerűen beszerezhető, ahogy egy állvány az Állványbázis kínálatából is.

Megbízható forrás

Ami az állványokra, az az összes többi szerszámra is ugyanúgy érvényes. Csakis megbízható forrásból származó, megfelelő minőségű és állapotú eszközök képesek garantálni a maximális biztonságot. Ez a nagyobb projektekre és a kisebb munkákra egyaránt alkalmazható. Maradva az állvány példájánál, az ilyen és ehhez hasonló eszközök biztonságos alapot kell, hogy nyújtsanak a rajta dolgozó munkásoknak, ezzel is megelőzve a baleseteket.

Egy kétes forrásból származó, a megfelelő tanúsítványokkal nem rendelkező állvány hivatalosan nem is használható nagyobb projekteknél, de mindenkinek érdemes körültekintően eljárni. Az online és fizikai áruházak szinte garantáltan megbízható, biztonságos forrást jelentenek a szerszámok és eszközök beszerzésére. Egy állvány esetén pedig fokozottan érdemes kétszer leellenőrizni a származást, hiszen ténylegesen életek múlhatnak a minőségen.

Rugalmas megoldások

Ahány munka, annyi szükséges eszköz és nincs ez másként egy állvány esetén sem. Attól függően, hogy milyen munkafolyamatokhoz használják éppen, a szükséges műszaki specifikációk eltérhetnek. Az elsődleges szempont mindig a munkamagasság, hiszen a biztonsághoz az is hozzájárul, ha egy állvány megfelelő magasságban is stabilan használható. A forgalmazói kínálatban pedig szintén figyelnek erre és a kategóriák is ezek mentén alakulnak.

A háztartási állványok rendelkeznek a legkisebb munkamagassággal, így azok tényleg csak kisebb munkák elvégzésére alkalmasak. A félprofi állvány kategória már egy kisebb ugrást jelent, ezt már akár közepes méretű kivitelezési munkák során is hasznosíthatják. A profi állványok pedig egyértelműen a felső kategóriát jelentik. Több méteres munkamagasság, TÜV tanúsítvány, illetve professzionális szerkezet és anyaghasznált jellemzi ezeket. A biztonság persze mindhárom kategóriában adott, az igények pedig már abszolút a vásárlón múlnak.