A szigetelés a legjobb befektetés? Mutatjuk, miért!

2022.06.02
Gondolt már arra, hogy az ingatlan homlokzati hőszigetelése akár befektetés gyanánt sem utolsó? Miként térül ez meg, és főként mennyi idő alatt? Miért döntenek egyre többen az átfogó szigetelés mellett? Cikkünkben ilyen kérdéseknek igyekszünk utánajárni.

Milyen előnyei vannak a homlokzati szigetelésnek?

A szigetelés iránti igény nem véletlen növekszik Európa-szerte. Már a környező országokban is jelentősen nagyobb számban szigeteltek a családi házak, mind nálunk. A tények sajnálatosak, hiszen a megfelelően szigetelt ingatlanok nemcsak többet érnek a piacon, hanem a komfortos használatért is sokat lehet tenni a minden tekintetben optimálisan zajló szigeteléssel. Azért fontos ez utóbbit hangsúlyozni, mert nem csupán a homlokzati szigetelésre érdemes fókuszálni, hanem a nyílászárókra, és a mennyezet, valamint a pince felőli felújításra szintén.

Ugyanakkor nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a szigeteléssel az energiafelhasználás csökkenthető, ezzel költséghatékonyabbá válik az ingatlan fűtése és hűtése. A megfelelő vastagságú és minőségű szigetelőanyagok, az ablakok és ajtók cseréje, valamint a födémek szigetelése egyaránt hozzájárulnak a felhasznált energiamennyiség csökkentéséhez, a belső mikroklíma optimálissá tételéhez. Miért fontos ez? Télen a meleg bent, nyáron pedig kint marad, így az otthon is komfortosabbá válik.

Nem elhanyagolható a dolog környezetvédelmi oldala sem. Az energiahordozók kevesebb felhasználásával bolygónk adottságait is kisebb mértékben használjuk ki, ami egyértelműen csökkenti ökológiai lábnyomunkat. A mai korban e szempontokra is fokozott figyelmet érdemes fordítani.

Szigetelőanyagot, de milyet?

Többféle szigetelőanyag érhető el a piacon, közöttük pedig rendszerint a felhasználás helyének, módjának megfelelően érdemes választani.

Ár-érték arányban a leginkább kedvező a hungarocell szigetelés, amivel könnyű dolgozni, szép és kétségkívül hatékony eredmény érhető el. Amennyiben vékonyabb rétegben szeretnénk használni a hungarocell lapokat, mégis megfelelő minőségű szigetelést szeretnénk elérni, akkor a grafitos polisztirol szigetelés mellett érdemes letenni a voksot.

További lehetőségként áll előttünk a kőzetgyapot szigetelés, ami mind a hőszigetelés, mind a hangszigetelés terén kiválóan teljesít. További pozitívum, ami mellette szól, az a nedvesség áteresztő képesség. Sokan kifejezetten azért döntenek mellette, mert szeretnék, ha a falak áteresztenék a nedvességet, így a belső terek magas páratartalmától, valamint annak hátulütőitől sem kell tartani. Ehhez persze az is szükséges, hogy a nyílászárók esetében is törekedjünk erre. A korszerű, műanyag ablakok nem engedik a páratartalmat csökkenteni, ezért a rendszeres, kereszthuzattal történő szellőztetés nélkülözhetetlen. Cégünk javasolja az akciós hőszigetelő rendszerét, amellyel sokat takaríthat meg!

Értéknövekedés és spórolás

Ingatlantulajdonosként korántsem elhanyagolható szempont, hogy milyen gyorsan térül meg a homlokzati szigetelésre fordított összeg. Alapvetően érdemes tudni, hogy ez az ingatlan értékét növeli, tehát egy esetleges értékesítés kapcsán visszakapjuk az erre fordított összeget. Az évről-évre történő ingatlanhasználat során folyamatosan tapasztalható, ahogyan a rezsiköltségek csökkennek. Kevesebb fűtéssel elérhető a megszokott hőmérséklet, és a klíma használata is ritkábban válik szükségessé.