A hőszigetelés magas páratartalommal társul? Mi a megoldás?

2022.03.16
Az ingatlan belső mikroklímáját illetően nem csak a hőmérséklet érdemel figyelmet, hanem a páratartalom is. Ez utóbbi jelentősen befolyásolhatja a komfortérzetet, ezért a keletkezett pára elvezetéséről mindenképpen gondoskodni kell. Gyakran hallani, hogy a műanyag nyílászárók vagy az ingatlan homlokzati hőszigetelése csökkenti a pára természetes úton történő távozásának lehetőségét. De hol van ebben az igazság? Valóban fel kell áldozni a páramentes otthont a fűtési és a hűtési költségek csökkentésének oltárán? Cikkünkben ennek járunk utána.

Mitől függ a páratartalom?

Az otthon belső tereiben természetes jelenség a pára, és bizonyos szintig szükség is van rá, főleg télen, a fűtési szezonban. Mértéke azonban kicsit sem elhanyagolható. A családtagok száma, az otthon töltött idő, valamint az olyan tevékenységek, mint a mosogatás, mosás, tusolás, vagy egyszerűen a kilélegzett levegő is növelik a páratartalmat. Egy 4 tagú családban körülbelül 7 liter pára kerül a levegőbe, és ebben még nincsen benne a zuhanyozással, főzéssel felszabaduló nedvesség. A megfelelő hőszigetelő rendszer szerepet játszik a páralecsapódás megelőzésében.

Kevesen tudják, hogy az újépítésű ingatlanok esetében jelentősen magasabb lehet a páratartalom, mint régebbi társaikban. Ennek oka egészen egyszerű, méghozzá a falazáskor, vakoláskor, betonozáskor az épületbe kerülő nedvesség, ami fokozatosan szárad ki.

Hőszigetelő rendszer alkalmazása: fókuszban a szellőztetés

A lakásban keletkezett párától a legegyszerűbben szellőztetéssel szabadulhatunk meg. A régi típusú nyílászárókkal rendelkezőknek még szinte ezzel sem kell foglalkozniuk, ugyanis a levegőben levő nedvesség távozni tud. Más a helyzet akkor, ha korszerű nyílászárók kerülnek beépítésre, ezek ugyanis teljesen megszüntetik a levegőcsere lehetőségét. A falakon keresztül sem lehet számítani a páratartalom távozására, ugyanis ilyen úton mindössze a nedvesség 2-3%a jut ki a szabadtérbe. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ez a helyzet akkor sem javul jelentősen, ha homlokzati hőszigetelés kerül kialakításra.

Cégünk magas páratartalom esetén, illetve ismeretlen vegyesfalazatok vagy vályog esetén kifejezetten ajánlja a kőzetgyapot illetve Baumit Open hőszigetelő lapok használatát!

Mit tehetünk tehát akkor, ha egyszerre szeretnénk az energiaköltségeket csökkenteni, nyáron a meleget kint, télen bent tartani, és a magas páratartalom hátulütőiről is lemondanánk egyúttal? A szigetelés nélkülözhetetlen, főleg akkor, ha régi típusú építőanyagok kerültek felhasználásra. A homlokzati szigetelés lehetővé teszi az ingatlan esztétikai értékének növelését, és egyúttal az fűtésre, valamint a hűtésre is kevesebbet kell majd költeni. S hogy mi a teendő a keletkezett páratartalommal? Ugyan a szigetelő rendszer nem oldja meg ezt a problémát, de együtt élni sem kell vele.

Ezek a legjobb módszerek a páratartalom elvezetésére

A jó hír az, hogy többféle módszer is létezik a felesleges pára elvezetésére. Ennek legjobb módja a naponta 3-5 alkalommal történő, lehetőleg kereszthuzattal történő szellőztetés. Ilyenkor gyorsan felfrissíthető a lakás levegője, és a magas páratartalomnak is búcsút lehet mondani. Ez a rövid idő elegendő a levegő cserélésére, de az ablakok becsukását követően a bútorok és a falak megőrzik a meleget, vagyis gyorsan újra felmelegítik a környezetet.

Amennyiben már lecserélt, korszerű nyílászárókról van szó, akkor érdemes az ablakba épített szellőzőnyílásban gondolkodni. A pára mesterséges úton történő elszívása is lehetséges, ehhez többféle berendezés elérhető a szaküzletekben.

Mi a helyzet a hőszigeteléssel?

Ahogyan a nyílászárók cseréje is a hőszigetelést célozzák, úgy a homlokzati hőszigetelő rendszerek esetében is hasonló a cél. A homlokzati szigetelés ugyanis alkalmas arra, hogy megnövelje a falak belső felületének hőmérsékletét. Az egyenletes falhőmérséklet csökkenti a páralecsapódás kockázatát. Miért fontos ez?

Ha nem vezetjük el az ingatlanban keletkezett párát, akkor az előbb vagy utóbb lecsapódik a hideg falfelületeken. Ez utóbbiak előzhetőek meg a homlokzati szigetelés kivitelezésével. A nedves falak a penészesedés melegágyának számítanak, és akár az egészségre is károsak lehetnek az ilyen felületek. Fontos tehát, hogy gondoskodjunk a megfelelő minőségi hőszigetelésről, mely nem csak a használt alapanyagon, annak vastagságán múlik, hanem a kivitelezés szakszerűségén is.