8+1 ok, amiért érdemes az ingatlan hőszigetelése mellett dönteni

2022.05.11
A homlokzati hőszigetelés az egyik leggyakrabban választott felújítási munkálat az ingatlanok tulajdonosainak részéről. Előnyeit nem csak a téli hidegben, hanem a nyári forróságban is meg lehet tapasztalni. Ugyanakkor fontos tudni, hogy optimális eredmény akkor érhető el, ha a nyílászárók és a fűtési rendszer is korszerűsítésen esnek át, hiszen ezek mind hozzájárulnak az optimális belső mikroklíma megteremtéséhez. Lássuk, miért érdemes az ingatlan homlokzati hőszigetelése mellett dönteni, és milyen előnyök származhatnak a kezdeti beruházásból az elkövetkező években!

1. Növekszik az ingatlan értéke!

Az új építésű ingatlanok esetében napjainkban alapnak számít az optimális hőszigetelés. Ha azonban már használatban levő, akár elavult nyílászárókkal és homlokzati kialakítással rendelkező ingatlanokról van szó, akkor korántsem mindegy, hogy energetikai szempontból milyen jellegű korszerűsítésre kerül sor. A megfelelő lábazati és homlokzati szigetelés mellett a tetőtér és a pincefödém szigetelése is mindenképpen figyelmet érdemel. Ezeknek a lépéseknek köszönhetően az ingatlan értéke jelentősen növekedhet, ami egy esetleges értékesítés alkalmával kiemelt jelentőséggel bír.

2. Megelőzhető a hőenergia vesztése

Gondolt már arra, hogy mennyi hőenergia távozik a lábazaton és a padlón keresztül? Ezeknél akár 10-20% is távozhat az ingatlanból, míg a födém esetében ez az érték már 20-25%-ra tehető. A cél elsősorban az, hogy kevesebb energiát veszítsünk, és ennél fogva a havi kiadások csökkenthetőek legyenek. A komfortérzet sem elhanyagolható, hiszen ha nyáron nincs melegünk, télen pedig a fűtés tényleges hatását érezzük, az megmutatja, mennyire jól szigetelt az ingatlan.

3. Állami támogatás akár 50% erejéig

2022. december 31-ig van lehetőség a Magyar Államkincstárnál igényelni azt a lakásfelújítási támogatást, melynek hála akár a költségek 50%-a visszaigényelhető. Az igénylés feltétele, hogy legalább egy gyermeket nevelő, vagy váró házastársakról, élettársakról legyen szó. Az együttes igénylés ugyan fontos, de a házasság nem feltétel. A gyermek annál inkább, és ebbe a körbe a várandósság is beletartozik.

4. Takarékosabb fűtés

Az energiaszegénység fogalma a mai kor embere számára nem ismeretlen. Sőt, egyre inkább abba az irányba haladunk, hogy várhatóan a fűtés mind többe fog kerülni. A megfelelő (20cm) homlokzati szigetelésnek köszönhetően jelentős összegek spórolhatóak meg télen és nyáron is a rezsiköltségen. A rosszul szigetelt ingatlanok esetében a fűtési költségek akár 30-50 százalékkal is növekedhetnek. Nem kérdés tehát, hogy megéri a hőszigetelésre, a fűtési rendszer korszerűsítésére és persze a nyílászárók cseréjére anyagiakat fordítani.

5. Kevesebb nyári klímahasználat

Nem csak a téli kiadásokra van hatással a homlokzati hőszigetelés, hanem a nyári időszak komfortosságára is. Eltérő, hogy kinél hány fok az a kritikus érték, amikor a klíma használata már nélkülözhetetlen. Abban azonban mindenki egyetért, hogy 30 foknál már kifejezetten hasznos az eszköz bekapcsolása. A megfelelően szigetelt épületekben akár 5-7 fokkal is hűvösebb lehet, mint a rossz szigeteléssel rendelkezőkben.

Fontos tisztában lenni azzal is, hogy a klíma használatán, annak rendszeres tisztításán és karbantartásán is múlik az energiafelhasználás. Ezeket a teendőket nem éri meg halogatni, ugyanis a fogyasztás mértéke függ tőlük.

6. Javuló energetikai besorolás

Az aktuális jogi szabályozás tekintetében a 2022. június 30-a után használatbavételi engedélyt szerző ingatlanoknál a közel 0 energiaigény teljesítése az előírás.  A BB energiaosztály elérése tehát egyértelmű cél, de az ennél jobb besorolás csak még kevesebb fenntartási költséget hoz maga után.

7. Hangszigetelés a kényelem szolgálatában

A hőszigetelés, a korszerű nyílászárók, valamint a födém szigetelése hangszigetelési szempontból is megmutatják előnyeiket. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a minőségi alapanyagok használata és azok profi beépítése nélkülözhetetlen a hosszú távon is megbízhatóan funkcionáló szigetelés érdekében.

8. Félre a penészesedéssel!

A homlokzati hőszigetelés egyik fontos célja a hőhidak keletkezésének kiküszöbölése. A hideg falfelületek és a magas belső páratartalom egyértelműen a penész melegágyának számítanak. A rendszeres kereszthuzattal történő szellőztetés segítségével elvezethető a mosással, főzéssel, tusolással, vagy az ingatlanban tartózkodással keletkező nedvesség. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a korszerű nyílászárók nem engedik ki a nedvességet, így a szellőztetésen túl a páramentesítő készülék használata is kifejezetten hasznosnak bizonyul.

+1. Korszerű homlokzati hőszigetelés esztétikus megjelenéssel

A homlokzati hőszigetelés kapcsán a profizmus nélkülözhetetlen. Ez mind az alapanyagok szakszerű használatát, a hőszigetelő lapok megfelelő alkalmazását, mind az aktuális homlokzati állapot optimális kezelését illetően kiemelt jelentőséggel bír. A megbízhatóság a területen elmaradhatatlan, s ezért akár többet is megéri fizetni. Az anyagi odafigyelés nem csak funkcionálisan, hanem esztétikailag is hozza a vártakat.