13 fontos tudnivaló a lakásfelújítási támogatással kapcsolatban

2021.01.04
Az elmúlt hónapokban rendkívül sokat lehetett hallani a családtámogatási lehetőségekről. Ezek között is előkelő helyet foglal el a 2021-től elérhető lakásfelújítási támogatás. A megoldásnak köszönhetően akár hárommillió forintot is visszatérít az állam, így megéri átgondolni, milyen felújítási munkálatokat halogatunk már régóta. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a programmal kapcsolatban nagyon sok félreértés kering a köztudatban. Cikkünkben most ezeknek igyekszünk utánajárni, fókuszba helyezve minden felmerülő részletkérdést.

1. Munkadíj és anyagköltség

A leggyakrabban talán e témával kapcsolatban merülnek fel kérdések. Magától értetődő, hogy a maximum hárommillió forint állami visszatérítéshez minden kiadást számlával kell igazolni. A Magyar Államkincstár ezek alapján számolja el a visszatéríthető összeget. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy nem számlánként számolják a kedvezményt, hanem összességében veszik figyelembe a számlákat és azok összegét.

Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy a munkadíj és a beszerzett anyagköltségek fele-fele arányban részesülnek kedvezményben. Összesen tehát hatmillió forintos kiadásra van szükség ahhoz, hogy a maximális hárommilliós kedvezményt megkaphassuk. Mindegy tehát, hogy mennyit költünk a munkadíjra és mennyit az alapanyagokra, ha ezek összesen kiteszik a hatmilliót, akkor hárommilliót kaphatunk utólag vissza.

2. Hatmillió esetén biztosan visszajár a 3 millió?

Fontos szempont a kedvezmények kiszámításánál, hogy a munkadíj és az anyagköltség se legyen kevesebb másfél millió forintnál. Legalábbis akkor, ha szeretnénk a maximális hárommilliót visszakapni. Ha másfél milliónál kevesebbet tesz ki például a munkadíj, akkor kisebb lesz a támogatás összege is. Mielőtt hőszigetelésbe kezd, azért érdeklődjön a MÁK-nál!

3. 2020-as anyagköltség számlák

Sokan vannak, akik már 2020-ban szerettek volna belevágni a felújításba, ám az aktuális kedvezmények miatt 2021-re ütemezték át a munkálatokat. Amennyiben már tavaly megtörtént az alapanyagok beszerzése, vagyis a számlán a tavalyi dátum szerepel, akkor ez nem használható fel az idei pénzvisszatérítés során.

4. Előfeltétel a CSOK?

A CSOK kiemelt népszerűségnek örvendett tavaly. A lakásfelújítási támogatás azonban nem kötött a CSOK korábbi felvételéhez. A feltétel mindössze annyi, hogy a családban már legalább egy gyerek legyen, vagy a magzat elérje a 12 hetes kort.

5. Csak családok számára adott a lehetőség?

Sokan tévesen úgy gondolják, hogy csak házastársaknak jár a maximum hárommilliós visszatérítés. A támogatást ugyanis- hasonlóan a CSOK-hoz- a gyermeket egyedülálló szülőként nevelők is igényelhetik, de élettársak számára is adott a lehetőség.

6. A beépíthető gépeket is szakemberrel kell beüzemeltetni!

Nem elsősorban a hatékony funkcionálás a cél ezúttal, sokkal inkább a gazdaság fehérítése és a munkavégzésről kiállított számla megléte. Ha tehát bármilyen beépíthető gépekkel bővítenénk otthonunkat, akkor nagyon fontos, hogy szakembert hívjunk annak beszerelésére. Amennyiben számlaképes vállalkozóként szeretnénk számlát kiállítani a beüzemelésről, akkor ezt érdemes elfelejteni, hiszen saját magunknak ezt nem tehetjük meg. A megoldás tehát a számlaképes szakember, és a részére számla ellenében kifizetett munkadíj. A program leginkább otthonok felújítására és energetikai korszerűsítésére lett kitalálva. Pl homlokzati hőszigetelés vagy ablakcsereprogram.

7. Meddig nyújtható be az igénylés?

Szakemberből soha nincsen elegendő hazánkban. Főleg így van ez akkor, ha a szezonról van szó. Ezúttal azonban várható, hogy megnő majd a szakemberek iránti kereslet a lakásfelújítási támogatásnak köszönhetően. Az igénylés 2022. december 31-ig benyújtható a Magyar Államkincstár felé. Fontos azonban, hogy az utolsó számla kiállítását követően 60 napon belül mindenképpen gondoskodjunk az igénylésről

8. Mi a helyzet az elvált párokkal?

Ilyen esetben csupán másfél-másfél millió forint igényelhető vissza a lakásfelújítási program keretein belül

9. Külföldi munkavállalók is igényelhetik?

A témával kapcsolatban fontos, hogy magyar TB-jogviszonnyal rendelkezzen az igénylő.

10. CSOK és lakásfelújítási támogatás

Fontos tudni, hogy a CSOK esetében korábban már érvényesített számla a felújítási támogatás esetében már nem érvényesíthető.

11. Gyermekek és támogatás

A lakásfelújítási támogatás igényléséhez előfeltétel a háztartásban nevelt gyermek, vagy a már 12 hetes magzat. Tény viszont, hogy ha már korábban babaváró hitelt, vagy a gyermek után járó jelzáloghitel-elengedést igénybe vettük, ezektől függetlenül igényelhető a lakásfelújítási támogatás.

12. Több kisebb felújításra is igényelhető

A lakásfelújítási támogatás keretein belül több kisebb felújítási munkálatra is igényelhető a kedvezmény. Nem véletlen, hiszen a nyílászárók cseréje, a hőszigetelés, vagy az elektromos berendezések beszerelése más és más hozzáértéssel bíró szakembert követel meg. Akár 2022 végéig elvégeztethetjük a szükséges munkálatokat, és benyújthatjuk igénylésünket a Magyar Államkincstár felé. Arra azonban ügyeljünk, mint már a korábbiakban is említettük, hogy az utolsó számla kifizetését követően 60 napon belül nyújtsuk be az igénylést.

13. Áfamentes számla is elfogadható?

Igen, sőt, az igénylő kifejezetten jól jár azzal, ha nem kell áfát is fizetnie. Az áfamentesen tevékenykedő kisadózók számlája elfogadható, viszont az 5 százalékos áfát tartalmazó számlák nem.