10x10-es kádárkocka ház hőszigetelése

2019.07.07
Magyarország talán legelterjedtebb családi ház tervtípusából szigeteltünk egy darabot. Ez a ház ráadásul vályog, avagy speciális megoldásokkal néztünk szembe.

A hőszigetelést tavaly ilyenkor csináltuk Polgáron és még valamikor tavasszal keresett fel minket a tulajdonos. Vályogháza szigeteléséhez ragaszkodott a 10 cm-es kőzetgyapot hőszigetelő rendszerhez, amely minden falazóanyag szigetelésénél kihívás, de a vályognál ez halmozottan. Tény és való, hogy a vályog vagy tömörfalazatú házak esetében mindenképpen kőzetgyapottal szigeteljünk.

Még ha csak a 3-4% távozik a lakáspárából a falakon keresztül akkor is kőzetgyapottal kell szigetelnünk?

Igen! Érdemes, mivel nem légáteresztő szigetelés esetén kívülről ”becsomagoljuk” a házat  és nem megfelelő vízszigetelés esetén a kapillárisokon keresztül felszívódó víz is a fal belső oldalán próbál majd legelsőnek távozni az ingatlanból. Ez egy kádárkocka ház esetén elég esélyes, mivel átlagban a felénél nincs megfelelő szigeteléssel ellátva az alap.

További előnyök:

 • Jobb hangszigetelő képességekkel rendelkezik a polisztirolhoz képest
 • Nem éghető anyag
 • A hőmérséklet ingadozásra nem érzékeny, vagyis nem ”táblásodik” ki a fal.

Kőzetgyapot hőszigetelő rendszer kivitelezése:

 1. A falazat portalanítása és mélyalapozása
 2. Mi a ragasztó felrakása előtt előszoktuk kenni a lapokat a jobb tapadás érdekében
 3. Ragasztó kenése (pont-perem vagy telibe)
 4. Dűbelezés
 5. Hálózás előtt szintén előszoktuk kenni a felületet (grúzolás is lehet)
 6. Üvegszövet háló beágyazása
 7. Másodoló glettelés
 8. Alapozás
 9. Színezés (légáteresztő vakolattal)

Ennél a háznál mi megástuk a lábazat mellett, majd a földben is leszigeteltük, hogy védjük az oldalvíznyomástól. Ezt oldalról dörken lemezzel is védtük.

Vályogházak esetén érdemes hosszabb dűbelt választani az átlagostól , ráadás van olyan, hogy csak fúrásra állítjuk a gépet. Ezek mellett érdemes húzáspróbát csinálni, amelynél ha nem fognak megfelelően a fémszeges dűbelek, akkor kisebb átmérőjű heggyel előfúrni.

Nézzük, hogy mit javasolunk egy ilyen rendszerhez!

A kőzetgyapot lemezünket itt találja meg. Általában Isoroc, Knauf vagy Paroc gyártmányú kőzetgyapot szigetelő lapokat forgalmazunk. Éghetetlen kiváló minőségű lap.

Thermodam kőzetgyapot ragasztó. Légáteresztő hőszigetelő ragasztó, amelyet akár normál polisztirol táblák ragasztásához is használhat. Kötés után nagy szilárdságú, egyszerűen eldolgozható anyag.

Dűbelek: Cégünk a Koelner és Ejot fémszeges dűbeleit javasolja használni. Az ejottal kötött megállapodásunk miatt benne van az árban az Ejotos dűbel hivatalos húzáspróbája.

Üvegszöveg háló: legalább 145, de érdemes akár 160g/nm-es üvegszövet hálót használni a beágyazáshoz. Megvédi a házát a repedésektől.

Alapozáshoz a Revco légáteresztő szilikon alapú vakolatalapozónkat javasoljuk, amelyet akár színezve is kérhet.

Homlokzati vakolat: Siliconos homlokzati vakolat, illetve zsákos nemesvakolat. Mindkét termékünket megkaphatja 1.5 kapart vagy 2.0mm dörzsölt struktúrával. A zsákos nemesvakolatot csak fehérben, míg a Szilikonos vakolatunkat bármelyik színben megvásárolhatja.

Remélem, hogy segítettünk a döntésben, tekintse meg videónkat!