Hőszigetelő anyagok 3-rész

A Hőszigetelő anyagok 3-rész tartalma

Parafa:


A parafa a parafatölgy elhalt sejtszövete, amelyet főként Portugáliában, Spanyolországban, és Észak-Afrikában termesztenek. A nyersparafát szárítják, granulálják (aprítják), és nyomás, valamint légmentesítés mellett 370 celsius fok-os vízgőzben expandálják (kinyújtják). Eközben a granulátum a parafa saját gyantatartalmának köszönhetően összeragad. Kaphatóak olyan termékek is, amelyek előállítása során a parafagranulátumot mesterséges ragasztók felhasználásával táblásítják. Az expandálás során fenol keletkezik.

A parafa gyakran erős, sajátos gázokat fejleszt, amelyekben rákkeltő anyagok (PAK, azaz policiklikus aromás szénhidrogének) is felléphetnek.Természetközeli szigetelőanyag lévén újtermelődő nyersanyag, azonban ennek ellenére ritkán hasznosítható újra. Viszonylag hajlamos a diffúzióra, a B2 tűzveszélyességi osztályba tartozik. A szigetelőanyagot elsősorban 12 cm vastagságú táblákban lehet kapni, vagy parafadara formájában. A lemezek alkalmazhatósága: többnyire homlokzatok és padlók szigetelésére, vagy töltelékanyagként. Megmunkálása porblémamentes.

Duzzasztott perlit :


A vulkanikus perlitkőzetet felaprózzák, és rövid időre 1000 celsius fok feletti hőmérsékletnek teszik ki. Ennek során a kőzetben található víz gőzzé változik, és az anyagot az eredeti térfogat 15-20-szorosára dzzasztja.Eredete miatt a duzzasztott perlit enyhén radioaktív lehet.Természetközeli szigetelőanyagként, amelynek alapanyaga világszerte, bőséges mennyiségben rendelkezésre áll, alkalmas az újrahasznosításra, és nem éghető (A1). A perlit deponálható, és töltőanyagként, vagy talajkavítóként a mezőgazdaságban is alkalmazható. Érzékeny a nedvességre és hajlamos a diffúzióra.Alkalmazás: töltésként az üreges terek és padlók hőszigetelésére. Előállítása erős porképződéssel járhat.

18_pur.png


Poliuretán-PUR:


A kiindulási termékek a kőolaj és a répacukor. Egy komplex folyamatláncolat során - a klórkémia és tűzvédelmi adalékanyagok masszív alkalmazása mellett – a lemezeket az XPS-hez hasonlóan hajtógázok segítségével állítják elő ( Az FCKW – hajtógázok ezen a területen is tiltottak). Olyan anyagokra kell törekedni, amelyek a széndioxiddal vagy petánnal habosíthatóak.A PUR mesterséges szigetelőanyag, amelynek alapanyagai már csak korlátozott mennyiségben állnak rendelkezésünkre. A nedvességre nem érzékeny, diffúziós hajlama a fáéhoz hasonló, és szemétégető létesítményekben van lehetőség az ártalmatlanításra.A szokványos szigetelőanyagok között a PUR rendelkezik a legkisebb hővezetési képességgel, lemezekben kétoldali alukasírozással kapható.

A táblák méretre szabása során ajánlatos a felszabaduló por belélegzését elkerülni.Alkalmazási terület: elsősorban nyomásálló külső tetőszigetelésékhez.A lemezeken kívül spray formájában is kapható PUR. Ezek a habok nem állnak ellen a napfénynek, felszívják a nedvességet és nem viselik el a fagyot. A beépítés során diizocianátok szabadulnak fel, amelyek légúti megbetegedéseket okozhatnak(Ausztriában elismerik foglalkozási betegségként az ilyen eredetü megbetegedéseket). A beépítést ezért érdemes jól szellőztetett helyiségben végezni. Az ablakok/ajtók szigetelésénél a PUR alternatíváját nyújtják a kender-, a gyapott- és a lenfonatok.


Szigetelő farostlemez:


Az előállítás során elsősorban faipari hulladékfát aprítanak fel, amelyből víz és viszonylag nagy mennyiségű energia felhasználásával finom farostpépet állítanak elő. Ezt a pépet présekben formára alakítják, majd szárítják, amelynek során a lemezeket a fa saját természetes gyantatartalma tartja össze. Az alkalmazási területtől függően a vízállóság érdekében a puhafa rosttáblákhoz hidrofób adalékokat adnak, mint pl. bitumen, viasz vagy latex.Természetközeli szigetelőanyagként (mivel újratermelődő nyersanyag) komposztálható, vagy újra felhasználható, diffúzióra hajlamos, a B2 tűzveszélyességi osztályba tartozik.

Ezt a szigetelőanyagot többnyire táblákban árusítják (0,6-10 cm vastagságban), hazánkban is rendelkezésre áll.A táblák alkalmazhatósága kül-és beltérben: a szarufák közötti szigetelésként, tető feletti szigetelésként, külső és belső homlokzatok szigetelése, a nedvességtől mentes helyiségek padlózatának jó hangszigetelési hatással rendelkező szigetelőanyaga. A viszonylag nagy sűrűség révén nyáron jó hatással nyújt védelmet a meleggel szemben.