Homlokzati hőszigetelés tapasztalatok

A Homlokzati hőszigetelés tapasztalatok tartalma

Külső hőszigetelő meleg burkolat,  amely a falazatot hézagmentesen becsomagolja!


Előnyei:


Megfelelő klímát biztosít a helységekben, mert a falszerkezet megtartja a hőtároló képességét! Továbbá a falban elhelyezet vízcsövek nehezebben fagynak el!


Egy jól kivitelezett hőszigetelés az év minden évszakában kifizetődő, főleg, hogy a globális felmelegedés hatására a köztes évszakok kezdenek megszűnni! Vegyük alapul a 2012-es nyarat, amely ismét melegrekordokat döntött, majd 2013 sokáig elhúzódó telét!

28_toltelek.png


Nyáron a falak átmelegednek, hatalmas hőség tombol bent, emlékezzen csak vissza az elmúlt év álmatlan éjszakáira! Én bevallom, hogy jól aludtam egész nyáron, hiába volt kint még éjszaka is 30 celsius fok közelében a hőmérő mutatója! Miért? Mert kívülről a házam 10-es, északról pedig 12-es eps szigetelést kapott, illetve a tetőm kőzetgyapot hőszigeteléssel van ellátva! Amikor hőszigeteltünk, már az első napokban a félkész házon is észrevettem, hogy jobban alszom, sőt odáig jutottam, hogy nyáron éjszaka is takarózom!

A legkeresettebb hőszigetelő anyag: 10 cm-es eps polisztirol hőszigetelő rendszer!


Mi történt télen?


Amikor még nem volt hőszigetelés, azelőtt egy évvel kezdünk átállni a fatüzelésre! 250-260 mázsa gyertyánt vásároltunk, már pontosan nem emlékszem, de belegondolunk, a jelen évi 150 mázsa fa vásárlására, ami még kitart legalább áprilisig, az jó arány! Most vehetnénk még itt időjárást, hogy lehet nem ugyanolyan volt a két tél, de azért 100 mázsa különbség nem volt! Ezt akárhol is számoljuk 170-200 ezer forint megtakarítás volt! Magyarul a nyári hűtés nem számolásával  5 év alatt takarítom meg a hőszigetelés árát az ingatlanomon, amely lássuk be nem kicsi, ha ennyi fa kell hozzá :)

A pénzen kívül még mit érzek, mint előnyt?


Meleg falfelületet! Ezt a különbséget leginkább akkor tapasztaltam, amikor még részlegesen volt hőszigetelve! Az északi oldalon tudni illik két részletben csináltuk meg! Azt az oldalt amíg össze nem ált az egész, nem színeztük le, az időjárás miatt erre most márciusban lesz idő szakítva! Tulajdonképpen a hőszigetelt és a nem hőszigetelt rész érintésével, óriási nagy hő-különbséget éreztem! Nem hiszem, hogy bárki is hideg fal mellett szeretne aludni!


Másik nagy előny pedig, ismét a tüzelésre vezethető vissza! Amikor nagy hidegek vannak, azért mindenki saját tapasztalatból tudja, hogy már reggel begyújt egész nap ég a tűz, majd valamikor késő este lezárja! Reggel pedig felkel, mivel fázik…


Mi a reggeli begyújtásokat délutánra tettük át, mivel a házban addig is 19-20 celsius fok van! A tűz lezárása pedig 9 óra körül történik! Reggel ismét jól ébredem, mivel nincs szükség délutánig begyújtani! Egyszerűen melegebb van, a falak nehezebben hűlnek ki!


Miért ekkora az előny? Mert természetesen nekünk nem csak a falazat van hőszigetelve! Ugyanúgy a lábazat és a tető is kapott hőszigetelést, illetve a nyílászárók cseréje már évek óta megtörtént!


Közelítsük meg az SPÓROLÁST a fejesek szerint! Egy átlagos ház fűtési költsége 2-300 ezer Ft egy évben! Ha csak a falazatot tegyük fel 8 cm-es eps hőszigeteléssel, akkor 15 %-körül tudunk megtakarítani évente! Ez pedig 30-45 ezer Ft csak a falazaton keresztül! Ajtó-ablak,tető, padló, födém és tető hőszigetelésével ez a szám akár az éves fűtésköltségünk felére csökkenthető! 

Egy átlagos épület hő-veszteségét a következő módon követhetjük nyomon:A homlokzaton keresztül 40%,A tetőtéren át 20-30%,A nyílászárókon át 15-25%,A födémen, illetve a padlózaton keresztül további 10-15%.

A rövid beszámolóm végén pedig elnézést szeretnék kérni azoktól, akik bírálják a nyers fogalmazásom, de egyszerű építőipari vállalkozó vagyok, nem pedig egy profi blogger! Mi a csapatunkkal szerencsére egész évben kint dolgozunk, nem pedig bent ülünk a számítógép előtt, hogy minél helyesebb fogalmazásokat tudjunk posztolni!