Hol, hogyan és mennyire szigeteljünk 3-rész

A Hol, hogyan és mennyire szigeteljünk 3-rész tartalma

Belső szigetelés:


Amennyiben új lakóházat tervezünk, a belső szigetelésből, mint alternatíváról a számos szerkezeti probléma miatt tanácsosabb lemondani – felújításoknál, gondos kivitelezés mellett (pl. műemléki védelem alatt álló homlokzat védelmében) azonban alkalmazható. A belső szigetelés legnagyobb problémáját a hőhidaktól mentes kivitelezés jelenti. Ha ez nem sikerül, hosszú távon páralecsapódásával és ennek következtében szerkezeti károsodással kell számolnunk.


A belső vakolat és a belső szigetelés közötti párafólia alkalmazása elengedhetetlen; a fólia pontos, gondos elhelyezése ugyanakkor időigényes és nehéz feladat.


Előnyök:


A szigetelés viszonylagosan egyszerű elhelyezése,a helyiségek gyors felfűtöttsége.Hátrányok:
csekély szigetelési vastagságok,a hasznos lakóterület csökkenése,alig elkerülhető hőhidak,párafólia szükségessége,a belül elhelyezett szigetelés nem bír hőtároló képességgel,a tartófal kívülről védetlen.Bizonyos kivételt jelent a felsoroltak alól a direkt erre a célra kifejlesztett kalciumszilikát-lemez.  Ez a szigetelőanyag határozottan bevált ezen a különleges alkalmazásai területen, és akár párafólia nélkül is alkalmazható.


Magszigetelés:


Ez a szerkezet (kétrétegű építési módnak is nevezik) mindenfajta követelményeknek megfelel, amit egy külső fallal szemben csak támasztani lehet. A számos funkciót, amelyet egy külső falnak be kell töltenie, ennél a szerkezetnél a szerkezetnél a különböző rétegek töltik be:
Mind a statikai, mind a hőtároló funkciót a 18-25 cm vastagságú, lehetőleg nehézanyagú belső fal tölti be.
A hőszigetelésről 15-25 cm vastagságú szigetelőréteg gondoskodik.
Az időjárás viszontagságaival szemben a mintegy 8-12 cm vastagságú előfal véd, amelyet a belső fallal kapcsok kötnek össze.


Előnyök:


Viszonylag nagy vastagságú szigetelés alkalmazására van lehetőség,nincsenek hőhidak,magas élettartam,jó hangszigetelés,nagyon jó a nyári meleggel szembeni védelem,nagyobb hőtároló képességHátrányok:
meglehetősen nagy falvastagság,nagyon drága rendszer,szakértelmet követelő részletek a többi szerkezeti elemmel való csatlakoztatásoknál, többek között az ablakok és tető tekintetében.  Szigetelőanyagként alkalmazhatók mind töltőanyagok, mind szigetelőpaplanok vagy szigetelőlemezek.