Hol, hogyan és mennyire szigeteljünk 1-rész

A Hol, hogyan és mennyire szigeteljünk 1-rész tartalma

Fel kell tenni magunknak a kérdést, hogy egy új ház építésekor, illetve egy épület felújításakor mit is akarunk valójában?


A válasz kézenfekvő – saját „négy falunk ’’ között jól akarjuk érezni magunkat. Az energia témájára vonatkoztatva ez azt jelenti, hogy télen kellemesen meleg belső hőmérsékletet szeretnénk a helyiségekben, Pl . 20 celsius fokot, nyáron viszont maradjon házunk megfelelően hűvös.
Arról a hatásról van tehát szó, amelyet az energia befektetésével elérni szándékozunk: A szakmában ezt energiaszolgáltatási teljesítménynek nevezzük.


A valóságban minket csakis az energiaszolgáltatási teljesítmények érdekelnek:
mobilitás (és nem az autó)szórakozás (és nem a televízió)tisztább fehérnemű (és nem a mosógép)jó fényviszonyok (és nem a lámpa)20 celsius fokos szobahőmérséklet (és nem a fűtés)Nem az energia alkalmazása fontos tehát számunkra, hanem az, amit ezen keresztül elérhetünk.
Mi tehát a különbség az építkezés terén?

Ugyanolyan  meleg házat kétféleképpen is elérhetünk:


1.)    Felépítem a házat különösebb hőszigetelés nélkül, azonban nagy teljesítményű fűtési rendszerrel felszerelve.


2.)    Megépítem a házat jó szigeteléssel, és egy kisebb teljesítményű, takarékos fűtési rendszerrel.
Az energia szolgáltatási rendszer mind két esetben azonos, télen mindkét esetben felfűtöttem a házat, hogy kellemes és mindenekelőtt kényelmes otthont nyújtson a benne lakóknak. Csupán a következmények lesznek számunkra és környezetünk számára számottevően eltérőek. Az 1. esetben arra vagyunk kényszerítve, hogy nagy mennyiségű fűtőolajat szerezzünk be és fizessünk ki, ezen kívül a széndioxid emissziója rendkívül magas.


A 2. esetben fűtő-olaj költségeink ennek csupán töredékét teszi ki, továbbá hozzájárulunk a korlátozott kőolajkészleteink és atmoszféránk védelméhez is.


Ezzel a címben feltett kérdést, legalábbis a hogyan erejéig meg is válaszoltuk: az épület teljes hőleadó külső szerkezetét a lehető legvastagabb szigeteléssel kell ellátni.  A megfelelő fűtés technika kiválasztása előtt a külső épületszerkezeti elemeken keresztüli hőveszteséget kell csökkentenünk, mivel egyértelműen ez a leghosszabb távra szóló és a legnagyobb megtakarítási lehetőséget magába foglaló intézkedés.


Előzetesen néhány alapvető tétel:


Hőszigetelés mértéke független az ingatlan fekvésétől.A belső falak, a legfelső szint födéme,  és a pince fölötti födém egy és ugyanazon koncepció részét kell, hogy képezzék.A hőhidakra különös figyelmet kell fordítanunk.