Falazóanyagok - Fa

A Falazóanyagok - Fa tartalma

A gyakorlatban használatos falak egyik alternatíváját nyújtják a faépületek. A fának sűrűségéből adódóan hasonló hőszigetelés tulajdonságai vannak, mint egy jobb fajta téglafalnak, és épületbiológiai szempontból is elismert anyagnak számít.


Jelentős előnye a fának az ökológiai szempont, az előállítás és feldolgozás semmilyen nehézséget nem okoz, a nyersanyag újratermelhető, illetve újra felhasználható. Problémát csak az egzotikus faanyagok felhasználása jelent a természettel folytatott rablógazdálkodás és a szállításra fordított nagy energiafelhasználás miatt.

06_fafal.png

A fejlődő környezettudatosság, az iparosítási módszerek, egyszerűsített technológiák alkalmazása, és a jó statikai-szerkezeti lehetőségek esélyt adtak arra, hogy a fa mint nyersanyag ismét nagyobb piaci részesedést szerezzen a lakóházépítés területén.A fafeldolgozás új módszerei (forgácslapok, ragasztott-rétegel faanyagok), valamint az új építőipari technológiák (egyszerűsített illesztés és montázstechnikák) olyan rendszerek kifejlesztését teszik lehetővé, amelyek felváltják a hagyományos gerendás, deszkás és favázas építésmódot. Szigetelt faház


A szerkezeti rendszereket ma a következőképpen csoportosítják: tömörfás és gerendás építésmódvázas építkezésbordás építésmódtáblás építésmód

A tömörfás vagy tömbfás építésmód építésbiológiai szempontból jó hírnek örvendő módszer. Ezeket a gerendaházakat vagy fűrészelt fatörzsekből, vagy vagy ragasztott rétegelt gerendákból alakítják ki, többnyire egy rétegű, 20 cm körüli falazattal, vagy pedig több rétegben elhelyezett pallódeszkából, mintegy 24 cm-es falvastagsággal.Energetikai szempontból csak a pallóból kialakított fal fogadható el.(Kívűl és belül 70mm vastagságú pallók, köztük 100mm vastagságú magszigetelés parafadarából, cellulózból, vagy ásványi rostból, gyapjúból.) Így akár egy jófajta téglafallal is versenybe kellhet.

A tömörfaházak építési nehézsége, hogy számításba kell venni az építőelemek későbbi száradását külön-külön az ajtóknál, ablakoknál, lépcsőknél, és épületgépészeti berendezéseknél egyaránt. Épületszintenként mintegy 5-10cm száradással, leszállással kell számolni.


Bordás és táblás építési mód:


Ez az építési mód tűzvédelmi szempontból problémásnak mondható. 
Elterjedtnek mondható a vázas vagy állványos építési mód, amelynél a ház váza fából épül. A faszerkezet megalkotása után a ház burkolatot kap, az üregeket pedig szigetelőanyaggal töltik ki. Mivel a fa a szigetelőanyagokhoz képes 3-4szer jobban vezeti a hőt, a hőhidak kialakulásának megakadályozására a fagerendákra belülről még egy hőszigetelő réteget tartó keresztlécezet is kerül.Egy a költségektől függően érdekes alternatívát kínálnak ezen a területen a készházak.

Faház szigetelés rétegrendje!

Csak néhány gyártónak sikerül a hagyományos épületekkel összehasonlítható minőségű, szigetelt készházakat piacra dobni. Tipikusnak mondható a készházak esetében a külső falak bentről kifelé való építésmódja: Gipszkartonlemezek, párafólia, fa tartószerkezet, ásványi rost a külső és belső tartószerkezetek közt, külső fa tartószerkezet, vakolattartó és külső vakolat. A kész faépületnél nagy gondot kell fordítanunk a légmentesség biztosítására.A fa egy „élő” építőanyag, ami azt jelenti, hogy még évek múltán is mozgásban van. Emiatt rések keletkezhetnek, amelyeken a szó szoros értelmében befütyül a szél. Ennek velejárója a nagy hőveszteség és kényelmetlenség, amelyet a huzat jelent. Emiatt a külső oldalon a szélnek, belső oldalon a levegőnek ellenálló szigetelést kell létrehozni.

Erre alkalmas a belső oldalon gőzfékként használt fólia, amelyet számos rés, repedés, illesztés mellett légmentesen rögzíteni kell. A hangszigetelés eléréséhez tömegeket kell bevinni a házba. Ez megoldható nehéztöltő anyagokkal, vagy kiégetetlen agyagtéglával, melyet a padló alá és a közfalakba helyeznek el. A kevert építési módok a fa mozgása miatt csúnya repedéseket, réseket okozhatnak a fa és egyéb falazóanyagok között. Ez hangtechnikai és esztétikai problémákat von maga után.
A hagyományos téglás egyrétegű építési móddal szemben a favázas építés


Előnyei:


kis falvastagság, viszonylag jó hőszigeteléssel,rendelkezésre álló és pótolható építőanyag,olcsó építési alternatíva,


Hátrányai:


fokozott követelmények a hangszigetelés biztosítása érdekében,a barakk-klíma nem zárható ki,fokozott követelmények a légmentesség biztosítása érekében,jó hőszigetelés csak mesterséges hőszigetelő anyagok útján érhető el.