Az élő homlokzatok problémája

A Az élő homlokzatok problémája tartalma

Az utóbbi néhány évben nem kívánatos „díszítésként” egyre gyakrabban figyelhetünk meg algákat és gombákat a hőszigetelő réteggel ellátott homlokzatokon.

Mindenekelőtt ez a képződmény semmiképp sem jelent veszélyt az egészségünkre nézve. Még ha a nyitott ablakon keresztül be is jutnának a gomba spórák házunkba, normális koncentrációjuk miatt semmilyen káros hatást nem váltanak ki.


Okozat:


A tiszta éjszakákon a falfelületek saját melegségüket sugározzák kifelé, ami még a szigetelt „hideg homlokzatok” esetében is észrevehető lehűlést jelent a környezeti levegő hőmérsékletéhez képest. Amennyiben a fal felületre harmatpont alá csökken, a szabadban parkoló autók tetején képződő reggeli harmathoz hasonlóan víz csapódik le.

A télikertek külső falainál a hőmérséklet harmatpont alá süllyedése akár napi 15 órán át is eltarthat. A nedvesség ugyanakkor az élet egyik alapfeltétele, minek okán a hideg évszak a homlokzat kellemetlen képződményeinek kedvező növekedési időszakként szolgál. Ezek a „biobevonatok” szívesen növekednek ezen kívül gyakorta köddel borított területeken, folyók és tavak partján, vagy lankás területeken. Ez akár penészként is megjelenhet!

Ha nem penész, akkor a falak belső oldala sós lesz!

Ez a zavaró növekmény előszőr az északi homlokzaton üti fel a fejét, mert a közvetlen napsugárzás hiányában itt a falazat csak nagyon lassan szárad ki. Az eső elleni védelem, illetve az előtető hiánya, vagy a nagyon keskeny eresz szélesség még kedvezőbbé teszi az élőlények számára a feltételeket az esőből származó nedvességpótlás folytán. A homlokzaton lecsurgó esővíz ezen kívül algákat és gomba spórákat is továbbszállítja valamicskével, amelyek valamivel lejjebb szintén megtelepszenek, így úgynevezett nyúlványokat képeznek.


A gombáknak a nedvességen kívül olyan szerves kapcsolatokra is szükségük van, mint például a táplálék, amelyet a szennyeződések és a pollenek tartalmaznak számukra, és amelyeket a szél szállít a homlokzatok lakóihoz. Azonban a kereskedelemben kapható legtöbb vakolat és színezőanyag is tartalmaz szerves anyagokat. Ezzel szemben az algák mint zöld növények tápanyagigényüket széndioxiddal, nitrogénnel, és lehetőleg kevés napfénnyel elégítik ki.  A tudomás mai állása szerint ezek az algák semmiképp sem okoznak szerkezeti károsodást.


A segítség


A hőszigetelő réteg alkalmazása esetén a megfelelő homlokzatvakolat elengedhetetlen. Ideális esetben a vakolat képes némi nedvesség felvételére, és képes ezt gyorsan leadni is. Ezen kívül a vakolathoz és a színezőanyaghoz javasolt megfelelő algák és gombák elleni koncentrátumot is adagolni. Az is segítséget nyújt, ha elkerüljük a túlságosan durva, szemcsés vakolóanyagokat, amelyek felületén a gombákat és algákat tápláló anyagok könnyebben megtelepedhetnek. Végül az időjárás viszontagságainak kitett homlokzat megfelelő ereszszélességgel kell védeni.


A homlokzatra telepedő organizmusok és ezekből álló képződmények elsősorban esztétikai problémát jelentenek.


Az építtetőnek e probléma miatt azonban semmiképp sem kellene lemondania a hőszigetelésről, az említett megelőző intézkedések mellett azonban javasolt a szokványos fehér helyett pl. zöld, vagy barna színárnyalatot választani.