A tetőszerkezet

A A tetőszerkezet tartalma

A tartószerkezet hordozza a külső burkolatot (homlokzatot). Nyolc méternél magasabb épületek esetében homlokzati rendszer alkalmazása szükséges.

04_tetoszigeteles.png


A különböző rendszerek:


Egyszerű, vagy még inkább kétrétegű falécezet (különösen kisebb épületek estében). Valamennyi fából épülő tartószerkezet favédő szerekkel kell kezelni a nedvesség ellen.

A különböző gyártók által kínált alumínium-tartószerkezetek. Amennyiben választásunk az alumíniumra esik, meg kell fontolnunk, hogy a fához viszonyítva ennél az anyagnál mintegy 400-szoros előállítási primerenergiai-ráfordítással kell számolnunk.Nemesacél kapcsok (pl. a nehéz természetes kőburkolatoknál).

A tartószerkezet felelős a tűzvédelem és az állékonyság biztosításáért, emellett gondoskodni kell arról is, hogy a szerkezet viszonylag csekély hőhíd-hatást fejtsen ki, mivel a rögzítéshez sok helyen szükséges, hogy a tartószerkezet áthatoljon a szigetelésen, ami által hőhídak jönnek létre. Például egy 6 cm-es szigetelés esetében a fal elérni kívánt hőszigetelő hatása 10-15%-nyit is romolhat, amennyiben a fa tartóléceket közvetlenül a falra csavarozzák. Ezt a felületet a szigetelés szempontjából elvesztjük. Egy családi ház esetében ez a veszteség mintegy 15-20 négyzetmétert tesz ki.


A szigetelőanyag és a burkolat közötti légréteg a következő feladatokat látja el:


burkolati lemezek fugáin keresztül beszivárgó esővíz kiszárítása,a burkolat és a tartószerkezet felületén keletkező nedvesség kiszárítása (fagy és olvadás váltakozása, az épületelemek rendszerint jobban lehűlnek, mint a körülöttük lévő levegő, ennek következtében a felületen csapadék keletkezik, hasonlóan, mint amikor a hideg ablaktáblán pára csapódik le, vagy mint az esztétikai problémát jelentő képződmények esetében);a falon keresztül kifelé diffundálódó pára elvezetése. Hátsó szellőztetés hiányában a többnyire párának ellenálló burkolaton a pára kicsapódhatna.Ezért alul és felül megfelelően nagy levegőző nyílásokat kell hagynunk.


Sajátosságok:


Mint mindig, így itt is különösen fontos, hogy a szigetelőanyagot rés- és légmentesen helyezzék fel. Egyébként elméleti szempontból ugyanazokkal az előnyökkel lehet számolni, mint a hőszigetelő rendszereknél.  Egyedül a szigetelési vastagság korlátozódik maximum 18 cm-nyire, ameddig a hőszigetelő rendszerek vastagsága 30 cm is lehet.

05_tetoszigetes_rend.png


Összegzésül:


Az épületek több mint 90%-a elégtelen, messze elmaradott hőszigeteléssel rendelkezik a külső falak tekintetében. A hőfotózás jó lehetőséget kínál arra, hogy szemmel látható legyen a hőveszteség. Az alacsony külső hőmérsékletnél jelentkező kényelmetlen belső klímát, valamint nedvesség és penészképződést a sarkoknál és bélés falaknál – más tényezőkkel együttműködve – többnyíre szigeteletlen falak okozzák. A külső fal gondos utólagos szigetelésével a falak okozta energiaveszteség akár 75%-al is csökkenthető, új építés esetén legalább felével. Egy felrögzített szigetelés vastagsága utólag nem változtatható meg. Ezért érdemes már a legelején megfelelő vastagságot és szigetelőanyagot megválasztani.  Ajánlott házfelújítás esetén a 12 cm-es szigetelőanyag vastagság.  Itt a szigetelés nem tud minden hőhídat kiküszöbölni, így a 12 cm fölötti vastagság hatása egyre kisebb lesz. Újépítésű ház esetében 15 cm vastagság ajánlott. Itt valamennyi fűtéssel kapcsolatos tényezőt gondosan meg lehet tervezni.


A vastag szigetelőanyag vastagság melletti érvek:


legalább 30 éves használati idő,a szigetelés vastagsága a költségek csak kis emelkedésével jár,az egyre dráguló energia miatt a megtérülés garantált,a környezet tehermentesítése.Nem csak a környezet, hanem a saját magunk és az utánunk következő generációk miatt is ideális lenne, ha építkezés és felújítás során is legalább a 12-18 cm-nyi szigetelésvastagság lenne a mérvadó. Az, hogy melyik típusú szigetelőanyagból, az mindegy.


Ennek előnyei talán nem kétségesek:


a legjobb téli hővédelem,nagyfokú kényelem a meleg belső felületek miatt,páralecsapódás mentesség,az épület védelmet élvez,a külső fal energiavesztesége csökken 50-70%-al.gazdaságosabb háztartásmegfelelő hőtárolás és hatékony védelem a nyári meleg ellen