A testhezálló szigetelőanyag megválasztása

A A testhezálló szigetelőanyag megválasztása tartalma

Sokféle szigetelőanyag áll rendelkezésünkre. A kiválasztás árbeli, technikai és más, egyéni szempontok alapján történik.


Többnyire alkalmazott szigetelőanyagok:

  • Polisztirol-lemez
  • Ásványihab-lemez
  • Kőzetgyapot,
  • Grafitos polisztirol lemez
  • Ásványirost-lemez
  • Parafa-lemez
  • Farost-lemez

22_grafit.png

Élettartam:

A Farunhofer Épületfizikai Intézet kutatásai a hőszigetelő réteg tartóssága és állékonysága mellett meghozták a kellő bizonyítékokat. A számos vizsgálatok közül csak kevés esetben fordultak elő kisebb károsodások a vakolatréteg tekintetében, amelyek azonban mindenekelőtt szakszerű megmunkálásra voltak visszavezethetőek.  15 évvel később két kivitelezett ház esetében vizsgálatokat végeztek nedvességviszonyok felmérésére.

A szigetelőlemezeken mért nedvesség értékei 80%-al voltak azon érték alatt, mely a DIN szerint száraznak minősül.  Eredmény: A szigetelő anyag 15 év elteltével a száraznál is szárazabb volt.
A hőszigetelő réteg élettartalma a külső vakolat állékonyságával azonos. A karbantartás mindössze csak a külső vakolat meghatározott időközönkénti színezése jelenti.  A tapasztalatok szerint a kivitelezett szigetelések 30 évnél is többet bírnak. Az egyes cégek szigetelőrendszereikre legalább 10 év garanciát ajánlanak.


Az építmény állagának tartós megóvása:

A fal külső szigetelése a tartófalat védett és meleg közegbe viszi át. A fagyhatár kitorlódik a szigetelőrétegbe, a fal meleg marad, és így elkerülhetőek a hőhidak is. Megfelelő kivitelezés esetén a fal és a betonfödém érintkezésénél kialakuló hőhidak miatti hőveszteség nullára csökkenthető.


A pára szabad mozgása:

A belülről kifelé haladva, a falon keresztül diffundálódó pára kedvezőtlen körülmények esetén vízzé csapódik ki, és építési károkat okozhat. Emiatt pl. a tetőszigeteléseket minden esetben párafóliával látják el.  A külső fal külső szigetelése elhárítja ezt a veszélyt, független attól, milyen szigetelőanyagok építettek be. Ennek oka, hogy a melegebb fal hőmérséklete sosem süllyed olyan alacsonyra, hogy a pára a falon becsapódhasson, és a szigetelőanyagban a vízgőznyomás olyan szintig le van csökkentve, hogy itt sem történhet lecsapódás.