- Országos szintű ingyenes helyszíni felmérés és árajánlatadás -

Vízszigetelés

A talajban, illetve a felszínen található különböző típusú vizek veszélyt jelentenek épületeinkre, hiszen a nedvesség épületelemeinket károsítja, élettartamukat megrövidíti. A nedvességnek tartósan kitett épületelemeket vízszigeteléssel védelmezni kell. A védekezés módja attól függ, hogy a nedvesség milyen irányból és mennyiségben éri az adott épületelemet.

Az épületeket érő nedvességeket két főbb osztályba sorolhatjuk:

-          Felszíni nedvesség: Ez nem más, mint a csapadék, eső, köd, a lecsapódó pára, hó.

-          Felszín alatti nedvesség: A leszivárgó csapadékok, a talajvíz, a rétegvíz, illetve a torlaszvíz.  Ide sorolható még a talajpára, illetve talajnedvesség is, melyek a talajvíz párolgásából, terjedéséből adódnak. Az épületekre veszélyt leginkább a talajvíz, a torlaszvíz, illetve a rétegvíz jelenti.

Mely anyagokkal érhető el vízszigetelés?

-          Lángolvasztásos módszerrel, vagy ragasztott lemezes formában alkalmazott bitumenlemezekkel,

-          Vizes falak vegyi szigetelésével,

-          Drain - rendszer alkalmazásával,

-          Falvágással,

-          Kenhető cementbázisú szigetelés alkalmazásával,

-          Acéllemez besajtolásával,

-          Víztaszító paszta falba építésével.

Az épületek vízszigetelése kétféleképpen történhet: Lehet újépítés esetén, illetve utólagosan kivitelezve. A szigetelés történhet pozitív, illetve negatív oldalon is. A pozitív oldali szigetelés a legjobb, és ha lehetőségünk nyílik rá ezt az oldalt érdemes szigetelni, hiszen a pozitív oldal nem jelent mást, mint az épületelem vízzel érintkező felületének szigetelése. Ekkor az épület falazatából teljes mértékben kizárjuk a nedvességet. A készen lévő szigetelést minden esetben az adott épülethez szabottan kell méreteznünk. A negatív oldali szigetelést csak abban az esetben érdemes alkalmazni, ha technikai, anyagi korlátokba ütközik a pozitív oldali szigetelés, vagy az egyszerűen nem kivitelezhető. Minden szigetelést védelemmel kell ellátni, mely lehet felületszivárgó rendszer, hőszigetelő rendszer, vagy bármilyen szerkezet.  Fontos a megfelelő szigetelőanyag megválasztása, és a szigetelés szakszerűen történő kivitelezése. Ellenkező esetben szigetelésünk nem fogja ellátni feladatát, épületelemeink a szigetelés ellenére is károsodni fognak, melyek később költségeket, kellemetlenségeket hoznak számunkra.

A vízszigeteléseket a nedvesség típusok és a szerkezeteket figyelembe véve a következőképpen csoportosíthatjuk:

-          Csapadékvíz elleni szigetelés,

-          Talajban elhelyezkedő szigetelés,

-          Üzemi víz elleni szigetelés.

A lapos tetők

Ez a szerkezet a legjobban kitett az időjárás viszontagságainak. A különböző csapadékokon kívül az építés alatt a szigetelések közé bezárt nedvesség, illetve a belülről érkező pára is igénybe veszi. A lapos tetők fő szerkezeti elemei a teherhordó födém, a hőszigetelés, végül a vízszigetelés. Ezeken kívül egyéb rétegek is megtalálhatóak, melyek lehetnek páratechnikai rétegek, lejtést adó rétegek, felületvédelem, elválasztó réteg, burkolatok, vízelvezető réteg.

A tetők vízelvezetéséről

A tetőkről való vízelvezetésnek két típusa lehetséges:

-          külső vízelvezetés,

-          belső vízelvezetés.

A külső vízelvezetés előnye, hogy könnyen tisztítható, karbantartható, ellenben fenn áll a fagyveszély is, ám ez elkerülhető az elvezető elemek fűtésével.  A belső vízelvezetés esetében ez a veszély nem áll fent, ám a dugulások esetén a javítás sokkal körülményesebb. Megfelelő vízelvezetés csak jól kialakított lejtésekkel oldható meg. A lejtéseket a vízelvezető rendszerekhez alakítják ki. Amikor a lejtéseket alakítják ki a víz akadálymentes elvezetésére törekedve az alábbi szempontok figyelembevételével alakítják ki:

-          Legalább két víznyelő alkalmazása,

-          A vízgyűjtők kialakítása nem lehet 180m2-nél nagyobb,

-          A vízelvezetés hossza 12m-nél ne legyen nagyobb,

-          A vízelvezetés útjába semmi se képezzen akadályt,

-          A lejtés mértéke a vízszigetelő anyagnak megfelelő legyen.

A páratechnikai rétegek

Párazáró, illetve páranyomást szabályzó réteg. A hőszigetelés alá helyezik feladata, hogy páradiffúzió révén, vagy a légáramlat segítségével nedvesség jusson a szigeteléshez. Erre a célra alumínium-fólia betétes bitumen lemezeket, vagy műanyagfilc alátétes lemezeket használnak.

Az egyéb rétegek

Az alátét rétegek a sérülésre érzékeny szigetelő lemezek felületi egyenetlenségeit, érdességeit egyenlítik ki.  Az elválasztó réteg az egymással nem összeférhető rétegeket választja el egymástól. A védőréteg a már elkészült szigetelőréteget védelmezi a további munkálatok során fellépő behatásoktól. A fényvédő réteg a szigetelést védi a túlzott felhevüléstől, illetve a napsugárzás káros hatásaitól.  Egy réteg azonban több funkciót is elláthat.

A szigetelés aljzata

Az aljzatra támasztott követelmény a megfelelő lejtés, a megfelelő felületminőség, alak és mérettartósság, szilárdság, alacsony nedvesség, por, illetve szennyeződésmentesség.

A szigetelés rögzítéséről

A tetőre a légörvények szívóhatást gyakorolnak, amely a széleken és a sarkokon magasabb, ezért a rétegeket rögzíteni szükséges. Ez történhet ragasztással, lesúlyozással, vagy mechanikai rögzítéssel. A mechanikus rögzítést inkább a terhelésmentes mozgásra hajlamos tetőknél alkalmazzák.  

A lapos tetők bitumenes lemezzel történő szigetelése

Ezt a tetőszigetelést évtizedeken keresztül úgy végezték, hogy háromrétegű kavicsos lemezfedést alkalmaztak. A forró bitumenbe három fedéllemezréteget, hengerelt gyöngykavicsot, illetve fényvédő réteget helyeztek el. Ezek a folyamatok balesetveszélyesek voltak, és a mai technológia mellett elavultnak számítanak. Manapság a bitumenes lemezeket két rétegben, hegeszthető nehéz lemezzel gyártják. A szükséges bitumenréteget a gyártás során hordják fel a rétegre, majd a tetőn a tekercset lánggal hevítve készítik el a szigetelést. A szigetelőlemezek készülhetnek oxidált bitumenlemezekből, illetve modifikált bitumenekből is. Az első réteget ragasztással, vagy mechanikai rögzítéssel helyezik fel, majd az átlapolásokat olvasztással kivitelezik. A szigetelőlemezeket rétegenként legalább 10 cm eltolással kell fektetni.

A lapos tetők műanyag lemezzel történő szigetelése

Ezt a megoldást már több évtizede alkalmazzák. Az első PVC, illetve PIB lemezek nagyjából 60 éve jelentek meg. Kezdetben a napsugárzás káros hatásai ellen történtek fejlesztések, manapság pedig a környezettudatosság jegyében. Napjainkban hőre lágyuló, illetve nem lágyuló műanyag lemezek széles választékban állnak rendelkezésünkre. Ezek a szigetelések egy rétegűek, ezért gondos kivitelezés szükséges. Amikor szigetelőréteget választunk, szem előtt kell tartanunk az összeférhetőséget is. A műanyag lemezeket általában mechanikusan, vagy leterheléssel rögzítik. A lemezek toldása esetén minimum 5 cm átfedés szükséges, a hőre lágyuló műanyagokat forró levegős, vagy oldószeres hegesztéssel kapcsolják össze, míg a hőre nem lágyuló műanyagok esetében tömítő szalagos toldás, vagy ragasztás lehetséges. Általában elérhetők üzemben összeállított nagyobb leplek, mert a toldás nagyon kényes művelet, s így kevesebb utómunkálatra van szükség.

A lapos tetők kent szigeteléssel való szigetelése

Elsősorban akkor alkalmazzák, ha a felület sok áttöréssel, felépítménnyel szabdalt. A bevonat sokféle lehet, lehetséges bitumen alapú, poliészter, poliuretán, műanyaggal javított cementhabarcs, illetve poliuretánhabok is. A végleges szigetelés a helyszínen történik, így annak minőségét számtalan tényező befolyásolja. Például a felület minősége, hőmérséklete, illetve a páratartalom.  Fontos az alapfelület megfelelő előkészítése. A kent szigetelés megbízhatóságát javítja a filcbetét, vagy poliészter fátyol alkalmazása, amelyek javítják az alakváltoztatási képességet.

Amire minden esetben figyelni kell

Nem az általános felületek kialakítása okoz gondot, hanem a szegélyezések, a mozgási hézagok, az áttörések, összefolyók, mozgási hézagok szakszerű kialakítása. Ezek kialakítása komoly szakmai tudást, illetve felszereltséget igényelnek. Ezért fontos megfelelő szakemberekkel végeztetni a vízszigetelést.  

Érdeklődjön most ügyfélszolgálatunkon

SPAM elleni védelem: Írja be számmal a tizenkettest!
Az ön E-mail címe:
Telefonszám
Írja be az üzenetet:

Megtakarítás kalkulátor

 

 

Hőszigetelés vastagsága:

cm

 

Átlagos fűtésszámlám a

szigetelés előtt:

Ft/hó

 

 

 

Megtakarításom a

szigetelés után:

Ft/hó

A kalkulátor még béta változat és lehetnek eltérések! Ahhoz, hogy kifejezetten az ön otthonához pontos kalkulációt kapjon, keresse ügyfélszolgálatunk!

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Hőszigetelés nélkül

Hőszigetelő rendszerek

Homlokzati hőszigetelés