- Országos szintű ingyenes helyszíni felmérés és árajánlatadás -

 

A tartószerkezet hordozza a külső burkolatot (homlokzatot). Nyolc méternél magasabb épületek esetében homlokzati rendszer alkalmazása szükséges. 

A különböző rendszerek:

 • Egyszerű, vagy még inkább kétrétegű falécezet (különösen kisebb épületek estében). Valamennyi fából épülő tartószerkezet favédő szerekkel kell kezelni a nedvesség ellen.
 • A különböző gyártók által kínált alumínium-tartószerkezetek. Amennyiben választásunk az alumíniumra esik, meg kell fontolnunk, hogy a fához viszonyítva ennél az anyagnál mintegy 400-szoros előállítási primerenergiai-ráfordítással kell számolnunk.
 • Nemesacél kapcsok (pl. a nehéz természetes kőburkolatoknál).

A tartószerkezet felelős a tűzvédelem és az állékonyság biztosításáért, emellett gondoskodni kell arról is, hogy a szerkezet viszonylag csekély hőhíd-hatást fejtsen ki, mivel a rögzítéshez sok helyen szükséges, hogy a tartószerkezet áthatoljon a szigetelésen, ami által hőhídak jönnek létre. Például egy 6 cm-es szigetelés esetében a fal elérni kívánt hőszigetelő hatása 10-15%-nyit is romolhat, amennyiben a fa tartóléceket közvetlenül a falra csavarozzák. Ezt a felületet a szigetelés szempontjából elvesztjük.  Egy családi ház esetében ez a veszteség mintegy 15-20 négyzetmétert tesz ki.

A szigetelőanyag és a burkolat közötti légréteg a következő feladatokat látja el:

 • burkolati lemezek fugáin keresztül beszivárgó esővíz kiszárítása,
 • a burkolat és a tartószerkezet felületén keletkező nedvesség kiszárítása (fagy és olvadás váltakozása, az épületelemek rendszerint jobban lehűlnek, mint a körülöttük lévő levegő, ennek következtében a felületen csapadék keletkezik, hasonlóan, mint amikor a hideg ablaktáblán pára csapódik le, vagy mint az esztétikai problémát jelentő képződmények esetében);
 • a falon keresztül kifelé diffundálódó pára elvezetése. Hátsó szellőztetés hiányában a többnyire párának ellenálló burkolaton a pára kicsapódhatna.

Ezért alul és felül megfelelően nagy levegőző nyílásokat kell hagynunk.

Sajátosságok:

Mint mindig, így itt is különösen fontos, hogy a szigetelőanyagot rés- és légmentesen helyezzék fel. Egyébként elméleti szempontból ugyanazokkal az előnyökkel lehet számolni, mint a hőszigetelő rendszereknél.  Egyedül a szigetelési vastagság korlátozódik maximum 18 cm-nyire, ameddig a hőszigetelő rendszerek vastagsága 30 cm is lehet.

Összegzésül:

Az épületek több mint 90%-a elégtelen, messze elmaradott hőszigeteléssel rendelkezik a külső falak tekintetében. A hőfotózás jó lehetőséget kínál arra, hogy szemmel látható legyen a hőveszteség. Az alacsony külső hőmérsékletnél jelentkező kényelmetlen belső klímát, valamint nedvesség és penészképződést a sarkoknál és bélés falaknál – más tényezőkkel együttműködve – többnyíre szigeteletlen falak okozzák. A külső fal gondos utólagos szigetelésével a falak okozta energiaveszteség akár 75%-al is csökkenthető, új építés esetén legalább felével. Egy felrögzített szigetelés vastagsága utólag nem változtatható meg. Ezért érdemes már a legelején megfelelő vastagságot és szigetelőanyagot megválasztani.  Ajánlott házfelújítás esetén a 12 cm-es szigetelőanyag vastagság.  Itt a szigetelés nem tud minden hőhídat kiküszöbölni, így a 12 cm fölötti vastagság hatása egyre kisebb lesz. Újépítésű ház esetében 15 cm vastagság ajánlott. Itt valamennyi fűtéssel kapcsolatos tényezőt gondosan meg lehet tervezni.

A vastag szigetelőanyag vastagság melletti érvek:

 • legalább 30 éves használati idő,
 • a szigetelés vastagsága a költségek csak kis emelkedésével jár,
 • az egyre dráguló energia miatt a megtérülés garantált,
 • a környezet tehermentesítése.

Nem csak a környezet, hanem a saját magunk és az utánunk következő generációk miatt is ideális lenne, ha építkezés és felújítás során is legalább a 12-18 cm-nyi szigetelésvastagság lenne a mérvadó. Az, hogy melyik típusú szigetelőanyagból, az mindegy. 

Ennek előnyei talán nem kétségesek:

 • a legjobb téli hővédelem,
 • nagyfokú kényelem a meleg belső felületek miatt,
 • páralecsapódás mentesség,
 • az épület védelmet élvez,
 • a külső fal energiavesztesége csökken 50-70%-al.
 • gazdaságosabb háztartás
 • megfelelő hőtárolás és hatékony védelem a nyári meleg ellen

Érdeklődjön most ügyfélszolgálatunkon

SPAM elleni védelem: Írja be számmal a tizenkettest!
Az ön E-mail címe:
Telefonszám
Írja be az üzenetet:

Megtakarítás kalkulátor

 

 

Hőszigetelés vastagsága:

cm

 

Átlagos fűtésszámlám a

szigetelés előtt:

Ft/hó

 

 

 

Megtakarításom a

szigetelés után:

Ft/hó

A kalkulátor még béta változat és lehetnek eltérések! Ahhoz, hogy kifejezetten az ön otthonához pontos kalkulációt kapjon, keresse ügyfélszolgálatunk!

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Hőszigetelés nélkül

Hőszigetelő rendszerek

Homlokzati hőszigetelés