- Országos szintű ingyenes helyszíni felmérés és árajánlatadás -

A gyakorlatban használatos falak egyik alternatíváját nyújtják a faépületek. A fának sűrűségéből adódóan hasonló hőszigetelés tulajdonságai vannak, mint egy jobb fajta téglafalnak, és épületbiológiai szempontból is elismert anyagnak számít.

 

 

Jelentős előnye a fának az ökológiai szempont, az előállítás és feldolgozás semmilyen nehézséget nem okoz, a nyersanyag újratermelhető, illetve újra felhasználható. Problémát csak az egzotikus faanyagok felhasználása jelent a természettel folytatott rablógazdálkodás és a szállításra fordított nagy energiafelhasználás miatt. A fejlődő környezettudatosság, az iparosítási módszerek, egyszerűsített technológiák alkalmazása, és a jó statikai-szerkezeti lehetőségek esélyt adtak arra, hogy a fa mint nyersanyag ismét nagyobb piaci részesedést szerezzen a lakóházépítés területén.A fafeldolgozás új módszerei (forgácslapok, ragasztott-rétegel faanyagok), valamint az új építőipari technológiák (egyszerűsített illesztés és montázstechnikák) olyan rendszerek kifejlesztését teszik lehetővé, amelyek felváltják a hagyományos gerendás, deszkás és favázas építésmódot.

A szerkezeti rendszereket ma a következőképpen csoportosítják:

 • tömörfás és gerendás építésmód
 • vázas építkezés
 • bordás építésmód
 • táblás építésmód


A tömörfás vagy tömbfás építésmód építésbiológiai szempontból jó hírnek örvendő módszer. Ezeket a gerendaházakat vagy fűrészelt fatörzsekből, vagy vagy ragasztott rétegelt gerendákból alakítják ki, többnyire egy rétegű, 20 cm körüli falazattal, vagy pedig több rétegben elhelyezett pallódeszkából, mintegy 24 cm-es falvastagsággal.
Energetikai szempontból csak a pallóból kialakított fal fogadható el.
(Kívűl és belül 70mm vastagságú pallók, köztük 100mm vastagságú magszigetelés parafadarából, cellulózból, vagy ásványi rostból, gyapjúból.) Így akár egy jófajta téglafallal is versenybe kellhet. A tömörfaházak építési nehézsége, hogy számításba kell venni az építőelemek későbbi száradását külön-külön az ajtóknál, ablakoknál, lépcsőknél, és épületgépészeti berendezéseknél egyaránt. Épületszintenként mintegy 5-10cm száradással, leszállással kell számolni.

Bordás és táblás építési mód:

Ez az építési mód tűzvédelmi szempontból problémásnak mondható.

Elterjedtnek mondható a vázas vagy állványos építési mód, amelynél a ház váza fából épül. A faszerkezet megalkotása után a ház burkolatot kap, az üregeket pedig szigetelőanyaggal töltik ki. Mivel a fa a szigetelőanyagokhoz képes 3-4szer jobban vezeti a hőt, a hőhidak kialakulásának megakadályozására a fagerendákra belülről még egy hőszigetelő réteget tartó keresztlécezet is kerül.
Egy a költségektől függően érdekes alternatívát kínálnak ezen a területen a készházak. Csak néhány gyártónak sikerül a hagyományos épületekkel összehasonlítható minőségű, szigetelt készházakat piacra dobni. Tipikusnak mondható a készházak esetében a külső falak bentről kifelé való építésmódja: Gipszkartonlemezek, párafólia, fa tartószerkezet, ásványi rost a külső és belső tartószerkezetek közt, külső fa tartószerkezet, vakolattartó és külső vakolat.
A kész faépületnél nagy gondot kell fordítanunk a légmentesség biztosítására.
A fa egy „élő” építőanyag, ami azt jelenti, hogy még évek múltán is mozgásban van. Emiatt rések keletkezhetnek, amelyeken a szó szoros értelmében befütyül a szél. Ennek velejárója a nagy hőveszteség és kényelmetlenség, amelyet a huzat jelent. Emiatt a külső oldalon a szélnek, belső oldalon a levegőnek ellenálló szigetelést kell létrehozni. Erre alkalmas a belső oldalon gőzfékként használt fólia, amelyet számos rés, repedés, illesztés mellett légmentesen rögzíteni kell. A hangszigetelés eléréséhez tömegeket kell bevinni a házba. Ez megoldható nehéztöltő anyagokkal, vagy kiégetetlen agyagtéglával, melyet a padló alá és a közfalakba helyeznek el. A kevert építési módok a fa mozgása miatt csúnya repedéseket, réseket okozhatnak a fa és egyéb falazóanyagok között. Ez hangtechnikai és esztétikai problémákat von maga után.

A hagyományos téglás egyrétegű építési móddal szemben a favázas építés

előnyei:

 • kis falvastagság, viszonylag jó hőszigeteléssel,
 • rendelkezésre álló és pótolható építőanyag,
 • olcsó építési alternatíva,


hátrányai:

 • fokozott követelmények a hangszigetelés biztosítása érdekében,
 • a barakk-klíma nem zárható ki,
 • fokozott követelmények a légmentesség biztosítása érekében,
 • jó hőszigetelés csak mesterséges hőszigetelő anyagok útján érhető el. 

Érdeklődjön most ügyfélszolgálatunkon

SPAM elleni védelem: Írja be számmal a tizenkettest!
Az ön E-mail címe:
Telefonszám
Írja be az üzenetet:

Megtakarítás kalkulátor

 

 

Hőszigetelés vastagsága:

cm

 

Átlagos fűtésszámlám a

szigetelés előtt:

Ft/hó

 

 

 

Megtakarításom a

szigetelés után:

Ft/hó

A kalkulátor még béta változat és lehetnek eltérések! Ahhoz, hogy kifejezetten az ön otthonához pontos kalkulációt kapjon, keresse ügyfélszolgálatunk!

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Hőszigetelés nélkül

Hőszigetelő rendszerek

Homlokzati hőszigetelés