- Országos szintű ingyenes helyszíni felmérés és árajánlatadás -

Az utóbbi néhány évben nem kívánatos „díszítésként” egyre gyakrabban figyelhetünk meg algákat és gombákat a hőszigetelő réteggel ellátott homlokzatokon. Ha kíváncsi a hatásaira, kattintson a bővebben gombra!

 

Az utóbbi néhány évben nem kívánatos „díszítésként” egyre gyakrabban figyelhetünk meg algákat és gombákat a hőszigetelő réteggel ellátott homlokzatokon.

Mindenekelőtt

Ez a képződmény semmiképp sem jelent veszélyt az egészségünkre nézve. Még ha a nyitott ablakon keresztül be is jutnának a gomba spórák házunkba, normális koncentrációjuk miatt semmilyen káros hatást nem váltanak ki.

Okozat:

A tiszta éjszakákon a falfelületek saját melegségüket sugározzák kifelé, ami még a szigetelt „hideg homlokzatok” esetében is észrevehető lehűlést jelent a környezeti levegő hőmérsékletéhez képest. Amennyiben a fal felületre harmatpont alá csökken, a szabadban parkoló autók tetején képződő reggeli harmathoz hasonlóan víz csapódik le. A télikertek külső falainál a hőmérséklet harmatpont alá süllyedése akár napi 15 órán át is eltarthat. A nedvesség ugyanakkor az élet egyik alapfeltétele, minek okán a hideg évszak a homlokzat kellemetlen képződményeinek kedvező növekedési időszakként szolgál. Ezek a „biobevonatok” szívesen növekednek ezen kívül gyakorta köddel borított területeken, folyók és tavak partján, vagy lankás területeken. Ez a zavaró növekmény előszőr az északi homlokzaton üti fel a fejét, mert a közvetlen napsugárzás hiányában itt a falazat csak nagyon lassan szárad ki. Az eső elleni védelem, illetve az előtető hiánya, vagy a nagyon keskeny eresz szélesség még kedvezőbbé teszi az élőlények számára a feltételeket az esőből származó nedvességpótlás folytán. A homlokzaton lecsurgó esővíz ezen kívül algákat és gomba spórákat is továbbszállítja valamicskével, amelyek valamivel lejjebb szintén megtelepszenek, így úgynevezett nyúlványokat képeznek.

A gombáknak a nedvességen kívül olyan szerves kapcsolatokra is szükségük van, mint például a táplálék, amelyet a szennyeződések és a pollenek tartalmaznak számukra, és amelyeket a szél szállít a homlokzatok lakóihoz. Azonban a kereskedelemben kapható legtöbb vakolat és színezőanyag is tartalmaz szerves anyagokat. Ezzel szemben az algák mint zöld növények tápanyagigényüket széndioxiddal, nitrogénnel, és lehetőleg kevés napfénnyel elégítik ki.  A tudomás mai állása szerint ezek az algák semmiképp sem okoznak szerkezeti károsodást.

A segítség

A hőszigetelő réteg alkalmazása esetén a megfelelő homlokzatvakolat elengedhetetlen. Ideális esetben a vakolat képes némi nedvesség felvételére, és képes ezt gyorsan leadni is. Ezen kívül a vakolathoz és a színezőanyaghoz javasolt megfelelő algák és gombák elleni koncentrátumot is adagolni. Az is segítséget nyújt, ha elkerüljük a túlságosan durva, szemcsés vakolóanyagokat, amelyek felületén a gombákat és algákat tápláló anyagok könnyebben megtelepedhetnek. Végül az időjárás viszontagságainak kitett homlokzat megfelelő ereszszélességgel kell védeni.

A homlokzatra telepedő organizmusok és ezekből álló képződmények elsősorban esztétikai problémát jelentenek.

Az építtetőnek e probléma miatt azonban semmiképp sem kellene lemondania a hőszigetelésről, az említett megelőző intézkedések mellett azonban javasolt a szokványos fehér helyett pl. zöld, vagy barna színárnyalatot választani.

Érdeklődjön most ügyfélszolgálatunkon

SPAM elleni védelem: Írja be számmal a tizenkettest!
Az ön E-mail címe:
Telefonszám
Írja be az üzenetet:

Megtakarítás kalkulátor

 

 

Hőszigetelés vastagsága:

cm

 

Átlagos fűtésszámlám a

szigetelés előtt:

Ft/hó

 

 

 

Megtakarításom a

szigetelés után:

Ft/hó

A kalkulátor még béta változat és lehetnek eltérések! Ahhoz, hogy kifejezetten az ön otthonához pontos kalkulációt kapjon, keresse ügyfélszolgálatunk!

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Hőszigetelés nélkül

Hőszigetelő rendszerek

Homlokzati hőszigetelés