- Országos szintű ingyenes helyszíni felmérés és árajánlatadás -

 

Amióta az ember megtanult építkezni, legelőszőr is a védelmező tetőt alkotta meg. A tető megóv minket és az épületet a hőségtől, az esőtől, a vihartól. A tető jobban ki van szolgáltatva ezeknek a sokrétű viszontagságoknak, mint bármely más épületelem, és így kívülről is, belülről is magas elvárásoknak van alávetve. A tetőknek évtizedeken át kell ellenállniuk ezeknek a „támadásoknak” . Ezért fontos, hogy tisztában legyünk ezzel a nagyfokú igénybevétellel, és ennek megfelelő szerkezeti megoldást alkalmazzunk. A tető témakörébe tartoznak a ferde tetők, lapos-és zöldtetők, fűtetlen padlásterek tetőtéri födémei és azok oldalfalai. A hővédelmet elsősorban a hőszigetelő réteg jelenti.  A többi szint (betonfödém,  cserép, vagy a tető zöld növénnyel való beépítése) szerkezeti és mikroklimatikus feladatokat szolgál, nem pedig a hőszigetelést célozza. Amennyiben a padlást nem használjuk lakótérként, csak a legfelső szint födémét kell szigetelnünk, nem pedig a tető ferde síkjait.  Ez hatékonyabb, és kivitelezése is egyszerűbb, költségtakarékosabb.

A szarufák közötti hőszigetelés: Ebben az esetben a szigetelőanyagot a tetőszerkezet fagerendái között helyezik el. Ez kivitelezhető szellőztetett, vagy szellőztetés nélküli szerkezet esetén is.

Szellőztetett, vagy szellőztetés nélküli szerkezet?

A tetőn alapvetően két szellőztethető síkot különböztetünk meg:

1.)    A tetőfedőanyag és a szerkezet között helyezkedik el, és többféle feladatot lát el. Alkalmanként le kell vezetnie a kívülről benyomuló nedvességet (amit pl. a szállingózó hó, a ferdén becsapó eső, vagy a tető felszínéről a fagy és olvadás váltakozása következtében a tető a tetőhéjazatról beszivárgó olvadékvíz okoz, mivel a tető felszíne gyakran hidegebb, mint a környezete).  Ez a réteg felelős a tető borításának nyári melegben történő hűtéséért, valamint a hó megtartásáért. Ez a módja a szellőztetésnek független a szigetelés típusától.

2.)    A síktető síkja és a szigetelés között található. Ennek a feladata, hogy a ház belsejéből esetleg a tetőszerkezetbe jutó párát elvezesse (ami azonban a hosszútávon nem kizárható épületkárosodás miatt lehetőség szerint elkerülendő) . A kérdéses sík alatt, azonban a szigetelés (és a szarufák)fölött helyezkedik el a szél hatását megakadályozni hivatott légmentes szigetelés.

A két szellőztető síkkal ellátott tetőszerkezetet szellőztetett szerkezetnek, vagy hidegtetőnek nevezzük.  A hőhídként funkcionáló rések elkerülése érdekében a szigetelőanyagnak szorosan kell a szarufához simulnia. Előnyösen alkalmazhatóak itt a szigetelőékek.

A szellőztetés nélküli tetőknél az alsó tető és a szigetelés közötti második szellőztető síkról lemondhatunk. A tető külső borításának hátsó szellőztetése itt is megmarad. Egy szellőztetősíkkal a tető felépítését szellőztetés nélküli szerkezetnek, vagy meleg tetőnek nevezzük.

A (szellőztetett) hideg tető:

  • anyagigényesebb és ezzel előállítása is drágább,
  • korlátozza a hőszigetelés értékét.

A helyszíni építési kivitelezés keretében a 2. sík kielégítő, megszakítás nélküli szellőztetése ritkán biztosítható (a tetőgeometria, a kémények, tetőablakok miatt). Ha ilyenkor a teljes egészben, vagy legalábbis részben hiányzó „szellőztetésre” hagyatkozunk, annak következményeként könnyen épületkárok keletkezhetnek. Éppen ezért a hidegtetős szerkezetek csak kivételképpen (lemezborítás esetén, vagy nagy magasságokban) érdemes alkalmazni.

Általánosnak a szellőztetés nélküli meleg tetőt kellene tekintenünk. Ez a felépítés többet között az oldalsó párafóliák átlapolásának, rések, repedések nélküli nagyon gondos, légmentes kivitelezését kívánja meg, valamint száraz építőanyagokat.

Érvek egész sora szól emellett a felépítés mellett:

  • A szarufák teljes magassága a hőszigetelés rendelkezésére áll, ami a korlátozott szarufa magasság esetén különösen előnyös.
  • A vízgőzdiffúzió és a légáramlások nem okozhatnak károkat, amennyiben a belső párafólia kivitelezése megfelelően történt.
  • A tető ellenállóbb a szélnek. A szigetelőanyagot a hideg szél nem tudja átfújni.
  • Nem adódhat huzat, vagy hőveszteség sem a szél következtében benyomuló hideg levegő, sem a réseken és repedéseken kiáramló meleg belső levegő miatt.

Új ház építése esetén keskenyebb és magasabb szarufák, Wellsteg-tartók, vagy újszerű box- vagy I-tartók választásával törekedhetünk a lehető legnagyobb szigetelésvastagság elérésére a lehető legcsekélyebb hőhíd-hatás mellett. Szigetelőanyagként egyaránt alkalmazhatók lemezek, szigetelőpaplanok, vagy töltőanyagok. 

Érdeklődjön most ügyfélszolgálatunkon

SPAM elleni védelem: Írja be számmal a tizenkettest!
Az ön E-mail címe:
Telefonszám
Írja be az üzenetet:

Megtakarítás kalkulátor

 

 

Hőszigetelés vastagsága:

cm

 

Átlagos fűtésszámlám a

szigetelés előtt:

Ft/hó

 

 

 

Megtakarításom a

szigetelés után:

Ft/hó

A kalkulátor még béta változat és lehetnek eltérések! Ahhoz, hogy kifejezetten az ön otthonához pontos kalkulációt kapjon, keresse ügyfélszolgálatunk!

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Hőszigetelés nélkül

Hőszigetelő rendszerek

Homlokzati hőszigetelés