- Országos szintű ingyenes helyszíni felmérés és árajánlatadás -

Míg a téli és nyári hőszigetelésre, légmentességre, nedvességvédelemre, és az elkerülendő hőhidakra vonatkozó minimális kövtelményeket Németországban a DIN 4108 tartalmazza, a hangszigetelésre vonatkozó előírásokat a DIN 4109-ben találhatóak.

Csörgessen meg és visszahívjuk! 

+36 20 31 22 433

 

Hangforrásként megkülönböztetünk:

- Léghangot: a hang a levegőben terjed pl. helyiségekben, vagy azon kívül található hangforrásokból.
- Testhangok: ez szilárdanyagokban terjed, pl. az épület berendezéseiből, vagy azon kívül található hangforrásból.
- Lépészaj: testhangként keletkezik, és részben továbbvezetődik a szomszédos helyiségekbe, pl. járáskor vagy a székek elmozdításakor.

A jó hangszigetelés megakadályozza, vagy legalábbis jelentősen csökkenti a hangforrások okozta terhelést.
Alapvetően a hangszigetelést azzal érjük el, hogy a hang átterjedését az épületelemeken keresztül megakadályozzuk, vagy a lehetőségekhez képest csökkentjük. A szilárd testeken keresztül történő hangterjedés megakadályozásához a hang terjedési útja folyamatosságának megszakítására van szükség. A lépészaj a hang terjedésének megakadályozásával küszöbölhető ki.
Mindenekelőtt a nehéz, nagy sűrűségű anyagok (mesterséges falazóanyagok, pl. mészhomokkő, vagy természetközeli szigetelőanyagok, pl. farostlemez) alkalmasak leginkább hangszigetelésre. Emellett vannak még jó és nagyon jó tulajdonságú szigetelőanyagok: a farostlemez mellett éppolyan alkalmas még e feladatra a gyapott és a gyapjú, az üveggyapot és a kőzetgyapot, valamint a cellulóz is. Nem alkalmas azonban az EPS (polisztirol), a PUR (poliuretán) és az üveghab.
Bár az EPS-t gyakran alkalmazzák lépészajok kiküszöbölésére a padlózatban a betonréteg és a burkolat között, a hangszigetelő hatást itt azonban nem maga az anyag, hanem a padlóburkolat (amin járunk) és a (tartást biztosító) betonréteg és az azt körülölelő falak elválasztásával (a hang útjának megszakításával) érjük el.
A hangszigetelőanyagok hangszigetelőhatásának szempontjából fontos jellemző a dinamikai merevség. Minnél kisebb a merevség, annál nagyobb lehetőség van a rugózásra, és annál jobb a hangszigetelőhatás.
Ezért a nyílt pórusú, puha rugózású szigetelőanyagok a legkedvezőbbek.

hangszigetelésPéldák:

1.) Külső fal: Itt a hangszigetelés követelményei a külső zajszinttől függenek. A tisztán lakókörnyékeken a külső zajszint álltalában relatíve alacsony, a belvárosokban magasabb, és pl. nagy forgalmat bonyolító átvezető utak mentén határozottan magas. Ahogy írtuk a hangszigetelés mértéke függ az alkalmazott falazóanyag tömegétől, és az anyag merevségétől. A teljes felületen, vagy csak foltszerűen alkalmazott nagyobb merevségű szigetelőlemezek, mint pl. az EPS (polisztirol) 200-2000 MHZ közötti rezonancia miatt rontják a hangszigetelést.

2.) Épületek közötti válaszfal: Nem csak a tömörfalas építkezésnél, hanem a könnyű faszerkezetes építési módnál is jó hangszigetelőhatás érhető el.

3.) A tető: Itt ugyanolyan követelményekkel kell számolnunk, mint a külső falaknál. A külső zajszint arányában több vagy kevesebb hangszigetelés szükséges. Előnyben vannak ezen a téren a puha szigetelőanyagok:
A hangszigetelés mértéke egyáltalán nem függ a rostos szigetelőanyag fajtától.
Jelentőséggel a szigetelés vastagsága és a szarufák közötti tér kitöltöttsége bír. A nagyobb szigetelésvastagság a hőszigetelés mellett a hangszigetelésre is kedvezően hat. Mivel a szarufák hanghídként hatnak a fal burkolatának is szerepe van.

Nem csak a tömeg szigeteli a hangot, a megfelelő szerkezetben alkalmazva a rugalmas szigetelőanyagok is elérik a szükséges mértékű hangszigetelési értéket.
Ennek köszönhetően az olyan természetes szigetelőanyagok, mint a cellulóz, vagy farostok nagyjából megegyező levegő- és testhang-szigetelő tulajdonságokat mutatnak fel, mint pl. kőzetgyapotból készült ásványi rost termékek.
Mindenekelőtt a kültérben alkalmazott falszigetelőanyagok és a tetőszigetelések tekintetében kell figyelemmel lennünk arra, hogy a hőszigetelés ronthat a hangszigetelésen. A két szempont közötti egyensúly, vagy javulás lehet az eredménye, ha alkalmasabb szigetelőanyagot választunk, vagy növeljük pl. a falazat sűrűségét.

Érdeklődjön most ügyfélszolgálatunkon

SPAM elleni védelem: Írja be számmal a tizenkettest!
Az ön E-mail címe:
Telefonszám
Írja be az üzenetet:

Megtakarítás kalkulátor

 

 

Hőszigetelés vastagsága:

cm

 

Átlagos fűtésszámlám a

szigetelés előtt:

Ft/hó

 

 

 

Megtakarításom a

szigetelés után:

Ft/hó

A kalkulátor még béta változat és lehetnek eltérések! Ahhoz, hogy kifejezetten az ön otthonához pontos kalkulációt kapjon, keresse ügyfélszolgálatunk!

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Hőszigetelés nélkül

Hőszigetelő rendszerek

Homlokzati hőszigetelés